—————————————————————————

MACIÁ ANTÓN, GINÉS: [Elche, 1884 / 21-08-1956]. Jornalero, casado y militante de la CNT durante la Guerra Civil, que sustituye como consejero municipal a Ramón Tremiño en agosto de 1937. Consejero municipal. En la posguerra padeció cárcel en la Prisión Habilitada número 2.

—————————————————————————

MACIÁ CASTELLS, JOSÉ: [Elche / Elche, 17-07-1939]. Alpargatero afecto a la CNT. Miliciano de la Columna de Hierrro. Fusilado con 23 años.

—————————————————————————

MACIA FENOLL, PASCUAL: [Alicante, 1911 / 05-11-1940]. Hilador de Alicante, militante del Sindicato textil de vestuario y anexos de la CNT. Fusilado por los franquistas.

—————————————————————————

MACIÁ IRLES, ANTONIO: [Elche, ¿? / 07-04-1982]. Militante de la CNT. Durante la Guerra Civil fue representante de la CNT en el Comité Local de Refugiados.

—————————————————————————

MACIÁ RIPOLL, RAMÓN: Militante de la CNT ilicitana, durante la Guerra Civil fue representante de la CNT en el Comité Local de Refugiados.

—————————————————————————

MAESTRE, JOAQUÍN: Militante confederal en Petrer. En 1936 era secretario del del Ramo de la Piel de Petrer y tomó parte en la colectivización de la industria del calzado en la localidad.

—————————————————————————

MAESTRE CASTELLÓ, ERNESTO: [Petrer, 1907 / Alicante, 27-01-1942]. Zapatero, cortador y militante de la CNT-FAI en Elda, que desempeñó el cargo de concejal en Petrer desde septiembre de 1936 hasta abril de 1937 -miembro de la comisión de hacienda y delegado de compras de abastos-, momento en que marchó al frente. Fue detenido al final de la guerra tras presentarse ante las autoridades tal y como se había ordenado con la desmovilización. Sin embargo, fue denunciado el 29 de septiembre de 1939, acusado de haber ocultado un arma contraviniendo lo ordenado por la autoridad militar. Fue acusado falsamente de diversos cargos, puesto en libertad atenuada el 5 de enero de 1940, pero a los pocos meses fueron adjudicándole nuevos delitos genéricos, que desembocaron en su encarcelamiento preventivo, procesamiento por los delitos de adhesión a la rebelión -es decir, haber participado en detenciones y requisas o ser miembro del Comité Antifascista-, fue juzgado en consejo de Guerra el 27 de octubre de 1941 y fusilado a las siete y media de la mañana junto a los muros del campamento de Rabasa en Alicante.

—————————————————————————

MAESTRE GUARINOS, JUAN: Militante y zapatero confederal en Elda durante la guerra. Detenido al final de la guerra, fue juzgado y condenado a larga condena.

—————————————————————————

MAESTRE MIGUEL, JOSÉ: Militant de la CNT a Asp. Detingut al final de la guerra, i amb sentencia Indeterminada.

—————————————————————————

MAESTRE PAYÁ, FRANCISCO: [Elda, 1893 / Alacant, 15-11-1939]. Advocat, mason i vicepresident de IR a Elda als anys republicans. Durant la guerra va ser membre del Comité Antifexista local i vocal del Tribunal Popular nº2 d’Alacant. Detingut i afusellat pels fascistes tot i que havia protegit a nombroses persones.

—————————————————————————

MALLEBRERA, ENRIQUE: Anarquista de La Romana, detenido en diciembre de 1930 y liberado en febrero de 1931. Vocal de las JJLL de Monòver en noviembre de 1936 y reelegido en febrero de 1937.

—————————————————————————

MALLEBRERA ESTEVE, ANTONIO “TONET”: [Monòver, 1897 / Maurheillan, 1952]. Anarquista i confederal de Monòver conegut com “Tonet”. Naixcut a una familia de canters i llauradors, son pare Juan Mallebrera fou un caracteritzat republicá i llirepensador. Tonet va militar al Sindicat de la Construcció de Barcelona abans de la guerra. Exilat a França, sens dubte amb la retirada de febrer de 1939, i es va instal·lar a Maurheillan (Hérault). A l’estiu de 1944, es va oposar de manera ferma als guerrillers comunistes de l’UNE. En estos anys hi van haver a la regió varis asesinats de militants llibertaris atribuits a unitats comunistes que probaven de reclutar-los a la força. Després va ser el fundador de la Federació local de Maurheillan de la CNT en l’exili.

—————————————————————————

MALLEBRERA ESTEVE, JUAN: [Monòver, 1869 / 1938]. Pintor i lliure-pensador de Monòver, conegut com “Llau”. Naixcut a una familia progresista de canters i llauradors, es va iniciar de forma autodidacta en les arts plàstiques, pero tambè va probar amb les seus aficions taurines, donat que el 1887 feia de banderiller a la quadrilla de José Sotorres amb el nom de Mateito. Va estudiar poc desprès a Madrid amb el mestre Madrazo, i el 1896 va tornar a Monòver, on restaurá una de les capilles de l’esglessia. Els primers anys del segle obrí un taller de pintor al seu poble fins al 1906, quan va tornar a Madrid a estudiar pintura, pensionat ara amb una beca de la Diputació. De bell nou a Monòver el 1911, va obrir un altre taller de Pintor de Historia. El 1914 participà des de Monòver en la enquesta que s’utilitzá per fer el primer Mapa Aeri d’Espanya. En 1915 es va establir a Madrid on va compaginar els seus estudis a l’Acadèmia de Belles Arts de San Fernando amb la faena de copista del Prado. En 1916 va organitzar les seues primeres exposicións de pintura. El 1917 fou membre de la Hispana Esperantisto. Als anys de la Dictadura de Primo de Rivera va fundar l’Acadèmia Mallebrera de pintura i escultura on es van formar la majoria dels pintors i escultors locals. Aleshores lliura diners pro-presos des de Monòver a La Revista Blanca (1925). Germà de Magdalena i Tonet.

—————————————————————————

MALLEBRERA ESTEVE, Mª MAGDALENA: [Monòver, 187.. / Hyeres, 196..]. Mestra d’escola, escriptora i feminista de Monòver. Va obtindre el titol de mestra a la Normal d’Alacant el 1896, i de llicenciada en Filosofia i Lletres el 1906. El novembre de 1906 va ser nomenada mestra interina a l’escola elemental de xiques de Novelda, i desprès va ser destinada a Campillo, fins al 1912. El setembre de 1909 organitzava vetllades teatrals per als xics del seu poble i per asistir a les families dels reservistes necessitats. El 1912 obtinguè la plaça de profesora d’instrucció primaria a Monòver. Des de Monòver, s’adscriu a l’iniciativa de constituir la Liga de Mujeres Españolas el 1918. Directora de Les Escoles Graduades de Monòver el 1931 i fou, a més, regidora per Izquierda Republicana a l’Ajuntament de Monòver durant el periode republicà. En acabar la guerra va ser detinguda i sotmesa a un consell de guerra en el qual va ser comdemnada a sis anys i un dia de presó amb els càrrecs de “excitación a la rebelión”. En 1951 es va exiliar a Maroc on va vivir amb el seu marit fins abril de 1963 que es va traslladar a Hyeres -França- on va viure a la residència per a refugiats “Maison de Repos Beausejur” que la Societat de les Nacions hi tenia. Casada amb el pintor i polític Juan Corbí i germana del Juan i Tonet. Col·laboracions a La Unión Republicana, 1907, El Pueblo, 1909, La Semana, 1910, El Diario, 1912, Monóvar, 1915, La Correspondencia de Orihuela, 1915, El Sembrador, 1917.

—————————————————————————

MAÑEZ GAYA, JESÚS: Tambè Mañes. Paperer internacionalista en Cocentaina, conegut per Castellà, natural de Jalance. El 9 de juliol de 1873 se va sumar als dos centenars de obrers locals que se traslladaren a Alcoi a instancies de Fombuena. Fou procesat pels fets d’Alcoi. Declarat en rebeldía el juliol de 1875. Reclamat de nou el març de 1876.

—————————————————————————

¿MAÑEZ? GAYA, JUAN: Internacionalista de Cocentaina, conocido por Castellà, procesado por los sucesos de julio de 1873.

—————————————————————————

MAQUEDA PAYA, EVARISTO: [Monòver, 1905 / 16-11-1939]. Barber i militant confederal de Monòver. En 1929 fou iniciador i vocal de la societat esportiva España FC. Durant la guerra fou membre del Comité d’Ordre Pùblic. Detingut i jutjat en consell de guerra fou afusellat a Monòver.

—————————————————————————

MARCHIRÁN, ANTONIO: Confederal en Elda. Apresado por el franquismo al final de la guerra en Alicante, preso con 27 años en 1941.

—————————————————————————

MARCHIRÁN MILLÁ, VICENTE: [Montealegre, 1918 / Alicante, 20-02-1942]. Zapatero, militante confederal en Elda. Fue alcalde de Elche durante la guerra. Según la causa general franquista, miembro del comité de salud pública e implicado en el asesinato de dos militantes de la Derecha regional de Elda. Detenido al final de la guerra, fue torturado en Monòver y luego fusilado en Alicante. Su compañera Hortensia Vera González.

—————————————————————————

MARCILI y OLIVER, JOSÉ: [ ¿? / Alicante, 18-03-1880]. Editor y militante federal en Alicante. Como publicista destacó desde octubre de 1849 como director de El Avisador Alicantino, también llamado El Alicantino, y en noviembre de 1859 fundó El Porvenir. En 1865 es presidente del Comité Democrático de Alicante y por entonces particpaba como orador en el Círculo de Artesanos de la calle san Francisco. En octubre de 1868 formó parte de la efímera Junta Revolucionaria, por lo que sería encarcelado y juzgado el 10-12-1868 por conspiración a la rebelión. Tras la Gloriosa fundó el Club republicano Federal “Los Radicales”, del que también era socio su amigo Froilan Carvajal, ambos cercanos al ideario socialista. En el otoño de 1868 figura como editor de Revolución. En 1870 fue uno de los iniciadores de la primera Sociedad Cooperativa de Alicante, entidad de socorros mutuos cuyo nombre era Sociedad Cooperativa y de Protección del Arte. Fue elegido concejal en febrero de 1873 y formó parte de la Junta Revolucionaria de Alicante, constituida el 20 de julio de 1873, tras llegar a la ciudad a bordo de la fragata Vitoria. Detenido el 20 de septiembre y encerrado en el castillo de santa Bárbara durante 2 meses por supuesta implicación en el movimiento cantonal y el bombardeo de la ciudad; aunque finalmente le acusaron de vulneración de la libertad religiosa. Tras la caída del régimen republicanó se dedicó a tareas editoriales en su imprenta de la calle de san Fernando, hasta su fallecimiento en 1880. Marcili mantuvo una gran amistad con Fernando Garrido, entre otras destacadas figuras del primer socialismo español.

—————————————————————————

MARCO, MARÍA: Activista del Ateneo Libertario de Elda durante la guerra. Colaboraciones en Nuevo Rumbo, 1937.

—————————————————————————

MARCO MARTINEZ, VICENTE: [Redován, 1889 / Alicante, 21-05-1940]. Jornalero de Redován, miembro del Comité Revolucionario Local y fiscal municipal. Detenido al final de la guerra, fue fusilado en Alicante.

—————————————————————————

MARCO PAYA, JOSÉ: Militant confederal de Campello des dels anys republicans. Secretari de la Col·lectivitat de l’Industria Pesquera durant la guerra i, segons Vicente Esteve, secretari particular del director general de seguretat, José Alonso Mayor, a Madrid.

—————————————————————————

MARCOS, RAMÓN: Confederal en Elda, procesado por atentado en septiembre de 1933 a consecuencia de la huelga general de mayo de ese año en Elda, encabezada por el Sindicato Único del ramo de la Piel.

—————————————————————————

MARCOS MARTÍNEZ, DOLORES: [Petrer, 1921]. Aparadora de Petrer, militante de la CNT y JJLL. Durante la guerra fue secretaria de las JJLL. Trabajó en la fábrica el Molinet, que confeccionaba ropa para los soldados. Intervino en la organización y puesta en marcha de la biblioteca en el local de las JJLL. Al final consiguió un pasaporte con fecha 10 de marzo de 1939. Salió desde Alicante en el Stambrock con su marido Adrián Torregrosa, y otros cenetistas de Petrer como Francisco Torregrosa Pascual, Luis Brotons Maestre y Francisco Martínez Martínez. Residió varios años en Oran hasta su regreso a la muerte de Franco.

————————————————————————–

MARCOS BAS, COSME: Militant de la CNT de La Vila Joiosa des de 1930.

—————————————————————————

MARÍ MORANTE, MANUEL: Militante de la CNT, durante la Guerra Civil fue comandante del Batallón de Obras y Fortificaciones nº 10, impulsado por la CNT de Elche. Murió en Ferrol en 1966.

—————————————————————————

MARÍN GIL, MÁXIMO: [Monòver, 1858 / Barcelona, 16-12-1940]. Jornaler, militant de la CNT i veí de Olesa de Montserrat. Afusellat pel franquisme.

—————————————————————————

MARÍN TORÁ, SALVADOR: [Monòver, 1903 / Barcelona, 27-06-1941]. Obrer, militant de la CNT i veí de Olesa de Montserrat. Afusellat pel franquisme.

—————————————————————————

MAROTO del OJO, FRANCISCO: [Guadix, 15-03-1906 / Alacant, 12-07-1939]. L’anarquista i anarcosindicalista Francisco Maroto del Ojo havia nascut el 15 de març de 1906 a Guadix. Ebenista de professió, milità en el Sindicat de la Fusta de la CNT. En 1931, quan arribà la II República espanyola, va fer un míting a Madrid amb Manuel Pérez Fernández. L’abril de 1932 fou detingut a Granada acusat de «dinamiter» i de ser un dels caps de la vaga general revolucionària que implicà l’assalt del diari Ideal i de l’incendi del casino; per aquests fets fou jutjat el 5 d’agost, amb 11 companys, però fou alliberat. El setembre d’aquell any representà els sindicats granadins en el Congrés de Sevilla de la Regional andalusa, on s’oposà amb èxit a l’aprovació d’un programa de comunisme llibertari. El juliol de 1933 fou detingut acusat de «conjura contra la II República», però fou amollat tot d’una. A finals de 1934 vivia a Madrid i treballava en la construcció però aviat es traslladá a Alacant a viure fins al començament de la revolució. En el Congrés de Saragossa de 1936 de la CNT representà el Sindicat de la Fusta alacantí. El 8 de juliol va ser detingut per ordre guvernativa a Alacant, juntament amb d’altres sindicalistes locals. Quan esclatà la revolució va pendre part a l’asalt al Cuartel d’Ametralladores on va ser incautat tot el armament magatzenat i poc desprès encapçalà la Columna de Milícies que, constituida al barri de Carolines d’Alacant, portarà el seu nom i després la 147 Brigada Mixta, que operava a la zona de Guadix, a l’est de Granada i a Còrdova. Profundament contrari a les maniobres comunistes i republicanes, s’enfrontà a Gabriel Morón Díaz, governador d’Almeria. El 18 de febrer de 1937 atacà violentament en un míting cenetista al Teatre Cervantes el citat governador d’ideologia socialista, el qual el detingué i el manà tancar al vaixell «Jaime I» al port d’Almeria i després en una caserna de metralladores a Baza. El 4 de gener de 1938 fou jutjat a Baza pel Tribunal Permanent de l’Exèrcit d’Andalusia per un delicte de «sedició militar», condemnat a mort sota l’acusació d’«intel·ligència amb l’enemic» i tancat a Baza. Gràcies a les pressions cenetistes i populars, el Tribunal Suprem ordenà el febrer d’aquell any la revisió del procés. En aquesta època es reuní amb Joan García Oliver a Baza per idear un pla guerriller («Operació Camborio»). El març de 1938 s’anul·là la sentència i fou rehabilitat, però se li va retirar el comandament de la brigada. Després, durant una ofensiva, es fracturà una cama i hagué de romandre hospitalitzat a Almeria i a Guadix. L’agost de 1938 assistí com a delegat de Baza al Ple del Moviment Llibertari andalús i el setembre d’aquell any al Ple del Comitè Regional a Baeza, on polemitzà amb Carlos Zimmerman i va fer costat la candidatura de Manuel Pérez Fernández per a secretari de la Regional d’Andalusia. En acabar la guerra, fou tancat al camp de concentració d’Albatera, d’on aconseguí fugir i arribar a Alacant, però fou detingut a la casa on s’amagava, al barri de Carolines. Maroto fou torturat salvatgement pels falangistes, jutjat i condemnat a mort per «rebel·lió militar» i afusellat el 12 de juliol de 1940 a Alacant.

