Nascut a Barcelona el 1897, el seu recorregut sindical començaria a València en els anys de la I guerra mundial, com a secretari de la Societat de Ajustadors i Forjadors almenys entre 1914 i 1917, destacant pel seu suport a la vaga del ram metal·lúrgic que es desenvolupava a Alacant i Alcoi a la tardor de 1914, o per la seua tasca orgànica desenvolupada arrán dels acords del Congrés Nacional del ram celebrat l’any anterior.

Compañeros, no faltéis, y así demostraréis que no estais conformes en ser los más explotados, los mal mal pagados, los que más horas permanecemos en el taller, sobre ser los más débiles en la fuerza física. Jóvenes del hierro, a la Asamblea!. El secretario de la Comisión, Gerardo Bernabeu.”

Curtit en els anys de les grans lluites socials com a representant d’aquella generació de joves militants sindicalistes, alguns dels quals passarien després per les files socialistes, no tornem a saber d’ell fins a 1926 quan es va traslladar des de València a Alacant per treballar gràcies als seus coneixements mecànics com a representant comercial de màquines d’escriure, obrint una botiga en el núm 8 del carrer Terol del barri de Carolines i fixant domicili al carrer Poeta Carmelo Calvo, nº 2, 3º

Luego, de nuevo hizo uso de la palabra el camarada Gerardo Bernabeu [..] añadiendo que trabajarán todos más unidos que nunca, pues todo irá en beneficio de ellos mismos. Y que empezarán a borrarse todos los letreros de CNT y UGT, para unirse en todo y crear una fuerza potente, que nos lleve al engrandecimiento de España..”1.

Com segurament també va succeir amb el seu pare, Gerardo va ser iniciat en la lògia Numància d’Alacant a l’agost de 1928, adoptant el nom simbòlic de Màxim Gorki i aconseguint el grau 3r al juny de 1931.

En aquests mateix anys, Gerardo militaria en el Sindicat de Viatjants afecte a la UGT que era el majoritari en l’ofici, però mai abandonaria la seva militància confederal; i aixó el va portar, esclatada la revolució, a assolir el càrrec de director comercial al Consell Obrer de la Indústria Metal·lúrgica Socialitzada d’Alacant, constituïda per part de les dues grans sindicals el 16 de setembre de 1936, i convertint el seu establiment en un Taller Comunal adscrit al Sindicat Metal·lurgic de la CNT.

Gerardo dice que tengan en cuenta los compañeros que se han elegido que el ser (miembro del) Comité no es sentar patente de gandules, que hay que trabajar 8 horas productivas exceptuando algún caso grave”2

A part dels seus viatges per la província per fer el manteniment i reparació de les màquines d’escriure, amb pas obligat per Pinós on estava la seua familia, l’abril de 1937 va ser elegit conseller per CNT a l’Ajuntament d’Alacant i en octubre va representar a la mateixa organització en el comitè d’enllaç provincial UGT-CNT; i segons les autoritats franquistes que li van processar en rebel·lia el 1948, havia estat un element significat de la CNT-FAI assistint a les reunions on s’organitzava la vigilància de persones de dretes i es perseguien als quintacolumnistes.

Exiliat al març de 1939 a Orà, va anar a parar al camp de concentració de Camp Morand fins a febrer de 1940, moment en el qual s’assentaria a Alger i continuaria militant en el bàndol confederal fins que en 1942 es va traslladar a Oran; trencada la CNT, es va decantar per els bàndol dels escindits, apareixent en 1946 adscrit a la Federació local d’Oran.

Gerardo poder reunir després de molt esforç a la seva família a l’exili però ja mai tornaria a Espanya tot i que és probable que ho intentés abans de morir a Oran el 16 de gener de 1964, ja que entre 1961 i 1963 les autoritats franquistes havien reobert el seu processament.

NOTES:

1El LUCHADOR – Alicante 03-05-1937. En Valencia va neixer Aurea en 1925, i en Alacant ho feren Salud, 1926, Elisa, 1928, Nuria, 1930 i Dolores, 1934.

2ACTA de IMSA del 25 de octubre de 1937. Segons indica Gerardo, tambè va cedir un Ford acabat de comprar i unes 60 mil pesetes .. a su adorada IMSA.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.