————————————————————————–

MARQUES MAYOR, VICENTE: Militant de la CNT de La Vila Joiosa en 1930.

————————————————————————–

MARSELL REIG, ANGELINO: Internacionalista en Alcoy, conocido por Clavel, procesado por los sucesos de julio de 1873. Fue indultado el 08-05-1878.

————————————————————————–

MARTÍ ALCOVER, MIGUEL: También Alcocer. Internacionalista en Alcoy, conocido por el Aserrador, procesado por los sucesos de julio de 1873. Seguía en prisión en mayo de 1883. Procesado de nuevo en enero de 1888.

—————————————————————————

MARTÍ CARBONELL, VICENTE: [Cocentaina, 1901 / Alacant, 05-04-1941]. Sabater confederal, militant de la CNT a Cocentaina. El 1919 ja era paqueter de Liberación al seu poble. Afusellat pels franquistes al final de la guerra acusat de integrar la Txeca de Cocentaina en la presó de Santa Clara.

—————————————————————————

MARTÍ PALACIOS, BAUTISTA: [Cocentaina, 1893 / ¿?]. Teixidor de Cocentaina i un dels militants anarquistes locals mes actius als començaments del segle XX. Sembla que son pare Bautist Martí Sanz treballava, com molts altres a Alcoi, i a finals del 1908 apareix com a delegat dels paperers en la iniciativa de construcció de la Casa del Poble d’Alcoi, i el gener de 1909 fou triat secretari de la societat d’obrers paperers d’Alcoi i desinat membre de la Junta municipal del partit Radical alcoià. Sembla que Bautista fill, participà en la fundació del centre El Despertar de Cocentaina, fundat tambe el 1908 i poc després, 1911, feia front als socialistes que controlaven el mentat centre i posaven dificultats a l’emergència anarquista. Bautista també va fundar a Cocentaina el grup Justicia Humana el 1912 que organitzà una Biblioteca Popular, i fou l’iniciador de la secció local de selfactiners. Per aquells mateixos messos integrava la comissió pro-pressos constituïda desprès de la vaga general de 1911. El 1915 era corresponsal de Alicante Obrero des de Cocentaina. El 1918 va ser detingut per negarse a suspendre el mitin que presidía a Cocentaina. Militant del Sindicat Ùnic de Cocentaina i membre de l’Ateneu Sindicalista local el 1922. El 1928 prenguè part a l’acte de conmemoració de la I República a Alcoi. No sabem que va ser d’ell durant la guerra, però els darrers mesos va ser nomenat l’alcalde de Cocentaina. Consumada la desfeta, sembla que se va exiliar a Orá, però davant l’escissió de la CNT va abandonar la Agrupació Local d’Orà, fins al 1958 quan reingresà.

—————————————————————————

MARTíN, RAFAEL: [Alcoy, 1917 / Puerto Escandón, 29-08-1936]. A veces como Martí. Confederal y anarquista de Alcoy conocido por el seudónimo de Pancho villa. Operador cinematográfico y músico aficionado, parco de palabra y elocuente de gestos. Afiliado a la CNT desde 1931, destacó con Enrique Barberá en el SOV de Alcoy, interviniendo con vigor en los sucesos revolucionarios de 1931, enero y diciembre de 1933 y 1934, teniendo que salir de Alcoi en este punto tras haber ayudado a huir a un compañero detenido. Marchó al extranjero, pasando por Francia y Orán. Volvió a comienzos de 1936, y formó en los cuadros de defensa confederal. Asentado en Valencia, participó en los asaltos a los cuarteles de Valencia en julio y también en Alcoy, al frente de dos camiones de material bélico proporcionado por el Comité de Defensa que eliminaron los últimos focos de resistencia fascista. A continuación, se dirigió a las sierras que conducían a Teruel eliminando focos de resistencia. Alma y nervio de la Columna de Hierro, formó en su primer Comité de guerra, y murió en combate en Puerto Escandón el 29 de agosto. Tenía 29 años.

—————————————————————————

MARTÍN, CAYETANO: Espardenyer i socialista [Crevillent ?- Rouen, 1951]. Espardenyer d’ofici a la seua localitat natal, va ser un dels organitzadors i dinamitzadors de l’Associació d’Espardenyers, adscrita a l’UGT. Emigrat a Barcelona, va formar part del sindicat de Transports de Barcelona. Després de la guerra, va anar a França, on va ser deportat a l’illa de Jersey.

—————————————————————————

MARTÍN, VICENTE: Agricultor y militante confederal de El Vergel durante la guerra, conocido como Guela. Según la documentación de la Causa General fechada en 1942, integrante de La Pepa de la localidad, y fallecido en la cárcel.

—————————————————————————

MARTÍN ARRIMADA, FRANCISCO: Anarquista i naturista alacantí que treballava de profesor y trompeta solista de la banda municipal a la década dels 10. Empressonat el 1916, per alteració de l’ordre pùblic en la jornada de vaga general de decembre. Detingut arran la vaga general de l’agost de 1917, empressonat al castell de Sta. Barbara i sotmés a consell de guerra per un delicte de inducció a la rebelió, on va ser finalment absolt, i eixí en llibertat el maig de 1918. Sembla que va martxar a Barcelona i París amb intenció de fixar residencia lluny d’Alacant, però el setembre de 1919 apareix com vocal de la societat vegetariana local i anys desprès, vicepresident del grup Naturista alacantí constituit el novembre de 1922. Sembla que amb l’arrivada de la dictadura de Primo de Rivera es traslladà a Tenerife on continuà amb la propaganda naturista els anys següents. Publicà a Tierra y Libertad (1916); La Madre Tierra (1922) i Helios (1925, 1926 i 1927).

—————————————————————————

MARTÍNEZ, AMADOR: Obrer boter alacantí. Asistí pels boters d’Álacant al Xè congrés nacional de la Federació d’Oficials Boters celebrat a Tarragona, entre el 6 i el 12 de novembre de 1882, on asolí el cárrec de delegat consultor.

—————————————————————————

MARTÍNEZ, AMELIA: Militant de CNT i secretaria de les JJLL de Banyeres. Detinguda al final de la guerra i condemnada per auxili a la rebelió.

—————————————————————————

MARTÍNEZ, CARMEN: Cigarrera, feminista i dirigent sindicalista local a Alacant. Fou una dona destacada dins el sindicalisme de les tabaqueres als inicis del segle XX. Durant els anys 1910-1920 va ajudar a crear i dirigir la societat obrera La Feminista, formada majoritariament per cigarreres.

————————————————————————–

MARTÍNEZ, ESTEBAN: Alias el Maño. Original de Teruel. Secretario de la Regional de Campesinos de Alicante durante la guerra. Desde la prensa confederal del exilio se hace una llamada a su localización en mayo de 1958.

————————————————————————–

MARTÍNEZ, FELIPE: Militante confederal y de las JJL en Alicante. Encargado de la colectividad de La Lonja durante la guerra. También miembro del Consejo Municipal por la CNT, septiembre de 1936.

————————————————————————–

MARTÍNEZ, FERNANDO: Representante del Sindicato de Oficios Varios de Villajoyosa en el Congreso de la Regional de Levante, celebrado a mediados de julio de 1936 en Valencia.

————————————————————————–

MARTINEZ, FRANCISCO: Confederal de Petrer, exiliat al final de la guerra a Orà. Pot ser el mateix Francisco Martínez, secretari de la Junta Local de Grups de les JJLL d’Elda el febrer de 1937 i secretari del Comité Comarcal a l’agost.

————————————————————————–

MARTINEZ, GUILLERMO: Anarquista a Elda. Membre del grup Spartaco de Elda, 1919. Col·laboracions a Nuevo Rumbo, 1937.

————————————————————————–

MARTINEZ, JOSE M: Secretario provisional de la Comarcal de Elda de CNT en el exilio, quién, desde Nimes, hace llamada a la reorganización en septiembre de 1946.

————————————————————————–

MARTINEZ, JUAN: Presente el el Congreso Provincial de la CNT de Alicante en noviembre de 1919.

————————————————————————–

MARTÍNEZ, RAFAEL: Miliciano de la Centuria Alcoy en la Columna de Hierro, 1936.

—————————————————————————

MARTÍNEZ, RAFAEL: Confederal que militó en el Sindicato Minero de Suria. Quedó en España tras la guerra, refugiado en Alcoy. Muerto en aquella en 1963.

—————————————————————————

MARTINEZ ABAD, HONORIO: Militante de las Juventudes Libertarias de Alicante, donde fue detenido el 5 de agosto de 1945.

—————————————————————————

MARTÍNEZ BOSCH, MIGUEL: [Benifalló 1880 / ¿?]. La primera referencia le sitúa como jornalero ligado a la Federación de Campesinos del Jucar en la segunda mitad de 1902, momento en el que se traslada a Valencia y compagina estas tareas societarias por los pueblos de la Ribera, con incursiones en la prensa obrera, que le llevaron a la prisión de Alginet en noviembre acusado de instigar una algarada anticlerical, anunciando al ser excarcelado en marzo de 1903 que fundaría un periódico anarquista, que debió ser El Campesino de Alginet. Al año siguiente se le localiza en Barcelona, cercano a los integrantes del Centro de Estudios Sociales, implicándose en giras de propaganda junto a Teresa Claramunt y Bonafulla desde julio. Parece que también anduvo un tiempo por Valencia a principios de 1905, de lo que deja constancia el cuadro escénico Un día de elecciones [Valencia, 1905] y el intento de crear una Biblioteca Popular, cercano a la sociedad La Unión Obrera Agrícola de Cullera. No tardó en desplazarse primero a Alcira, mayo, y luego a Alcoy, julio, dónde nació su hija Agnóstica, parece que trabajó como escribano, siguió ejerciendo como periodista-editor y tomó parte del movimiento obrero local poniendo en marcha la anhelada Biblioteca Popular. Su actividad más conocida fue su papel como fundador y director del semanario anarquista La Humanidad [enero, 1906], que por otro lado tuvo una vida más que efímera. A penas llegó a publicar cuatro números, ya que tras aparecer en él un artículo con el titulo de ¡Fuera Vagos!, fue asaltado por militares de la caserna de Alcoy, quemados todos los ejemplares que encontraron y arrestado su director; exposición aplicada del proyecto legislativo conocido como Ley de Jurisdicciones que por entonces se debatía en el congreso, y como imitación de lo sucedido semanas antes en Barcelona. Martínez fue encarcelado, y a pesar de los llamamientos desde la prensa, tardará un año en ser liberado. Al salir de prisión se hace cargo de la Escuela Moderna de Gracia y retoma su actividad periodística como redactor del periódico La Tramontana, que inicia una nueva etapa en agosto de 1907, pero a finales de ese año, el 20 de diciembre, el periódico es asaltado por la autoridad. Deben ser de este mismo momento las noticias que le sitúan acosado por la policía, obligado a volver a Valencia, dónde ejerce un tiempo como profesor racionalista en la escuela de la sociedad la Unión Obrera del Puerto de Valencia, bajo la dirección de Manuel Aguilar Muñoz, cercano a la Agrupación de Profesores Racionalistas y publicando en el racionalista Humanidad Nueva. Pero su actividad propagandística en los poblados marítimos, y sobre todo unos artículos suyos en defensa de los presos de Alcalá del Valle publicados en este, provocaron un nuevo cerco policial y la decisión final de emigrar a Cuba, concretamente a Cienfuegos. Allí se haría cargo de otra Escuela Moderna y se implicaría de lleno en la difusión del neomalthusianismo y el anarquismo, siendo considerado una de sus piezas claves. Nutridas colaboraciones en la prensa libertaria peninsular, El Corsario [Valencia, 1902], Juventud [Valencia, 1903], El Proletario [Cádiz, 1903], El Porvenir del Obrero [Mahón, 1903-1906], El Productor [Barcelona, 1904], Germinal [Coruña, 1905], La Anarquía [Barcelona, 1905], La Defensa [Sueca, 1905], La Revista Blanca [Madrid, 1905], La Voz del Obrero del Mar [Cádiz, 1908], Salud y Fuerza, El Provenir del Obrero, Tramontana (redactor), El Productor y El Rebelde de Barcelona [1907-1909], de nuevo Salud y Fuerza, desde Cienfuegos en 1913. Autor de El Dependiente y La Emancipación: Dedicado a La Voz del Dependiente y a la Federación de Dependientes de restaurants, hoteles, fondas y cocineros de la Habana, 1908. No tenemos más datos sobre él, tan solo algunas referencias a que en 1935 pudo volver a España, implicándose en la situación revolucionaria en los meses siguientes, ya que escribe desde Valencia a Tierra Libre [Sueca, 1935],y alguien con el mismo nombre lo hace de forma asidua en Ética [Valencia, 1935-1936], prolongándose las colaboraciones al menos hasta el órgano de la Federación Sindicalista Libertaria, Sindicalismo [abril-octubre, 1935]; quedando por confirmar sus colaboraciones (M. Martínez) en Vida [Valencia, octubre, 1936-noviembre, 1937], Al Margen [Elda, septiembre, 1937- marzo, 1938] y Juventud Libre [Febrero-Marzo, 1938].

—————————————————————————

MARTÍNEZ BRACELI, JULIO: Militant de la CNT a Asp. Detingut al final de la guerra, i amb sentencia indeterminada.

—————————————————————————

MARTÍNEZ CASTELLANOS, MANUEL: [Elx / Alacant, 09-05-1933]. Anarquista y confederal ilicitano. Detenido en octubre de 1920 en Barcelona por la muerte de un confidente policial, aun seguía preso en febrero de 1922. Murió por disparos de la policía a su espalda en una esquina de la calle Mayor de Alicante, durante la huelga general convocada por la CNT en mayo de 1933.

—————————————————————————

MARTÍNEZ CASTELLANOS, ÁNGEL: [¿Elche? / 27-09-1936]. Miliciano ilicitano, posiblemente hermano del anterior, que falleció tempranamente en el frente de guerra en Sigüenza (Guadalajara).

—————————————————————————

MARTINEZ CLEMENT, FRANCISCA:[Alicante 23-04-1917 / ¿?]. Anarquista alicantina. A la llegada de la república trabajaba en la fábrica de clasificadoras de almendras en Benalua. Participa en la cogida de niños asturianos tras la represión de octubre de 1934. Miliciana enrolada en la Columna Maroto. Durante la guerra nace su hija Violeta. Exiliada toda su familia a Francia al acabar la guerra, decide quedarse con su abuela, y encarcelado su compañero hubo de hacer múltiples trabajos para sacar adelante la familia. Hija de Candelaria Clement. Su compañero Manuel Diaz Selva.

—————————————————————————

MARTINEZ CORBÍ, JOSE Mª: Confederal a Monòver durant els anys republicans i la Revolució. Va asolir càrrecs al Comité d’Incautacions-CNT i com a vocal de la colectivitat de Fabriques, Camps, Tallers i Magatzems Socialitzats de Monòver.

—————————————————————————

MARTINEZ FABREGAT, RICARDO: [¿?, 1909 / Orihuela, 17-11-1939]. Maestro nacional en Almoradí. Hizo la guerra, y fue detenido con la debacle, siendo trasladado a Orihuela, donde fue juzgado en el colegio santo Domingo, y a su ejecución acudió de diferentes lugares, una horda de fascistas ávidos de sangre. Su asesinato causo indignación en la localidad.

—————————————————————————

MARTINEZ GALIANA, CARLOS: Anarquista original de Crevillente, posiblemente zapatero, y que fue fundador en Elche del grupo Hacia el Comunismo Anárquico en 1913. Por entonces residía en el barrio de san Jerónimo, pero alrededor de 1915 se traslada a Elda dónde vivían sus hermanos Francisco y Antonio. Con éste, y con Melchor Reyes, sería procesado en el verano de 1918 por atentado a la autoridad.

—————————————————————————

MARTÍNEZ JOVER, ANTONIO: Elda, 1905. Zapatero confederal y convencido anarquista desde su juventud. Durante los años de la dictadura de Primo de Rivera se trasladó a Villena, donde se unió a la militante confederal Aurelia Esquembre. Enrolado en una unidad anarquista murió en el frente de Madrid a fines de 1938. Colaboraciones en Cultura Obrera, 1923.

—————————————————————————

MARTINEZ LARA, FRANCISCO: [Orihuela, 1915 o 1916 / ¿?]. Jornalero comunista y guerrillero antifranquista conocido como Vitini. Emigrado económico en Francia, regresó a combatir en España en la guerra civil, y volvió a cruzar a Francia con la retirada. En el otoño 1944 asistía a las operaciones de incursión en España realizadas en el marco de la campaña llamada de Reconquista de España y llegó hasta Aragón. En la primavera de 1946 asistió a las reuniones celebradas en la Gruta de Regajo en la Sierra de Javalambre donde fue fundada el Agrupación Guerrillera del Levante. Se integró en el 11 sector comandado por Florian Garcia Velasco Grande. En octubre de 1947, consiguió escapar del ataque de la Guardia Civil al campamento de collado de la Grulla (Umbría negra) en los montes de Tamarales de Arroyo Frío (Teruel) en la cual dos guerrilleros cayeron asesinados. Durante la reorganización de 1948 del 11 sector en cuatro grupos, Vitini fue designado responsable de uno de ellos. Según la Guardia Civil, habría sido con Julián Ramos Ramos, Frasquito, el autor de la ejecución el 13 de febrero de 1948 de Pedro Gómez Egido, alcalde franquista de El Cuervo (Teruel). En la primavera 1949 fue enviado a encontrar puntos de apoyo a las orillas del río Gabriel, acompañado de Mariano Luz Hernández, Bienvenido, y Agapito Esteban Minguez, Mateo. Los tres aprovecharon la expedición para desertar de la AGL y, con Francisco Jurado Cojonudo y su Compañera Trini, pasaron a Francia el 19 de junio de 1949.

—————————————————————————

MARTÍNEZ MACIÁ, JOSÉ: [Callosa de Segura, 1911 / 16-06-1942]. Campesino que hizo una valiosa labor durante la República y la guerra. Fusilado por los franquistas.

————————————————————————–

MARTÍNEZ MALLOL, VICENTE: [Canals, 1859]. Oficial de panadero en Alcoi, miembro de la Internacional. Procesado por los sucesos de julio de 1873. Encerrado en Alicante, consiguió fugarse del hospital de esa ciudad la madrugada del 31 de julio de 1874.

—————————————————————————

MARTÍNEZ MARTÍNEZ, ALONSO: [Biar, 1910 / Barcelona, 25-10-1939]. Albañil, militante de la CNT y la FAI. Avecindado en Mataró. Fusilado.

————————————————————————–

MARTÍNEZ MARTÍNEZ, JOSÉ: [Caudete, 1916]. Zapatero afiliado a la CNT, a las JJLL y al PS de Petrer, conocido por El Caudetano. Tras el 19 de julio combatió el fascismo en su pueblo y fue vocal del Frente Popular durante quince días, siendo cesado, a petición de Francisco Amorós Pérez. Participó en una reunión en Monóvar con el Gobernador Civil para discutir la posibilidad de liberar de la cárcel a los presos fascistas que no habían sido fusilados. Luego ingresó en el Ejército Popular. Al final de la guerra detenido en Monóvar el 15 de abril de 1939. Un consejo de guerra en Alicante le condenó a un año de reclusión el 24 de septiembre de 1941. Juzgado en otro consejo de guerra el 6 de mayo de 1941 fue condenado a 4 años de prisión.

—————————————————————————

MARTÍNEZ MEDINA, MANUEL: [Almansa, 1893 / ¿?]. Militant confederal a Alacant que va ser detingut el 9 de maig de 1933 durant una vaga al port d’Alacant. Aleshores era secretari del Sindicat Unic de Treballadors de San Vicent del Raspeig i la seua residencia era al carrer García Hernández, 32.

—————————————————————————

MARTÍNEZ MOYA, ANTONIO: [Pilar de la Horadada, 1913 / Monòver, 16-11-1939]. Impresor i oficinista que va militar en les files confederals a Elda. Amb deu germans i residència -encara- en Pilar de La Horadada, el 12 de febrer de 1932 varen rebre un subsidi per ser familia nombrosa. El març de 1933 hi han informacions que l’assenyalen com secretari de l’Ateneu Llibertari i militant de les JJLL d’Elda, moment en què va ser detingut acusat de lliurar cartes amenaçadores a les autoritats locals. Declarat en rebeldía el desembre d’eixe any, arran l’esclat insurreccional. Esclatada la revolució fou triat regidor per CNT i va romandre al càrrec fins al 3 de setembre de 1936, participant en les requisicions de fàbriques i d’altres immobles. A Monòver va ser dels iniciadors de les JJLL l’octubre de 1936 i redactor del portaveu confederal Crisol des de la seua fundació el febrer de 1937 -secretari d’actes de les JJLL en agost-. Membre destacat del Sindicat de l’Indústria del Calçer d’Elda i Petrer, va ser nomenat delegat del SICEP a Barcelona, on viatjava sovint per trobar paper. Martínez Moya va ser movilitzat a finals de 1937 i un amb el mateix nom fou triat sargent de la 78 ò de la 109 Brigada Mixta el 17 de juny de 1938. Sembla que les seues conviccions pacifistes li donaren alguns problemes en els darrers messos de guerra. Diuen que el final de la guerra l’agafà a Monòver però aconsseguí fugir a Barcelona, on va ser detingut el 25 de març per uns falangistes. Interrogat i procesat, es va comprovar que no hi havien antecedents policials. Tot i això, fou condemnat en consell de guerra l’agost de 1939 i afusellat al novembre d’eixe any a Monòver. Col·laboracions a Nuevo Rumbo d’Elda, Liberación d’Alacant i Crisol i Acero de Monòver, totes del 1937.

—————————————————————————

MARTÍNEZ NIÑO, IRENEO: [¿?, 1878]. Tambè Irineo y Francisco. Inspector de policia a Elda, afiliat a IR i CNT en els anys republicans. Pot ser era natural de Galicia, i ja el 1908, desprès del seu pas per l’exercit, trevallava d’agent de vigilancia a Zamora. El desembre de 1909 a Cáceres i a l’any seguent fou traslladat a Barcelona fins que als primer anys de la dècada de 1920 el trobem a Figueras com a cap de la policía. El 1925 hi era al front del servei de vigilancia policial a la frontera de Puigcerdá, i destacava la premsa els seus llargs interrogatoris als detinguts. L’agost de 1934 parava per les Illes Canaries, com inspector de la Brigada Criminal de Las Palmas, quan fou dessignat pel governador civil per solucionar els conflictes entre treballadors i patrons a la localitat d’Arucas, axina com a la vaga del port en l’octubre d’eixe any. Desprès del 19 de jluiol va integrar, en nom del Front Popular d’Elda, el Comité Antifeixista local. El seu paper durant la guerra no queda clar. Segons el testimoni de descàrrec de Sedano a Elda, fou l’ánima del Comité de Salut Pública i responsable dels assesinats a Elda, però un altre retractat de la localitat, Francisco Maestre, assenylà la seua intervenció afavorint a nombroses persones de dretes detingudes a Alacant i Elda. Va ser nomenat inspector de la Direcció general de Seguretat a Elda i Alacant. El 11 de maig de 1938 com representant de la FAI en el Front Popular Antifeixista d’Alacant. Segons la informació disponible al Arxiu Històric de Salamanca, l’agost del 1937 fou forçat a jubilar-se, quan era inspector del Cos de Investigació i Vigilancia, el que donaría força al testimoni de Maestre. Aleshores marxà d’Elda a Alacant, on representà a la FAI en la directiva de la Associació Popular de Inquilins, i també apareix afiliat a SIA. Un altra informació, diu que el Front Popular Antifeixista d’Alacant va avalar la seua reposició en el càrrec de Inspector el 18 de juny de 1938. Per altra banda, el BOE del 11 de juliol de eixe any, el ministeri d’Ordre Públic franquista li donava la jubilació per cumplir l’edat reglamentaria i el situava en territori no alliberat, pendent de posibles responsabilitats -la Direcció General de Seguretat va informar el 11 de juny de 1941 al jutje que portava el seu cas que havia estat jubilat.. “sin que figuren más datos sobre el mismo”-. Arrivada la desfeta de 1939, hi han testimonis que assenyalen la seua detenció a Sevilla, on fou executat el 7 de juliol, pero mai es va poder confirmar i es mes probable que marxara a l’exil·li d’Oràn com s’asegurava des de la Comisaría de Policía d’Alacant el 25 de juny de 1941.

—————————————————————————

MARTÍNEZ PEREZ, AGUSTÍN: [Alcoi, 1906 / Alacant, 31-05-1941]. Obrer de vila alcoià que segons la causa general franquista, se va encarregar de la custòdia dels presos a la ciutat. Detingut i afusellat a Alacant.

—————————————————————————

MARTÍNEZ PEREZ, MANUEL: Confederal y albañil de santa Pola. Exiliado en la postguerra un tiempo en Miramas.

—————————————————————————

MARTÍNEZ PEREZ, MIGUEL: [1897 / ¿?]. Concejal per CNT d’Alcoi, càrrec que va deixar per anar al front a principis de 1939.

—————————————————————————

MARTÍNEZ PEREZ, LEANDRO: [Rojales, 1901 / Alicante, 01-08-1941]. Fusilado por el franquismo.

—————————————————————————

MARTÍNEZ PIÑEIRO, ADELINA: Internacionalista en Alcoi, conocida por la Gallega, procesada por los sucesos de julio de 1873. Sobreseida su causa el 09-06-1879.

—————————————————————————

MARTÍNEZ RAMIREZ, JUAN: [Almoradí / Alicante, 04-12-1941]. Agricultor, militante de la CNT de su pueblo. Fusilado por los franquistas.

—————————————————————————

MARTÍNEZ RAMIREZ, JUAN: [Villena, 1918 / Alicante, 28-05-1941]. Apodado el Orejitas. Zapatero, trabajó en la fábrica de Sansano, fue militante de la CNT ilicitana y su representante durante la guerra en el Auxilio Social, sustituyendo a Francisca Vázquez Gonzálvez. Destacó en los llamamientos a la colaboración CNT-UGT. Fue juzgado por un tribunal militar de Alicante el 19 de febrero de 1940 y condenado a muerte por el delito de adhesión a la rebelión. Fue fusilado por el fascio en Alicante el 28 de mayo de 1941. Colaboraciones en Germinal, Elche, 1936-37.

—————————————————————————

MARTÍNEZ RAMÍREZ, MIGUEL: [Villena, 1905 – ¿?]. Contable en una fábrica de calzado, afiliado a la CNT al término de la dictadura de Primo de Rivera, y en 1930 secretario del Ateneo Ecléctico Popular, tapadera confederal en los tiempos de represión. Muy activo en los años republicanos, y sublevado el fascio, comenzó en las industrias socializadas del calzado, noviembre 1936, y en la comisión de socialización de la industria de vinos y alcoholes, febrero 1937, hasta su marcha al frente. Detenido en Alicante en marzo de 1939, siguió el itinerario de campos de concentración y cárceles por la provincia. Liberado en 1945, se asentó en Alicante, donde montó una tienda de curtidos que fue bien, lo que le permitió ayudar a coompañeros. Murió en Alicante a comienzos de los 80.

—————————————————————————

MARTINEZ RIVERA, JOSÉ: [Orihuela, 1919 o 1920 / Albalat dels Tarongers, 15-03-1947]. Conocido como Pepe el Mecánico. José Martínez trabajaba en los talleres de mantenimiento de la estación de Rubielos de Mora (Teruel). Responsable local del Partido Comunista fue uno de los enlaces de las 11ª y 17ª sectores de la Agrupación Guerrillera de Levante y había organizado una red de puntos de apoyo y de enlaces en la comarca de Manzanera. El 15 de marzo de 1947 la Guardia civil le aplicó la ley de Fugas en Albalat dels Tarongers junto a otros 8 enlaces de la guerrilla: Ernesto Marco Escart, Antonio Delgado Viadera, Pedro Navarrete Gracia, Francisco Doiz Escriche, Anronio Delgado Mir, José Martinez Belmonte, Fernando Durango Palacio y José Bertolin Cubero. Todos fueron inhumados en la fosa común del cementerio de Albalat dels Tarongers. Poco antes de su muerte, había contraído matrimonio con Rosa Corella, que no supo nunca lo que había sucedido a su marido. Gracias a los esfuerzos de las asociaciones para la memoria histórica y la Gavilla verde, los restos fueron Exhumados a comienzos de los años 2000 y homenajeados en presencia de las familias.

—————————————————————————

MARTÍNEZ UGEDA, JOSÉ: [Villena, 14-04-1914 / Hospitalet de Llobregat, ¿1981?]. Inválido con 14 años, atropellado por un tranvía, alpargatero de oficio y de estimable cultura, se unió muy joven a la CNT en la que desempeñó cargos. Durante el periodo revolucionario hizo gran labor en las JJLL locales asi como en el terreno social, como secretario de la Comisión de Asistencia y ayuda el Refugiado en julio de 1938, y concejal hasta el final de la contienda. Torturado y encarcelado al final de la guerra en Alicante y Canarias, no fue liberado hasta 1945, trasladándose a Barcelona y más tarde a Hospitalet, donde montó un kiosco de prensa, que fue punto de reunión de confederales durante la dictadura y foco de extensión de las ideas libertarias durante la transición. Murió afiliado a la CNT de Hospitalet.

—————————————————————————

MARUENDA SENTANA, JOSÉ: popular maestro socialista que dirigió la escuela obrera de Villena, que se ubicaba en La Casa del Pueblo tras su fundación en 1906 y funcionaba en régimen cooperativista. Esta escuela en un principio dependía directamente de los socios de la Federación local de Sociedades Obreras, y se mantendría en funcionamiento hasta 1939. Fundador y secretario de la Agrupación Socialista de Villena, en 1907, fue dirigente de la UGT y presidente del Centro Obrero de la localidad en varias ocasiones, aunque no se sabe que tomara parte de los conflictos entre anarquistas y socialistas locales que predominaron en aquellos años. Elegido concejal en 1914, llegó a ser un conocido orador y defensor de la educación laica sobre todo en la zona de Villena – Almansa, pero también en la propia Alicante. En 1917, siendo segundo teniente de alcalde en Villena por el PSOE, capitanea uno de los grupos locales en la huelga de ese año, por lo que tuvo que escapar a Castalla dónde fue detenido y es recluido en el castillo de Alicante hasta mayo de 1918. En junio de 1920 participa en la constitución de la Federación Comarcal Agraria, que ingresa en la UGT. Durante la dictadura de Primo de Rivera mantiene su actividad política aunque desde fuera del ayuntamiento. De nuevo en 1930 es designado regidor municipal y en los años siguientes obtendría unos buenos resultados políticos a nivel municipal, destacando en su labor cultural y pedagógica. Colaborará en el Frente Popular a partir de 1936.

—————————————————————————

MAS, FERNANDO: Alicantino fallecido en el exilio de st. Henri-Marsella el 17-11-1980. Antes de la guerra militó en el exilio.

—————————————————————————

MAS, JOSÉ: Anarquista de Callosa de Segura. Colaboraciones en Redención, 1922.

—————————————————————————

MAS, MARÍA: [Crevillent, 1888 / La Grand Combe, 19-12-1970]. Confederal desde su juventud, decidida y solidaria. Exiliada en 1939, fiel hasta su muerte a la CNT, su casa de La Grand Combe fue siempre refugio de perseguidos.

—————————————————————————

MAS ESTALRICH, ALEJANDRO: Albañil y miembro del Comité Revolucionario de Castell de Castells, juzgado en consejo de guerra el 27-11-1939 y ejecutado por el fascismo en Alicante el 11 de marzo de 1941 con 35 años.

—————————————————————————

MAS MUÑOZ, JUAN: Militant de la CNT de La Vila Joiosa des de 1930.

—————————————————————————

MAS MUÑOZ, SALVADOR: Militante de la CNT de La Vila Joiosa en los años republicanos. En octubre de 1939 estaba preso en Dénia. Fue procesado en 1940.

—————————————————————————

MAS SAMPEDRO, MANUEL: Militant de la CNT de La Vila Joiosa en 1930.

—————————————————————————

MAS TORRES, CARLOS: Militant de la CNT de La Vila Joiosa en 1930.

—————————————————————————

MAS TORRES, FRANCISCO: Militant de la CNT de La Vila Joiosa en 1930.

—————————————————————————

MAS TORRES, MIGUEL: Militant de la CNT de La Vila Joiosa en 1930.

—————————————————————————

MASIA, MIGUEL: Militante confederal alcoyano. Presidente de la Comisión de Control del Metal en agosto de 1936.

—————————————————————————

MATAIX, SANTIAGO: También Matais. Internacionalista en Alcoy, procesado por los sucesos de julio de 1873.

—————————————————————————

MATAIX, CONSUELO: Vocal del Sindicat de Sanidad, Asistencia Social e Higiene-CNT d’Alcoi, el gener de 1938.

—————————————————————————

MATAIX PAREJA, GONZALO: Anarquista, naturista i lliureculturista a Alcoi als anys republicans amb Amadeo Lucas Vallespin. Durant la guerra va ser col·laborador de l’Academia de les JJLL d’Ontinyent i secretari de la Federació Local de Sindicats d’Industria, 3-1-1938. Col·laboracions a Solidaridad Obrera, [Valencia, 1931][Alcoi, 1936] i El Productor, [Ontinyent, 1937].

—————————————————————————

MATARREDONA COLOMINA, JUAN BAUTISTA: [Alcoi, 1817 / 05-06-1903]. Papelero internacionalista de Alcoy, conocido por Cresta, procesado por los sucesos de julio de 1873. Indultado en julio de 1877.

—————————————————————————

MATARREDONA FUSTER, CONCEPCIÓN: [Alicante 12-10-1906 / ¿?] Anarquista y cenetista alicantina. Fue detenida el 19 de agosto de 1939, encarcelada en el Reformatorio y puesta en libertad cinco meses después (24 de enero de 1940).

—————————————————————————

MATARREDONA GARCIA, RAFAEL: Anarquista alcoià. Sembla que venía d’una familia local d’industrials del cartró i algun dels seus familiars va ser procesat pels fets del juliol de 1873 [Juan Bautista Matarredona]. El seu pare, Vicent Matarredona Jordá, havia perdut un bras a un accident de treball, i va estar entre els fundadors de la societat cooperativa El Trabajo. Conegut amb el alias Cap de Ferro, Rafael fou president de la societat La Unión en 1902, i el setembre de 1904, al capdavant del grup alcoià 11 de novembre, prengué part a un mitin regional a Valencia exigint l’alliberament dels presos d’Alcala del Valle. Fou l’administrador del periòdic Humanidad el 1906. Establert a Sabadell, col·laborà en el periódic sindicalista Trabajo, participà en nom de l’Art Fabril de Sabadell a l’Assamblea regional de l’ofici el juny de 1909 a Barcelona i sembla que es va exiliar a Marsella arran dels fets del juliol. El juliol de 1922 probablement fou membre del grup redactor del setmanari Redención, financiat pel Sindicat Ùnic de Treballadors. El 1927 al capdavant de les protestes obreres al tèxtil pels abusos patronals i a la comissió encarregada de negociar. El 1932 signà des d’Alcoi un manifest contra la guerra al costat de l’Agrupació Cultural d’Alcoi.

—————————————————————————

MATARREDONA GOSALBEZ, ANTONIO: Internacionalista de Alcoy, (a) Colet, procesado por los sucesos de julio de 1873. Indultado el 28 de junio de 1881.

—————————————————————————

MATEO CERDÁN, ANTONIO: [Elda, 1912 / Alacant, 03-09-1940]. Sabater, militant confederal d’Elda. Afusellat pel franquisme.

—————————————————————————

MATEO CERDÁN, FRANCISCO: [Elda, 1914 / Monòver, 16-11-1939]. Sabater, militant confederal d’Elda. Afusellat pel franquisme.

—————————————————————————

MAURI, GINES: Militant de la CNT de La Vila Joiosa des de 1930.

—————————————————————————

MAYMÓN GIMÉNEZ, ANTONIA: [Madrid, 18-07-1881 / Beniaján, 20-12-1959] La periodista, pedagoga racionalista, feminista i militant anarconaturista Antonia Rufina Maymón Giménez va naixer en una família de classe mitjana de pares i d’avis aragonesos, va abandonar la llar familiar aviat, ofegada per l’ambient, i va fer estudis de mestra de primer ensenyament a l’Escola Normal Femenina de Saragossa. A la capital aragonesa es va casar amb el professor racionalista Lorenzo Laguna. Entre 1908 i 1909 va publica nombrosos articles en la publicació anarquista La Enseñanza Moderna. Identificada amb el pensament anarquista, va fer contacte amb les deportades catalanes dels processos de Montjuïc. En 1910 va pertànyer a la redacció de Cultura y Acción, periòdic fundat per Manuel Buenacasa. Membre del «Comitè Nacional contra la guerra de Marruecos», va intervenir activament en les protestes contra les guerres colonials africanes per la qual cosa serà processada juntament amb Teresa Claramunt i Josefa López. El setembre 1911 va fugir, arran de la vaga general saragossana, a Bordeus amb son company Lorenzo Laguna, qui morirà en l’exili. La seva activitat a l’exili serà força important, participant en mítings i en accions de protesta organitzades pels cercles republicans, socialistes i anarquistes. Amnistiada en 1913, durant els anys següents es destacarà com a periodista i oradora arreu de l’Estat, alhora que treballa de mestra. Aleshores tingué el seu primer treball com a mestra racionalista a l’escola que dirigia Eusebi Carbó a Elda, on sembla que va permaneixer entre el 1915 i el 1918, com consta a les seus col·laborcions a Guerra Social [1915-16] aleshores editat a Elda i per la fotografía amb els seus alumnes de l’escola d’Elda del 1918. En 1925 va participar en el Congrés Naturista de Bilbao. Va treballar també a la redacció de Nueva Aurora, de València, a partir de 1926. En aquest mateix any, amb Isaac Puente, va contestar contundentment la carta-circular de la Societat Vegetariana Madrilenya mitjançant la qual es volia excloure del moviment naturista tothom que pretengués un canvi social per a la seva consecució. Amb Albà Rosell i Adrián del Valle, pensava que el naturisme i l’anarquisme eren dues portes diferents que donaven al mateix lloc, sempre i quan es mantingui el principi de regeneració humana del naturisme; en essència significa que ambdós ideals són el mateix, ja que en l’ordre natural no caben jerarquies ni injustícies. En 1927 va presidir, a desgrat seu, el Congrés Naturista de Màlaga, que acabaria amb una important divisió del moviment naturista. Establerta a Sant Feliu de Guíxols a partir de 1928, va treballar a l’Escola Horaciana d’aquesta localitat. També va fer feina a l’Escola racionalista de Terrassa, creada per la Mutualitat Cultural i Cooperativista de Terrassa fins a la primavera del 1929, quan es trasllada de bell nou a l’Escola Racionalista d’Elda, on va coincidir amb Durán i Fontaura, fins al març de 1931. A la nostra provincia tambè va deixar bon record en l’escola de La Vila Joiosa on va treballar des de principis del 1932 fins al setembre. Desprès es va moure a Beniaján, on va fer mítings per a la CNT en 1933 i va obrir una escola a casa seva. Pensava que l’educació era cosa de les dones i que havia d’estar dins del naturisme, ja que la salut física porta al desenvolupament de la intel·ligència i l’educació dels sentiments; això representa una autoeducació de les dones adultes en el naturisme per la seva pròpia salut i l’exemple que han de donar als fills, mentre que a les nines les calia una assignatura específica, maternologia, capaç de desenvolupar l’amor de mare. En 1932 va publicar Estudios racionalistas, on exposa el seu pensament educatiu de l’escola única per a nins i nines sense distinció de classes socials. En 1936 va participar en el Sindicat Obrer El Progreso de Beniaján. En acabar la guerra, va ser detinguda a Beniaján, jutjada i condemnada 12 anys de presó; romandrà empresonada fins al 1944. Dos anys més tard va ser detinguda de bell nou i empresonada durant gairebé un any, sortint amb un braç trencat i la salut malmenada. Després va residir a Espinardo i a Beniaján, vivint de fer classes particulars. Molt malalta, Antonia Maymón fou ingressada a l’Hospital Provincial de Múrcia on va morir el 20 de desembre de 1959 i fou enterrada al cementiri d’aquella ciutat, on les seves restes reposen actualment en una fossa comuna. Maymón va escriure molt sobre naturisme i va col·laborar en nombroses publicacions afins de manera ininterrompuda entre 1908 i 1939: Acción Social Obrera, Cultura y Acción, Despertar, La Enseñanza Moderna, Estudios, Ética, Fructidor, Helios, Humanidad Nueva, Ideas y figuras, Iniciales, Inquietudes, Mujeres Libres, Naturismo, Nueva Aurora, La Protesta, Redención, La Revista Blanca, Revista Única, Solidaridad Obrera, Tiempos Nuevos, Tierra y Libertad, Vértice, Vida y Trabajo, entre d’altres. És autora de llibres com Humanidad libre. Esbozo racionalista, Madre (1925), Anarquismo y naturismo (1925), Hacia el ideal (1927), La perla (1927), El hijo del camino (1931), Amamos (1932), entre d’altres. Un important carrer de Beniaján, on es troba l’Escola Popular, porta el seu nom.

—————————————————————————

MAYOR, VICENTE: Militant de la CNT de La Vila Joiosa des de 1930.

—————————————————————————

MAYOR BALDÓ, JOSÉ: Militant de la CNT de La Vila Joiosa des de 1930.

—————————————————————————

MAYOR BALDÓ, JOAQUÍN: [La Vila Joiosa, 15-07-1915]. Obrero textil y jornalero de la Vila Joiosa, conocido por Rechols, afiliado a la CNT en los años republicanos. Al final de la guerra fue condenado a 20 años. Salió en libertad condicional de San Miguel de los Reyes el 09-03-1943. Poco después fue acusado de haber tomado parte, a las órdenes de Ramón Planelles, en un atraco perpetrado en Sella en la madrugada del 16-07-1945. Asimismo, participó en septiembre de 1945 en un asalto a L’Orxa, de donde se llevaron comida y dinero. Fue capturado en Simat de la Valldigna en septiembre de 1945. Fue condenado a 30 años en Valencia el 25-03-1950.

—————————————————————————

MAYOR NAVARRO, FRANCISCO: Militant de la CNT de La Vila Joiosa en 1930.

—————————————————————————

MAYOR ORTS, VICENTE: Militant de la CNT de La Vila Joiosa en 1930.

—————————————————————————

MAYOR SORIANO, ANTONIO: Militant de la CNT de La Vila Joiosa des de 1930.

—————————————————————————

MAYOR SUCH, ALEJANDRO: Militant de la CNT de La Vila Joiosa en 1930.

—————————————————————————

MAYOR TONDA, BLAS: Militante de la CNT de La Vila Joiosa desde 1930.

Después del 19 de julio participó en el control obrero de la empresa Redes s.a. en La Vila. Procesado al final de la guerra. En enero de 1941 se encontraba en la localidad.

—————————————————————————

MAYOR ZARAGOZA, ANTONIO: Militant de la CNT de La Vila Joiosa en 1930.

—————————————————————————

MELLA BERNABEU, JOSÉ: [Beneixama / Alacant, 11-01-1941]. Militant confederal a Beneixama. Secretari del sindicat local afecta CNT. Empressonat acabada la guerra, fou torturat al reformatori d’Adults d’Alacant i es va suicidar.

—————————————————————————

MENARQUES VICENS, MANUEL: [Crevillente, 1892 / Alicante, 28-10-1941]. Oficinista y miembro del Comité Revolucionario local. Detenido al final de la guerra, fue fusilado en Alicante.

—————————————————————————

MENDEZ SANCHEZ, JESÚS: Militante de la CNT de Alicante, que fue detenido en esta ciudad el 5 de agosto de 1945.

—————————————————————————

MENDIOLA BLASCO, AMELIA: Feminista y societaria ilicitana de principios de siglo XX. Preside la agrupación de mujeres librepensadoras que reciben a Belén Sárraga a su llegada a la ciudad a mediados de 1899. Presidenta de la sociedad La Feminista, fundada en 1900, la primera sociedad obrera femenina del estado español. En este punto parece que abandona Elche, rumbo a Tenerife, donde aparece casada con un joven republicano local. Prima de Adelfa.

—————————————————————————

MENOR DOMENE, JUAN: También Domenech. Nacido en Villena hacia 1908. De cultura notabley con aficiones poéticas, ingresó en la CNT en 1930. Al estallar la guerra, formó en el comité de Control y socialización del Ramo de la Piel, en calidad de tesorero. En noviembre de 1936 marchó al frente en una unidad confederal. Acabada la contienda fue encarcelado en Alicante hasta abril de 1942, momento en que tomó el camino de Barcelona, para más tarde radicarse en Madrid, donde vivía en 1975.

—————————————————————————

MERA VIVES, ARTURO: [Alacant, 29-04-1906 / Camp de concentració nazi de Gusen, 15-07-1941].

—————————————————————————

MESEGUER TEROL, JUAN: Republicà i sindicalista alacantí, qui des de mitjans de la dècada dels 10 apareix adscrit a la societat d’obrers portuaris d’Alacant, i president de La Terrestre el gener de 1917. Durant els anys de la dictadura de Primo de Rivera, fou president de la junta de delegats de la Casa del Poble, 1927-1930, i aleshores vocal del comité paritari del port d’Alacant. President de La Marítima, obrers del port, el gener de 1930 i poc desprès delegat per la Marítima i Terrestre d’Alacant al Congrès nacional de la CNT de 1931. Iniciador de la caixa de pensions i d’asistència als companys malalts el febrer de 1933. Detingut per ordre gubernativa l’octubre de 1934.

—————————————————————————

MESTRE MESTRE, JOSÉ: [Oriola, 04-05-1913 / Camp de concentració nazi de Gusen, 02-01-1942].

—————————————————————————

MICÓ, VENTURA: Original de Petrer y militante de la CNT, encuadrado en la 8º Compañía del Batallón “Octubre 11”, con destino en la Sierra de Guadarrama (sector del Escorial).

—————————————————————————

MIGUEL NAVALÓN, JUAN: [Elda, 1907 / Alacant, 13-08-1940]. Sabater anarquista a Elda conegut com El Barquillero. Fou membre del Comité de Salut Pùblica d’Elda i delegat d’armament de la CNT-FAI. Detenido al final de la guerra, fue torturado durante 10 dias de interrogatorios consecutivos en el cuartel de la guardia civil de Petrer y confesó haber participado en varios asesinatos. Fue fusilado en Alicante.

—————————————————————————

MIGUEL NAVARRO, EDUARDO: Quizás Navalón y hermano del anterior. Alias Pellicaco. Anarquista en Elda. Tomó parte en los sucesos de mayo de 1933 en Elda, y con otros compañeros se refugió en las sierras de la comarca, donde fue detenido unos días después.

—————————————————————————

MILÁN PAYA, ANTONIO: Anarquista, naturista y antimilitarista de Sax, que a principios 1918 estaba al frente del grupo Hijos de Padres Ignorantes. Director de Juventud en la misma ciudad en los años 20, centro educativo vinculado a la Institución Libre de Enseñanza, que fomentaba el aprendizaje autodidacta vía correspondencia. A finales de los años 20 se le nombra como fabricante de calzado, que precisamente lleva la marca Juventud. Colaboraba en La Guerra Social, 1918 y La Madre Tierra de Valencia, en 1922.

—————————————————————————

MILLÁ MARTÍNEZ, ANDRÉS: Militante confederal en Petrer durante la guerra. Detenido al final de la guerra, fue acusado de un asesinato y juzgado en Consejo de Guerra que lo condenó a muerte el 3 de abril de 1939.

—————————————————————————

MILLA NAVARRO, BENITO: [Villena, 06-09-1916 / Barcelona, 22-09-1987]. Militant i editor anarquista, des de molt jove va militar en el moviment llibertari, pensament que es va desenvolupar quan es va instal·lar a Barcelona durant els anys de la II República espanyola. Afiliat a les Joventuts Llibertàries, quan va esclatar la Revolució de 1936 es va allistar a la Columna Durruti. A més de lluitar a Aragó fins al seu enfonsament, va crear les Joventuts Llibertàries al front i va ser secretari de les mateixes a la Columna Durruti entre 1936 i 1937; en aquesta època va col·laborar en El Frente. De tornada a Barcelona, en 1938 es va encarregar de la direcció de Ruta, portaveu de les Joventuts Llibertàries. El febrer d’aquell mateix any assistirà al II Congrés de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL) a València en representació de les joventuts de la 121 Brigada de la XXVI Divisió. En acabar la guerra es va exiliar a França, on va passar pels camps de concentració. En 1942 es va instal·lar a Marsella. Després de la derrota hitleriana, va formar part dels grups que intenten reconstruir l’FIJL i l’abril de 1945 va assistir al seu ple fundacional a França, on fou elegit secretari general, càrrec del qual va dimitir arran del II Congrés de març de 1946 per ocupar-se de la Secretaria de Relacions, però mantenint la direcció de Ruta, tant a Tolosa com a París. En 1945 també va assistir al Congrés Confederal de París. Es va oposar radicalment al reconeixement del Moviment Llibertari de Resistència (MLR) ja que pensava que seria el germen d’actituds autoritàries. En 1949 va abandonar França rumb a Amèrica. En 1951 s’instal·là a Montevideo (Uruguai), on va començar amb una parada de llibres a la plaça Libertad de la capital. Després, i fins al 1954, va ser promotor de publicacions de la UNESCO. A Montevideo va fundar i dirigir diverses revistes (Cuadernos Internacionales, Deslinde, Temas), col·laborà en altres (En Marcha, Acción), creà en 1954 la distribuïdora de llibres espanyols Dilae i fundà en 1958 l’editorial Alfa, que va editar més de 400 títols a Montevideo i l’Argentina –entre ells els primers d’un desconegut Mario Benedetti. En 1963 va ser membre del jurat del «Grand Prix International de Poésie» de Bèlgica, que s’atorgà a Octavio Paz. En 1968 es va traslladar a Caracas (Veneçuela), on de bell nou va fundar, a instància de l’Institut Nacional de Cultura i Belles Arts veneçolà, una editorial que assoliria força importància, «Monte Ávila Editores», així com «Tiempo Nuevo» (1971). En 1977 va retornar a la Península, convertit en un notable editor. Més tard es va instal·lar a Barcelona, on va dirigir l’editorial Laia, afavorint l’edició de llibres anarquistes. A més de les citades va col·laborar en nombroses publicacions, com ara Açao Directa, Cenit, Hora de Poesía, Nueva Senda, Ruta, Solidaridad Obrera, Tierra y Libertad, Umbral, etc. Va morir el 22 de setembre de 1987 en un hospital de Barcelona (Catalunya) després d’una llarga i penosa malaltia; les seves cendres van ser escampades a les aigües de la Mediterrània, davant de les costes de l’Empordà català.

—————————————————————————

MIRA, GREGORIO: Confederal, deportado a Mauthausen, en paradero desconocido desde abril de 1944.

—————————————————————————

MIRA APARICIO, EMILIO: Anarquista natural de Alcoy -o de Valencia según las fuentes-. La primera noticia sobre él es de mayo de 1916, interviniendo en la asamblea nacional Obrera celebrada a Valencia en representación de la Federación Textil y el Ateneo Sindicalista de Alcoy. Se dio a conocer en 1918 haciendo propaganda anarcosindicalista en el País Vasco en favor de unos obreros de altos hornos presos, huido del Levante y Cataluña. Representó después a la Federación Local de Sociedades Obreras de Barcelona en el Congreso de Sants, de julio de ese año, y mitinea a continuación en Valencia, 3 de noviembre, en el marco de la huelga de ebanistas y en nombre del Ramo de la Madera, y luego, con Seguí, Peiró y Viadiu en Barcelona, el 24 de noviembre. El 18 de enero siguiente, fue detenido en Valencia reclamado por un juzgado de Barcelona cuando iba a dar, como delegado del comité nacional, un mitin en la Casa del Pueblo junto a Francisco Miranda, que consigue huir, organizándose una manifestación de protesta por su detención. Tras ser excarcelado, participó en el Congreso de Campesinos que organizó la CNT en Valencia, dónde se hizo notar por su tono ultra-revolucionario y su defensa del Sindicato Único. Fue detenido como Antonio Valor en Bilbao a mediados de agosto de 1919 mientras daba un mitin sindicalista, por estar declarado en rebeldía por un juzgado de Barcelona y por relacionarle con la colocación de una bomba en Terrassa, pero sigue encerrado allí a principios de noviembre, sin juicio, cuando un grupo de sindicalistas locales encabezados por Bajatierra exigen su libertad. Asiste al congreso del teatro de la Comedia madrileño de diciembre, siendo otra vez detenido durante una redada policial en un círculo republicano de Barcelona y encerrado a continuación en el buque Pelayo, el 14 de enero de 1920. Por primera y única vez, se da su segundo apellido, Aparicio. Fue juzgado en septiembre en consejo de guerra por injurias a la guardia civil por dos artículos publicados en Solidaridad Obrera, siendo condenado a casi seis años. Fue uno de los primeros en refutar a los anarcosindicalistas seducidos por la revolución soviética. No existen datos del momento de su excarcelación, pero se encontraba encarcelado de nuevo en el Castillo de Montjuich en enero de 1922. En noviembre de ese año, toma parte en el mitin celebrado en la casa del Pueblo de Alicante, en el que denunciaba la represión policial y defendió la labor integral de los sindicatos en nombre de las organizaciones confederales barcelonesas, y de su participación el comité de huelga de los obreros del metropolitano barcelonés, que secunda el ramo de la madera a principios de 1923. Poco después, en abril, pudo desplazarse de nuevo al norte, aunque se le nombra como Emilio Miró. Iniciada la Dictadura se exilia y se desplaza a París formando parte del comité de relaciones anarquistas, momento en que se siembran las primeras dudas sobre su labor. Redactor de Liberación desde 1924, asistió al congreso anarquista de Marsella en 1926. A finales de la Dictadura regresó a España y tomó parte en muchos mítines en Manresa, Vitoria, San Sebastián y otros lugares, y en 1929 intentó reorganizar la CNT en Alcoy, rechaza los comités paritarios y mitinea en la provincia hasta la llegada de la República. Destaca, en nombre del ramo de la madera y de los sindicatos alcoyanos, en el importante mitin celebrado en la casa del Pueblo de Alicante, celebrado el 3 de agosto de 1930, junto a Peiró y Domingo Torres. Moderó sus posiciones en este momento, se prodiga como conferenciante y se le sitúa como miembro del Centro de Estudios de Alcoy en la primavera de 1931, y en los primeros actos en las capitales alicantina y valenciana que, con el sello de CNT, se organizan tras la llegada de la República. Presente en el Congreso de la CNT de ese año, representó a sindicatos diversos de Alcoy y de Ontinyent, se opuso claramente a la estrategia de la FAI, y después, a los movimientos revolucionarios de 1931 y 1932, alcanzándose la cota máxima de enfrentamiento tras ser designado secretario de la CNT catalana, cargo del que dimitió en abril de 1932. Conferenció o mitineó en Barcelona, Sabadell, Igualada y Manresa defendiendo tesis treintistas y sindicalistas extremas, y al año siguiente, abril 1933, siendo secretario de la Federación de Sabadell, envió un documento al Comité Regional que acarreó la expulsión de toda la Federación, punto de partida para la creación de los Sindicatos de Oposición. Militó entonces en los Sindicatos de Oposición, partidario de la ruptura con la FAI, y en la Federación Sindicalista Libertaria. Se negó en 1936 a volver a la CNT y se dice que se incorporó a la UGT, e incluso fue tildado de traidor por su paso a las tesis del PCE, en especial cada vez que su nombre era mencionado en la prensa confederal del exilio. Solo se sabe que, tras la guerra, se exilió en Sto. Domingo. Fue director administrativo de Redención de Alcoi, colabora en El Trabajo de Manresa. No existen dudas sobre los datos referidos a Alcoy, pero sí confunde el cruce con un catedrático de medicina y psiquiatría de la Universidad de Barcelona, Emilio Mira López -que tampoco es el alicantino del mismo nombre-, algo más joven que nuestro personaje, y que desde posiciones cercanas a Esquerra Republicana y UGT, asumió cargos de responsabilidad en la zona catalana durante toda la guerra. Aunque no se pueda negar que Emilio Mira (Aparicio) se acercó e incluso se afilió a UGT, y posiblemente fue secretario de la Federación Local de sindicatos de la UGT de Mataró a principios de 1937, fue su homónimo barcelonés quién impartía conferencias en la Universidad de Barcelona (1932), o en la Casa del Metge de la misma ciudad iniciada la guerra, quién representaba a la asociación de Amigos de la URSS en diferentes actos en Barcelona en el verano de 1937 y el que fue consejero de Cultura desde octubre de 1938. La duda esta en saber cual de los dos fue el que representó a los sindicatos de Sabadell en el III congreso regional de la UGT del otoño de 1937.

—————————————————————————

MIRA JOVER, ANTONIO: Militant confederal i de les JJLL d’Asp. Detingut al final de la guerra i condemnat a 20 anys i un dia de reclusió major.

—————————————————————————

MIRA LÓPEZ, EMILIO: [¿Alicante?, 1886 – Marsella, 1969]. Militante confederal y libertario metalúrgico, activo en toda la provincia. Detenido por orden gubernativa a raíz de la huelga general de mayo de 1933 en Alicante y puesto en libertad a mediados de junio. Miembro del Tribunal Popular de Alicante en el otoño de 1936 y delegado por CNT en el Consejo Provincial en febrero de 1937. Exiliado en 1939 en Argelia, sufrió los campos de concentración, y finalmente se asentó en Orán, donde continuó su militancia. Tras los conflictos armados argelinos, se vino a Francia y destacó en la CNT de Marsella.

—————————————————————————

MIRA MACIÁ, VICENTE: [Alacant, 1909 / 10-06-1941]. También Galiana de segundo apellido. Maestro pintor y cartelista de cine, conocido por Pireta, afiliado a la CNT y a las JJLL en los años republicanos. Después del 19 de julio, secretario del SUEP – CNT de Alicante. Parece que asumió cargos en la Federación Local de JJLL, nombrado secretario en enero de 1938. Incluso se afirma que fue concejal. Al final se quedó en Alicante, y solo pasó unos días detenido. Cinco meses después, participó en la re-organización de los grupos libertarios que tuvo lugar en una reunión clandestina en La Albufereta. Sin embargo, el grupo fue desarticulado el 2 de febrero de 1940. Detenido ese mismo día, fue acusado de ser el organizador del grupo -se le ocupó un cuño de cotización-, siendo torturado en dependencias de la Diputación -el 15-08-1940 pasó al Hospital-. Según unas fuentes falleció a consecuencia de las heridas, según otras, condenado a muerte el 23-01-1941 y fusilado el 10-06-1941.

—————————————————————————

MIRA MARTINEZ, JOSÉ: [Alcaudete, 1896]. Nascut a una familia de llauradors, aviat es va adherir al moviment anarquista del seu poble. Es traslladà a Alcoi, d’on va haver de fugir perseguit per la policia. Va residir a Barcelona durant els anys del pistolerisme i desenvolupá una important tasca organitzadora dins la CNT. Va haver de fugir a França. El 1925, fou detingut a Sevilla, acusat de activitats propagandístiques i tancat a la presó de Ceuta. Aconseguí fugir, pero a Figueres el van apressar quan martxava a França i fou lliurat a les autoritats militars com a pròfug. Es enviat a un batalló disciplinari, i posa fi a les ofenses matan al cap del destacament (Taberner). Va ser condemnat a mort, i amnistiat un any desprès. Durant els anys 1930 i 1931 va treballar en la reorganització de la CNT des de Barcelona, ram de la construcció, i participà de les vagues convocades desprès dels fets de Jaca. La primavera del 1931, algú amb el mateix nom, hi era president de la Casa del Poble d’Alcoi. El 9 d’abril de 1931 impartí la conferència «La inutilidad del Estado» al Teatre Nou d’Alacant. Posteriorment es traslladà a València on apareix al front de les revoltes del gener de 1933 i d’octubre de 1934. Perseguit constantment per la policía, fou detingut de nou i empressonat per ordre governativa a principis de 1935, al costat de Durruti. En esclatar la revolució intervenguè a la lluita als carrers de Barcelona i martxà al front d’Aragò amb la Columna Durruti, on manava la primera i la viutena agrupacions. Va combatir al front de Madrid i es mostrà contrari al surtida del govern de la capital. En 1937 publicà Los guerrilleros confederales –que inclou altres textos compilats per ell, com ara Un hombre: Durruti, d’Alejandro G. Gilabert, i d’altres autors–, editat pel Comitè de Propaganda i Premsa del Comitè Regional de Catalunya de la CNT; i en 1938 La 26 División, editat pel Sindicat de la Metal·lúrgia de la CNT de Barcelona. Quan el govern republicà abandonà Madrid, mantingué una el 1945 a l’Orà. Se li perd el rastre fins a la seua mort. José Mira Martínez va morir el febrer de 1986 a Barcelona.

—————————————————————————

MIRA ORTS, MANUEL: Durante la guerra integrante del C.D. Libertario de Alicante, en el campeonato de fútbol local -copa Hércules-, febrero de 1938.

—————————————————————————

MIRA ORTS, RAMÓN: Durante la guerra integrante del C.D. Libertario de Alicante, en el campeonato de fútbol local -copa Hércules-, febrero de 1938.

—————————————————————————

MIRA PASTOR, JUAN BAUTISTA: [Bocairent, 1855]. Teixidor i membre de l’AIT de Bocairent, va ser despatxat del treball per ser un dels dirigents de la Federació Local. Aleshores tenía residència al carrer Algibe, num 35. Por ser va haver de martxar a Alcoi, on va ser empressonat per la seua participació als fets de juliol de 1873. Va encapçalar el 11 de juliol, la partida de 22 voluntaris que van eixir de Bocairent per ordre de l’alcalde. Quan arrivaren a Alcoi, romangueren a les afores. Juan Bautista s’endinse en la vila, però va rebre una descarrega provinent de l’ajuntament i desprès d’entrevistarse amb l’Albarracin, va tornar a Bocairent. Quan va ser indultat el 04-01-1879, va obrir a Alcoi una escola nocturna de teixidors al carrer de Sant Miquel, 19, on tambè s’ensenyaven ..lecciones de química, conveniente a los directores de tejidos para conocer la solidez de los colores; la cantidad de algodón que pudiese haber mezclado entre la lana y para otras cosas que dicho señor Mira se reserva. Situada l’escola al carrer sant Blas, al costat de casa nomenada la Cigarrera, a mitjans de la decada següent, pot ser va ser l’iniciador del Centre d’Instrucció d’Obrers teixidors que va apareixer poc desprès. De segur va prendre part a les manifestacions del primer de maig de 1890 i va ser animador de la prensa obrera local [El Defensor del Obrero, El Clamor del Oprimit]. Segons Gerardo Bernabeu va fugir a Barcelona el 1891 amb Bautista Bernabeu i Josep Paya per formar part del Comité Revolucionari d’Alcoi.

—————————————————————————

MIRA RICO, AGUSTÍN: [Elche, 1917 / 17-07-1941]. Labrador confederal de Elche, al parecer emigrado a Lyon en los años de la preguerra. Preso en Alicante, fue acusado de la muerte del 2º teniente de alcalde de La Algueña, en septiembre de 1936. Fusilado por el franquismo.

—————————————————————————

MIRA SELLÉS, FRANCISCO: [Novelda 05-05-1904 / Alicante, 21-01-1940]. Escritor noveldense y militante de la CNT que utilizó el alias Kitel. Nacido en una familia obrera republicana, se trasladó a Madrid en los años 20, donde adquirió cultura y estudios, evolucionando hacia el anarquismo. Parece que a finales de los años 20 regresa a Novelda, donde interviene en actos en la Casa del Pueblo y en abril de 1930 fue absuelto, junto a su hermano José, de una causa de homicidio imprudente. Fue fusilado en Alicante.

—————————————————————————

MIRALLES, PEDRO: Internacionalista en Alcoi. Procesado por los sucesos de julio de 1873. Puesto en libertad condicional, marchó de Alcoy. Fue reclamado por la misma causa en noviembre de 1875.

—————————————————————————

MIRALLES BOLUFER, SANTIAGO: Sindicalista i socialista alcoiá. L’estiu de 1907 fou vicepresident de la societat de selfactiners, en vaga. Redactor de El Selfactinero, 1912, aquell mateix any pren part activa a una important vaga a Petrer com a delegat dels cardadors i diablers locals, i va ser detingut l’octubre. Aleshores era president de la societat de cardadors i diablers d’Alcoi. Present a l’Assamblea de Mataró, octubre de 1914, en representació dels Filadors Mecànics La Constancia i els paletes i directors d’Alcoi. Sembla que es va decantar pel socialisme, donat que als darrers anys 20, apareix com a president de l’Agrupació Socialista d’Alcoi, president de la Lliga d’Inquilins el 1930, candidat per l’Agrupació Radical Socialista i triat concejal. En aquells anys se deía que era propietari i comerciant, a més d’administrador del periòdic Orientación Social a partir de l’agost de 1935. Detingut al final de la guerra, va patir fortes tortures que li deixaren els brasos inùtils.

—————————————————————————

MIRALLES FERRANDO, RAFAEL: [¿Ondara?, 1838 / Alcoi, 21-07-1903]. También Fernando. Cerrajero internacionalista en Alcoy, conocido por Gabia, vigilante nocturno del Barrio nº 12 de Alcoy, desde noviembre de 1872. Procesado por los sucesos de julio, fue detenido en septiembre de 1874, siendo acusado sin pruebas de los asesinatos de Albors y Carmelo García. Seguía en prisión en mayo de 1883. Un Rafael Miralles, maquinista de la Fábrica de Camilo Gisbert de Alcoi, despedido tras declararse en huelga en noviembre de 1889. Emigrado a Barcelona en fecha desconocida, trabajó de basurero, siendo detenido tras el atentado de la Gran Via en septiembre de 1893. Fueron encontraron explosivos en un solar del final de la calle Viladomat donde tenía sus pertenencias. También procesado y posteriormente absuelto por el atentado del Liceo. Enfermó gravemente en prisión. Purgó condena en el penal de Ceuta y en Valladolid. Excarcelado en abril de 1900, tras pasar por Londres, regresó a Alcoi, donde murió poco tiempo después. Casado con Francisca Mora Berenguer.

—————————————————————————

MIRALLES NAVARRO, VICENTE: [Aspe, 1905 / Alicante, 26-06-1941]. Alpargatero confederal de Aspe. Detenido al final de la guerra, fue condenado a muerte y fusilado el 26 de junio de 1941.

—————————————————————————

MIRALLES RIPOLL, JOSÉ: [Alcoi, 1917 – ¿?]. Barber confederal. Exiliat a l’Anglaterra el 1940.

—————————————————————————

MIRALLES VERDÚ, VIRGILIO: Internacionalista de Alcoy, procesado por los sucesos de julio de 1873. Indultado en julio de 1877.

—————————————————————————

MIRALLES VICENT, SIMEÓN: Internacionalista de Alcoy, conocido por el Rubio. Procesado por los sucesos de julio de 1873. Acusado del asesinato de Agustín Verdú. Fue uno de los últimos en salir de prisión a pesar de que su defensa aportó hasta tres testigos que lo ubicaban en su casa la mañana de los hechos. Seguía en prisión en mayo de 1883.

—————————————————————————

MIRÓ PEREZ, JORGE: Dirigent socialista i desprès confederal alcoià. President de la societat d’oficis varis La Piqueta, fundada l’agost de 1904. Desprès membre fundador i dirigent de la societat d’emparelladors de draps, 1906, que va fer costat als selfactiners en la vaga de l’estiu de 1907. El 1908 representà al mateix ofici a la Junta local de Reformes Socials -vocal-. Fa campaña pels miners d’Euskadi l’agost de 1910, i el setembre s’adhereix a la campanya de l’Agrupació Socialista per a les eleccions i reb fortes crìtiques. El gener de 1913 parlava en noms dels carreters en un mitin pro-amnistía a Alcoi, organitzat pels socialistes. El 1927 membre del comité paritari del tèxtil. L’agost de 1934 fou membre del jurat mixte del ram tèxtil. Durant la guerra va ser concejal per CNT a Alcoi.

—————————————————————————

MOGAN, ANTONIO: Miembro del grupo anarquista alicantino 10 de Febrero, 1893.

—————————————————————————

MOGICA LAFUENTE, MANUEL: [Elche, 28-03-1903 (o 28-02-1903) / ¿?]. Quizás Mújica. Hijo de José y Josefa Lafuente, Manuel Mogica, quizás el mmismo que nacido en Alcoy, fue delegado por los canteros de Alicante en la huelga en el oficio de mediados de 1902 y que publicaba textos en la prensa de la provincia -Un Periódico para Todos, 1912-1914. Manuel Mogica Lafuente, casado y padre de un niño, llegó a Francia el 29 de diciembre de 1924. Establecido como zapatero en Nimes, fue suscriptor del periódico anarquista español Acción (París, 1925-1927), prohibido por las autoridades francesas el 31 de diciembre de 1927. En 1935 la policía lo consideraba anarquista, pero descrito como “no peligroso”. En la primavera de 1937 Manuel Mogica fue Secretario de la Comisión du Gard para la defensa de los antifascistas de la revolución española. En 1939 la policía lo nombra como “ex vice cónsul de España” pero que ya no hace política desde el final de la guerra de España. Sin embargo el 1 de diciembre de 1942 fue trasladado al campo de concentración de Vernet.

—————————————————————————

MOLINA ALBERT, EVEDASTO: Militante confederal en Elda durante la guerra. Detenido con la debacle, fue acusado de algunos asesinatos, torturado en la cárcel de Elda y se suicidó subyugándose la yugular tras haberse negado a hacer declaraciones.

—————————————————————————

MOLINA BENEYTO, PILAR: L’11 d’abril de 1949 neix a Bocairent l’escriptora, fotògrafa, documentalista i investigadora històrica anarcofeminista Pilar Molina Beneyto. Va estudiar a l’escola pública, però quan tenia 14 anys va haver d’abandonar els estudis per treballar i ajudar sa família. Tota la seva formació posterior serà autodidacta. A la seva localitat es va implicar en associacions culturals, però ofegada per l’ambient, marxà a Madrid. Després emigrà a França i a Anglaterra, fet que li va possibilitar aprendre idiomes. En tornar a la Península, va treballar com a intèrpret a «Ferrer Puerto Assegurances» de Bocairent i més tard a l’empresa «Manuel Mas» de València. En aquests anys començà la seva militància anarcosindicalista i feminista i s’afilià a la CNT, alhora que freqüentà grups de dones. Quan l’escissió de la CNT es decantà per la nova organització, la CGT. Com a documentalista, enregistrà, primer en cintes i després en pel·lícula, el testimoni de bona part dels militants valencians confederals. Va vèncer el càncer i va patir diverses operacions als canells a causa del seu treball com a mecanògrafa. Com a historiadora, publicà nombroses biografies de dones anònimes en la premsa anarcosindicalista (Al Margen, El Noi, Noticia Confederal, Rojo y Negro, etc.). Va portar el programa feminista «Mujeres Libres» en Radio Klara i prologà diversos llibres (Sara Berenguer, etc.). Va organitzar molts dels actes de la Fundació d’Estudis Llibertaris Salvador Seguí i xerrades i debats feministes a València. Participà a jornades sobre les guerrilles i el maquis a Santa Cruz de Moya (Conca), Jerte (Càceres) i Catalunya. També assistí a les reunions de la Federació Internacional dels Centres d’Estudis i de Documentació Llibertaris. Com a fotògrafa va realitzar excel·lents reportatges sobre les campanyes per salvar El Cabanyal, el barri del Carme, el Botànic, etc. Entre els seus documentals podem destacar El siglo XX en femenino. Ellas ponen la voz y la palabra (2000), Dues Mirades, un camí. Manuel Monleon, un crit pegat a la paret (2004), Sempre serà la Pastora (2004) i SOS Papa (2005, amb altres). Pilar Molina Beneyto es va suïcidar el 7 de febrer de 2008 a València i va ser incinerada dos dies després al Cementiri de València amb l’homenatge de familiars, amics i companys. Recopilà un nombrós material documental encara inèdit i deixà per escrit que formés part d’una associació nova que portés el nom de «Dones i Homes Lliures».

—————————————————————————

MOLINA BOTELLA, SANTIAGO: [Alcoi, 1887 / Sabadell, 1962]. Anarcosindicalista, teixidor i venedor ambulant. Membre de la Federació Obrera de Sabadell. Juntament amb Agustí Jordá, va ser elegit delegat per l’assemblea que va celebrar la Federació de Societats Obreres de Catalunya a l’abril de 1906. A Sabadell on feía de caixer de la secció de Teixidors Mecànics, participà intensament en els fets del juliol de 1909 a Sabadell. Va ser condemnat a dotze anys de presó, en consell de guerra celebrat el 24 de maig de 1910. Continuá la seua activitat anarcosindicalista, va portar el pes de la vaga iniciada pels treballadors de l’Art Fabril a Sabadell el juny de 1913 i fou detingut amb la plana major de la FOS el 4 d’agost i encartat per la seua actuació. Davant les dificultats per a trobar feina a les fábriques, pot ser va tornar a Alcoi; donat que el gener de 1915, algú amb el mateix nom, fou membre de la junta directiva de la societat alcoiana de selfactiners La Constancia. Sembla que tota esta activitat sindical el posà al capdavant del llistat negre de la patronal llanera i aleshores va acomençar a treballar en la venda ambulant. No tornem a saber res d’ell fins l’octubre de 1936, quan tenía una barraca de churros en el barri de La Florida de l’Hospitalet. Sembla que desprès de la guerra va sobreviure amb aquest ofici, i el trobem a la dècada de 1950 en les festes municipals per tota l’area metropolitana de Barcelona. Sembla que va morir a Sabadell el 1962.

———————————————————————

MOLINA LÓPEZ, PABLO R.: [1915 / Alcoi, 16-06-1939]. Recaptador que va ser membre del Comité local revolucionari de Banyeres de Mariola. Detingut al final de la guerra, fou afusellat a Alcoi.

—————————————————————————

MOLINA PORTA, VICENT: Conegut com El Abuelo, va ser un dirigent socialista a Cocentaina entre els segles XIX i XX. Era molt respectat i un dels promotors del primer centre socialista de la localitat el 1908.

—————————————————————————

MOLINA MOLINA, JUAN: [Elda, 1916 / Paterna, 12-06-1939]. Almacenista en Elda. Miembro del Comité de Salud Pública de Elda durante la guerra. Fue condenado a muerte tras ser detenido en un atraco en Valencia el 14 de junio de 1939 y fusilado por el fascismo.

—————————————————————————

MOLINA QUILIS, VICENTE: Internacionalista en Alcoy, procesado por los sucesos de julio de 1873. Indultado en junio de 1881.

—————————————————————————

MOLINER, RAMÓN: Militante de la CNT de Villena, fue detenido en 1940 y encarcelado en la prisión de Alicante con una triple condena a muerte.

—————————————————————————

MOLL MULET, PEDRO: Militante confederal de Dénia durante la guerra. Según la documentación de la Causa General fechada en 1942, integrante de La Pepa de la localidad. Al acabar la guerra, la noche del 28 de marzo de 1939, marchó en barco hacia Argelia, juntamente con Francisco Pastor Roselló, Francisco Llópis y dos personas más.

—————————————————————————

MOLLÁ, JOSÉ: Militante confederal, exiliado al final de la guerra y responsable provisional de la reorganización de la Comarcal de Villajoyosa en el exilio francés en 1946.

—————————————————————————

MOLLÁ, JUAN: Confederal en Elda, procesado por atentado en septiembre de 1933 a consecuencia de la huelga general de mayo de ese año en Elda, encabezada por el Sindicato Único del ramo de la Piel.

—————————————————————————

MOLLÁ, FEDERICO: También Moyá. Internacionalista en Alcoi, procesado por los sucesos de julio de 1873. Detenido en mayo de 1874.

—————————————————————————

MOLLÁ, JOSÉ: Internacionalista de Cocentaina, procesado por los sucesos de julio de 1873.

—————————————————————————

MOLLÁ BERNABEU, JOSÉ ANTONIO: [Beneixama, 1904 / Alacant, 11-01-1941]. Alias Puntero. Adscrit a CNT del seu poble des de l’epoca de la dictadura de Primo de Rivera, quan va empentar a la comarca de Beneixama i Canyada el sindicat de jornalers del camp. Als anys republicans fou perseguit, i empressonat de 1933 fins l’agost de l’any seguent. Va fer amistat amb Ginés Camarasa fins al punt que va utilitzar la seua documentació per despistar la policía. Arribada la Revolució, va fer front al fascisme i va prendre part a les col·lectivitzacions del camp, alhora que feia de concejal al seu poble fins que va ser movilitzat al front. Va patir l’angoixa del port d’Alacant i d’un seguit de camps de concentració fins que va anar a parar a la presó de Beneixama i desprès a la de Villena, on el van deixar paralitic parcialment. Finalment el van afusellar a Alacant. Pot ser també José Mella Bernabeu, militant confederal a Beneixama, secretari del sindicat local de CNT, que fou empressonat acabada la guerra, torturat al reformatori d’Adults d’Alacant i que es va suicidar el mateix día que José Antonio.

—————————————————————————

MOLTÓ LÓPEZ, MANUEL:Internacionalista en Alcoi, conocido por Olozaga. Procesado por los sucesos de julio de 1873. Indultado en junio de 1881.

—————————————————————————

MOLTÓ MOLTÓ, SALOMÉ: Nacida en Cocentaina el 26-04-1943. Tras cursar estudios en un colegio de monjas (mal recuerdo), trabajó en una panadería, empresas textiles (paralelamente estudió comercio) y en una oficina. Con diecinueve años emigró a París, volvió en 1967 y de creerse comunista vio que lo suyo era el anarquismo. Se afilia a CNT en 1977, batalla tras 1979 por la reunificación y comprobada imposible se enrola en la CNT escindida de Alcoy hasta que vistos sus derroteros marxista-clericales retoma a CNT. Milita entre Alcoy y Alicante con Conrado Lizcano, dedica dos años a la investigación de las colectividades alcoyanas bélicas, interviene en la creación del Ateneo alicantino (de donde salió comprobada. su orientación neutro), En 1991 se integró en el CR de Levante de CNT (encargada de prensa). De nuevo en Alicante (t995) con Floreal Rodríguez prosigue activamente su militancia en ámbitos varios: FAI alicantina, grupo femenino Mujeres 8 de marzo, Mujeres Libres y grupo Naturista-vegetariano, participa en las labores pro-monolito de Albatera, acampada de Finestrat, da conferencias en Alicante (30-7-1995) y Lorca (mayo de 1996), colabora en la dirección y redacción de la revista Siembra, estudia Sociología y desempeña cargos orgánicos en CNT (secretaría de la FL en 1999). Artículos en Acción libertaria de Asturias, Adelfa, Albor, Ateneo de Alcoy (redactora en 1989), Cenit (1991-1999), Canfali, Ciudad de Alcoy, CNT, Evocación, Ideas-Orto, la Oveja Negra, Siembra de Alicante (redactora), Solidaridad Obrera, La Tira de Papel. Autora de: Una nueva economía. Socialización y colectivizaciones alcoyanas 1936-1939 (Valencia 1986); Alcoi 1936-1953. Socialización, colectivización y represión (Madrid, 2015).

—————————————————————————

[Del] MONCHO, VICENTE: Militante confederal de Elda conocido como Falillo. Exiliado al final de la guerra, trabajó de pastor en la zona de Toulousse en 1948.

—————————————————————————

MONES CANTÓ, FRANCISCO: [Barcelona / Alacant, 05-12-1941]. Xofer, militant de CNT a Novelda. Afusellat a Alacant..

—————————————————————————

MONLLOR, PABLO: A veces Monyor. Viejo militante de la Regional Levantina de CNT, secretario general en los años del treintismo, moderado, ayudó mucho a apagar las divergencias surgidas entre confederales. En julio de 1931 mitinea en Alcoy con Mira, Barberá y otros, y de nuevo en mayo de 1932, y en septiembre de 1934 en nombre de los anexos téxtil de la CNT. En 1936 era secretario del Comité Regional Levantino, presidiendo la sesión de clausura del Congreso celebrado en Valencia a mediados de Julio. Después del 19 de julio, le situamos también en Valencia, tomando parte en el mitin final del pleno regional de sindicatos levantinos, celebrado el 15 de noviembre. Al final de la guerra seguía en la secretaría levantina y siempre en su puesto del subcomité nacional con sede en la capital del Turia. Elegido secretario del comité nacional de CNT en marzo de 1946, no aceptó alegando que la policía lo conocía; por otro lado, rechazó, propuesto por CNT del interior, la cartera de Información en el gobierno Llopis porque prefería luchar en España. Desde Alcoy colabora en Derpertad!, 1929.

—————————————————————————

MONLLOR DELTELL, MIGUEL: A veces como Manuel, Montllor y Dentell. Anarquista alicantino nacido en 1906. Jóven deportista, fue arbitro de futbol en campeonatos locales y lanzador de jabalina perteneciente al Club Atlético Montemar en los primeros años republicanos. Fue detenido y juzgado en noviembre de 1934 en Alicante por agredir a un guardia que a su vez había maltratado a su perro. Parece que por entonces marchó a Madrid, ya que sería miembro activo de la Agrupación del Ateneo Libertario del Retiro y militante de las Juventudes Libertarias. Apunta en este sentido el que al iniciarse la revolución formara junto a otros anarquistas y sindicalistas alicantinos el Grupo Popeye, adscrito al Batallón Noy del Sucre, del que fue nombrado delegado de Centuria en octubre de 1936. Integrado posteriormente en la 3ª compañía del batallón Juvenil Libertario, fue malherido de bala en una pierna a finales de diciembre de 1936 durante la toma de Alcubierre, ostentando el rango de capitán de la tercera compañía del batallón Juvenil Libertario; siendo trasladado al hospital de la Cruz Roja en Alicante en febrero de 1937. Afiliado a Solidaridad Internacional Antifascista desde el 3 de enero de 1938, vivía entonces en el nº 8 de la calle Nueva Baja. Convaleciente de sus heridas, suponemos que permaneció en la retaguardia desempeñando tareas orgánicas en lo sucesivo, ya que al finalizar la guerra asumiría tareas similares en el exilio. Fue miembro fundador de la Federación Local de Orán desde 1946, y delegado de la CNT del exilio en España, siendo detenido en Madrid el 20 de noviembre de 1947, cuando se disponía a salir para Francia, localizándolo aun en 1958 en la prisión de San Miguel de los Reyes cumpliendo condena de 25 años.

—————————————————————————

MONTAVA SENDRA, TOMÁS: También Montaba. Papelero de Alcoi, conocido por Tomaset de Sendra. Delegado por Alcoi al Congreso Cordobés de 1873. Procesado por los sucesos de julio de 1873. Formó parte de la junta revolucionaria y huyó a Valencia ante la llegada de las tropas. Algunas inforaciones le situan en el sitio de Cartagena, comandando un batallón de alcoyanos encargados de tareas anti-incendios. Luego emigró a Andalucía, y en 1874 se hallaba en Arroyo Miel.

—————————————————————————

MONTAVA PÉREZ, VICENTE: [Alcoi?, 1909 / Zaragossa, 18-10-1938]. Apodat Cara Bruta. Anarquista alcoiá, miitant del ram de l’aigua i adscrit a la vessant mes radical. El setembre de 1934 parla en nom del obrers del ram de l’aigua al mitin de la plaça de bous. Sublevat els fascistes, va ser nomenat l’octubre de 1936, delegat del consell Económic Polític i Social, d’Alcoi amb atribuciones de justicia i ordre públic, por la CNT; i desprès va combatre al batalló Ruesca-Taino, fins que el van apresar a la serra Palomera, Teruel. Fou afusellat a Zaragossa.

—————————————————————————

MONTAVA VILAPLANA, EUGENIO: También Montaner y José. Papelero internacionalista de Alcoy, conocido por Rafol, procesado por los sucesos de julio de 1873. Puesto en libertad condicional. Fue reclamado por la misma causa en marzo de 1876. Indultado el 28 de junio de 1881.

—————————————————————————

MONTES MANCHÓN, ANTONIO: Comunista afiliado a la CNT de Aspe. Detenido al final de la guerra, fue condenado a 20 años de reclusión menor.

—————————————————————————

MONTES MANCHÓN, FRANCISCO: Confederal de Aspe. Fallecido al final de la guerra.

—————————————————————————

MONTES MONLLOR, ANGEL: Militante confederal del ramo metalúrgico en los años republicanos, nacido hacia 1905.

—————————————————————————

MONTES RIOS, JOAQUÍN:Internacionalista en Alcoy, procesado por los sucesos de julio de 1873. indultado en julio de 1877.

—————————————————————————

MONTES SANTAMARÍA, MANUEL: También Morte y Monte. Internacionalista en Alcoy, conocido por Valensiá. Fue procesado por los sucesos de julio de 1873, acusado del homicidio de Agustín Albors y de provocar lesiones a otros guardias -entró en la casa de Elena Barceló y pinchando con una bayoneta les obligó a salir del montón de paja-. Luego fue nombrado guardia municipal y se mantuvo en el cargo hasta su detención en el otoño de 1873. Seguía en prisión en mayo de 1883.

—————————————————————————

MONTESINOS, CARMEN: Militante de las JJLL de Petrer conocida como Carmeta. Fue detenida en Alicante al final de la guerra.

—————————————————————————

MONTESINOS, JUAN: Militante de CNT y JLL de Petrer durante la guerra.

—————————————————————————

MONTIEL MONTIEL, VICENTE: [Alicante, 1896 / Alcazar de San Juan, 08-10-1939]. Ferroviario natural de Alicante, militante de la CNT en Alcazar de S. Juan. Fusilado por el franquismo.

—————————————————————————

MONZONIS, JOAQUÍN: Militante confederal de El Vergel durante la guerra, conocido como Pegolí. Según la documentación de la Causa General fechada en 1942, integrante de La Pepa de la localidad, y huido a Francia al acabar la guerra.

—————————————————————————

MOORE, JHON: Norteamericano de raza negra conocido popularmente en Alicante como Negre Lloma. De probable origen caribeño, se le describe como naufrago de uno de los buques que, en los años de la I Guerra Mundial, son torpedeados o saboteados en aguas alicantinas. Imposible concretar en este punto y quizás, como se afirma, fue acogido tras el incendio súbito que sufrió el vapor belga Tiflis a principios de marzo de 1915 mientras estaba anclado en el puerto, aunque nada se dice sobre rasgos raciales destacados entre los miembros de aquella tripulación. El caso es que muchos fueron los cargueros hundidos por submarinos alemanes en las costas alicantinas durante el conflicto armado de la I guerra mundial, pero su nombre con reminiscencias flamencas y su nacionalidad yanqui apunta a un vapor inglés, bajo bandera canadiense, el D. A. Gordon, con 24 tripulantes de raza negra que fueron recogidos por los pescadores alicantinos en diciembre de 1917. Sin embargo, ya existe constancia de su presencia en la ciudad de Alicante al menos desde el otoño de 1914, cuando se detiene al negro Chou Maré por cometer actos inmorales, o incluso en el verano de 1916 cuando detienen a un negro en el puerto, por haber lanzado a un niño al agua. Dejando a un lado los datos sobre su misteriosa llegada a Alicante, quedan pocas dudas que se trata de un marinero negro como la endrina, con habilidades como cocinero, pendenciero y mujeriego que se mueve sin problemas por el casco antiguo de Alicante. Todo apunta a que iba y venía, con estancias prolongadas en la ciudad entre embarque y embarque, sobreviviendo de la solidaridad y buscándose la vida con no poco orgullo de su forma de vida, hasta el punto que quizás fuera rastafari por la descripción que se hace de su pelo. Su trayectoria se desenvuelve sin muchos problemas hasta septiembre de 1924, cuando se le localiza en la prensa retratado como acosador sexual, acusado de haber entrado en una casa y forzado a una menor, y pocos días después se le vuelve a detener por armar un fuerte escándalo en una de las calles del centro. Hay un hecho curioso de estos sucesos del otoño de 1924, y es que se producen justo en los mismos días en que la guerra del Rif atravesaba un momento complicado, con los rebeldes rifeños bien parapetados en la llamada Loma Negra. No se sabe si esta batalla, o las críticas crecientes al colonialismo español en África, tuvieron algo que ver con el nombre con el que el pueblo de Alicante le bautizó civilmente; pero cual paradoja histórica, llama la atención el hecho que la dictadura de Primo de Rivera decidiera constituir la CAMPSA en julio de 1927, y para ello, compraron todos los petroleros españoles, entre ellos el Tiflis, procedente de la naviera Vasco-Valenciana, y el barco en que se supone llegó el Negro Jhon a Alicante. Lo que sí que está confirmado es que a partir de la llegada de la dictadura militar, Jhon entró en una espiral de detenciones y malos tratos, cuanto menos de signo racista, y casi podría afirmarse que fue el alicantino más perseguido y detenido en este periodo, hasta el punto que incluso aprendieron a escribir correctamente su nombre. Que se sepa, fue de nuevo encarcelado en marzo de 1925 cuando le sorprenden jugando en el Arrabal Roig, y una vez más en agosto de ese mismo año por otro escándalo en el centro de la ciudad. Y la cosa no queda ahí, ya que otra vez en septiembre de 1927 por acoso a una mujer, en julio de 1928 por insultar a un desconocido y en febrero de 1929 por desobediencia a la autoridad. Y la que parecía la última, solo una semanas antes de proclamarse la República, cuando fue denunciado por faltar a la moral. Se le dejó tranquilo en los primeros años del periodo republicano, pero las represalias se retoman con fuerza en diciembre de 1933, tras ser detenido por agredir a lo que parece un traficante o vendedor ambulante, que había mantenido buenos contactos con los representantes del régimen de Primo de Rivera, Juan Bautista Seguí. En septiembre de 1934 arrecian desde la prensa las críticas por su presencia molesta en las calles y se le acusa de foco infeccioso, siendo por entonces, más que nunca, objeto permanente de burla xenófoba de la chiquillería. Un año después recibe una brutal paliza de la policía, y solo su fortaleza y resistencia puede explicar el hecho que se mantuviera vivo unos meses más, cuando a consecuencia de aquellas heridas, y por alguna enfermedad crónica derivada de su alcoholismo, muere en el Hospital provincial el 31 de septiembre de 1936, y es enterrado -sin nombre- en la fosa común del cementerio de Alicante. Aquí de nuevo los datos se difuminan, e incluso las explicaciones que aporta Raúl Álvarez, en “Recordar: un ramillete de acuarelas del Alicante de ayer”, no resultan del todo convincentes. ¿Porque enterrar al Negre Lloma como Juan Mallol?. Esta claro que su apellido sufrió variaciones en boca de los alicantinos, incluso parece que lo llamaban John Buck, que se parece a Buck-Jones famoso actor norteamericano especialista caballista, o incluso negro Jack, por las analogías con un aclamado boxeador negro que se enfrentaba a púgiles locales -Jack Contray-; y otro tanto sucedió en manos de los periodistas locales, apareciendo transcrito su apellido como Moris, Moor, Moore, Mahoí e incluso Molls; pero de ahí a Mallol, que es un apellido común de nuestra región, cuanto menos es una curiosa manera de registrar el cadáver del negro Jhon, que lo más “normal” es que no se hubieran entretenido en formalidades. El autor despacha con demasiada rapidez la hipótesis de la identificación errónea del cadáver de Primo de Rivera, sobre todo teniendo en cuenta que se mantuvo su muerte en secreto hasta noviembre de 1938, y que en todo este tiempo hemos de suponer que nadie hubiera tratado de manipular los restos, en un cementerio en el que recordemos, trabajaban numerosos anarquistas locales vinculados a la construcción de panteones. No quedan ahí las dudas, ya que se afirma que tras su fusilamiento en fecha indeterminada del otoño de 1936, posiblemente coincidiendo con algún bombardeo o similar, y cuando se procedió a trasladar el cadáver al cementerio, hubo que protegerlo de un grupo exaltado que quería dar cuenta de él, y que a la llegada al cementerio, acompañado de 3 vehículos repletos de milicianos, el conserje advertiría que su rostro estaba desfigurado y que le fueron incautados los objetos que portaba antes de lanzarlo a la fosa común, donde es más que probable que se amontonara más de un cuerpo, entre ellos el del Negre Lloma. ¿alguien cree que no hubieran previsto que los falangistas lo iban a querer recuperar si conseguían llegar a Alicante? Así lo hicieron aunque para ello debieron comprobar antes que no se había efectuado registro de su defunción, lo que se haría a posteriori, en enero de 1940. La exhumación se había llevado a cabo en noviembre de 1939, efectuada según las informaciones disponibles por un notario, el alcalde y el capellán del cementerio, sin que conste la presencia de ningún forense, ni en el acto de exhumación que se produce en la fosa común del cementerio de Alicante, ni tampoco antes de su entierro provisional de El Escorial, ni por supuesto cuando fue trasladado al Valle de los caídos en 1959. A falta de otros datos, se puede seguir sosteniendo aquella leyenda urbana que dice que cuando recuperaron los restos óseos del falangista, a falta de pruebas forenses adecuadas y urgidos por la necrofilia propia de los capitostes falangistas, pudieran haber elegido aquellos que, entre el montón de la fosa, resultaban los huesos más lustrosos y grandes, y la gente de Alicante de aquellos días, al paso de la solemne comitiva fascista por las calles de Alicante, con los supuestos restos de Primo de Rivera camino de Madrid, rumoreaba jocosa. “Ahí va el Negre Lloma”.

—————————————————————————

MORA, ANTONIO: Albañil internacionalista en Alcoi. Procesado por los sucesos de julio de 1873. Puesto en libertad condicional, marchó de Alcoy. Fue reclamado por la misma causa en noviembre de 1875.

—————————————————————————

MORA, JOSÉ: Internacionalista en Alcoi. Procesado por los sucesos de julio de 1873.

—————————————————————————

MORA, RAMÓN: Obrer teixidor alcoià. Fins el setembre de 1883 al capdavant del Comité de Defensa dels presos alcoians dels fets de 1873. Pren part a les converses de la Comissió de Reformes Socials a la tardor de 1884 pel seu ofici i va ser un dels iniciadors de la primera Biblioteca popular oberta aquells mateixos mesos.

—————————————————————————

MORAGUES VERDU, MIGUEL: También Manuel. Militante comunista de Elche detenido el 9 de abril de 1945 con Bartolomé Amorós Amorós y un tercero no identificado en Quatretondeta. La Guardia Civil les asesinó de inmediato bajo pretexto de la ley de fugas. Sus hermanos Fernando y Antonio, agricultores de la partida de Maitino, padecieron cárcel por razones políticas.

—————————————————————————

MORALES ABAD, RICARDO: Militant confederal alcoià. Delegat en la comissió de Control del ram de l’Alimentació en setembre de 1936.

—————————————————————————

MORALES COTS, CÁNDIDO: Anarquista en Alcoy, guardia de parques y jardines de la ciudad en 1928, y que en 1930 formaba parte del Centro de Estudios Sociales. Representó a los obreros alcoyanos en la Conferencia Regional Levantina de agosto de ese año, cuando también era habitual en los mítines confederales en la localidad. En 1931 fue delegado del ramo del textil en el congreso confederal y mitinea en Villena en representación de la Federacion Local, abril de 1932, y en la ciudad junto a Barberá, Monllor, Mira y otros. En las jornadas de finales de julio de 1936 cabeza visible del comité revolucionario alcoyano y fue él, quien actuó como delegado de la CNT-AIT local, comunicando a la población de Alcoy el 14 de septiembre, la situación de la industria textil local, formada por 129 fábricas y talleres, y las nuevas orientaciones tomadas por el Control Obrero del Ramo. Primero fue vicepresidente, por CNT-AIT, del Consejo Económico Político y Social, y luego, designado presidente del Consejo Municipal de Alcoy, el 19 de marzo de 1937.

—————————————————————————

MORALES COTS, JOSÉ: Militante anarcosindicalista en Alicante. Hermano de Candido. Fue miembro del Consejo Provincial desde febrero de 1937. Colaboraciones en CNT-Marítima, Valencia, 1938.

—————————————————————————

MORALES GUZMÁN, ANTONIO: [Málaga, 1903 / Roanne, 21-07-1973]. El 18 de febrer de 1903 neix a Màlaga l’anarcosindicalista i propagandista anarquista Antonio Morales Guzmán. Durant els anys republicans milità en el moviment llibertari de Granada. Participà en la fundació de les Joventuts Llibertàries granadines i en 1932 fou delegat de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries en el seu Congrés constitutiu a Madrid. Després d’aixó pren part, amb Felipe Sandoval i altres, en l’assalt de Juan Pérez de Seoane, excomte de Riudoms, quan fugia cap a l’exili i es dirigia amb cotxe a la frontera francesa -també l’acusaven de l’atracament al banc de Vizcaia-. Aleshores fundà, el periòdic Anarquía i col·laborava a Solidaritat Obrera, Proa, La Verdad i a El Libertario. El desembre de 1932, mentres s’amagava al barri de Tetuan de Madrid i treballava a les obres de la Ciutat Universitaria, va ser detingut a -reclamat pel jutjat de Granada- per tenència d’armes i explosius amb José Olalde Pérez, feia servir el nom clandestí de Francisco Villa Morales, de Linares. L’abril de 1933 participà a una fuita d’anarquistes de la presó de Colmenar Viejo amb Felipe Sandoval i Ignacio Casado entre d’altres. A més d’amagarse un temps a Madrid i parlar al míting a Adra amb motiu de la fundació de la CNT, sembla que va anar a parar a Elx, on sota noms fals, va estar detingut el maig de 1934, acusat dels atracaments al bancs d’Almoradí i d’altre a Asp. Entre 1935 i 1936 fou el secretari de la Federació Local de la CNT de Granada i col·laborà en Tierra y Libertad, òrgan de la FAI. El juliol de 1936 participà en els combats contra els facciosos a Granada i formà amb José Castro Velasco un Comitè Revolucionari. L’agost d’aquell any, convocà amb Castro un ple de militants granadins que es realitzà a Cadis i on fou elegit secretari general de la província. Quan esclatà la guerra civil, lluità al front malagueny, d’antuvi en el Comitè de Guerra de les milícies d’Adra. Amb Juan Santana Calero i Cipriano Damiano González fundà la revista Nervio, òrgan de la 147 Brigada Mixta, de la qual fou elegit comissari, i també fou corresponsal de Solidaridad Obrera a Andalusia. Després formà part del Comitè de Guerra de la «Columna CEFA» de Màlaga. Durant els anys bèl·lics edità a Guadix Hombres Libres, i manté estrets contactes amb la reraguardia alacantina, col·laborant a Crisol de Monòver i Nuevo Rumbo a Elda. En 1939, amb el suport de grups maçònics, aconseguir passar els Pirineus, però fou detingut per la policia del Govern de Vichy i internat, primer, en camps i després enviat a una Companyia de Treballadors Estrangers per realitzar feines a la Línia Maginot. L’estiu de 1940 fou fet presoner pels nazis i deportat el 24 d’agost de 1941 al camp de concentració de Mauthausen, d’on fou alliberat el 5 de maig de 1945 força debilitat. L’agost de 1945 participà en el Ple de la Regional d’Andalusia de Tolosa de Llenguadoc, on s’oposà al Comitè Regional de tendència col·laboracionista. Després de l’escissió confederal, formà part del Comitè Regional d’Andalusia del sector ortodox, amb Piedra i J. Montiel. L’agost de 1946 fou delegat en el Ple Nacional de Regionals. Establert a París, s’integrà en el Comitè Regional d’Andalusia de la CNT, amb Manuel Fernández, i realitzà tasques de responsabilitat orgànica en el Secretariat Intercontinental de la CNT de l’Exili. Participà en la major part dels congressos i dels plens del moviment llibertari en l’Exili i arran del II Congrés del MLE fou elegit delegat de l’MLE de l’Exili al Brasil. En 1952 fou elegit per a representar el SI en el Ple d’Aymare, encarregant-se de Cultura i Propaganda. En 1953 fou responsable, amb diversos problemes, de l’administració del CNT. En 1956 també formà part del SI, però abandonà el càrrec per problemes de salut, que l’obligaren a abandonar la militància activa. Alguns assenyalen que durant els seus últims anys es lliurà a la beguda i que tingué problemes per les seves tendències homosexuals. Trobem articles seus, sota diversos pseudònims (D. Colimbo, Cantaclaro, Adriano del Monte, etc.), en moltes publicacions, com ara Accão Directa, Boletín Ródano-Alpes, Brazo y Cerebro, CNT, CRA, Esfuerzo, Faro, Hombres Libres, Libertad, Libre-Studio, Nueva Senda, Solidaridad Obrera, Tierra y Libertad, etc. Antonio Morales Guzmán va morir el 21 de juliol de 1973 a Roanne.

—————————————————————————

MORALES TEBAR, JOSÉ: [Barcelona, 30-08-1896 / Saint Symphorien de Lay, 13-12-1946]. Obrero anarquista, autodidacta y culto, que en la primavera de 1914 llegó a Alicante incorporado a una comisión obrera que estudiaba el problema de las subsistencias, y fue pieza clave en la reorganización de las fuerzas libertarias locales en clave confederal. Se une libremente a Candelaria Clement y fija su residencia en Alicante, donde se afilia a la Marítima-Terrestre en 1917. Vuelve a Barcelona poco después, intervino en la huelga de la Canadiense y tuvo que huir de vuelta hacia Alicante, donde fue uno de los fundadores del Sindicato Único de Transportes Marítimos. En septiembre de 1920 en un mitin sindical en San Vicente, y en diciembre de 1921 preso a espera de juicio acusado falsamente de la colocación de una bomba en una aserrería, del que fue absuelto en juicio celebrado a finales de año. Parece que por entonces tiene que salir de Alicante, sufre maltratos policiales y purgas carcelarias que minan su salud. En enero de 1923 interviene en el mitin de Pestaña en Alicante, y en nombre de las organizaciones de la ciudad pide la excarcelación de los presos. Durante la dictadura de Primo de Rivera se le sitúa de regreso en Alicante viviendo como trabajador del puerto y asentado en el barrio de Los Ángeles, pero las dificultades laborales y la persecución policial, le lleva a trabajar como conserje de la logia Constante Alona y residir acogido un tiempo en su sede de la calle Bazán, 30. En febrero de 1929 aparece como miembro de la junta de delegados de la Casa del Pueblo por los obreros del puerto, en donde era secretario de La Marítima-Terrestre. En abril de 1930, como destacado activista anarcosindicalista local, hace oír su voz en la asamblea provincial de Alianza Republicana en Alicante, en mayo en la Casa del Pueblo en un mitin intersindical, y fue detenido en el curso de las huelgas generales de diciembre. Proclamada la República, preside conferencias sobre el anarquismo en el Teatro Nuevo, así como en agosto en un mitin en Alicante por la comisión pro-amnistía. Delegado por la construcción de Alicante al Congreso de la CNT de ese mismo año, y representante de la Federación local poco después. Detenido como preso gubernativo en Alicante tras la huelga de mayo de 1933. En la primavera de 1935 se opone desde la prensa local y nacional (Soli) a un decreto ley sobre accidentes de trabajo y movilidad funcional para los trabajadores del puerto. A su gestión se atribuye el logro de las 8 horas y los turnos en la contratación de personal en el Puerto, acabando con la arbitrariedad de los capataces. En 1936 era secretario del Sindicato Único de Transportes Marítimos-CNT y representó a la Federación Local en el Congreso Regional celebrado en Valencia a mediados de Julio. Tras el 19 de julio, sin dudarlo, se enroló en la Columna Durruti, y desde el cerco a Zaragoza escribía en agosto como corresponsal de guerra para El Luchador. Imposibilitado para la lucha en el frente por sus viejas lesiones, regresó a Alicante, y a finales de septiembre ocupaba un cargo en el Consejo Municipal -vocal de la comisión de agua y alumbrado, y presidente de la comisión de Gobernación- y desde noviembre de 1936 diversos cargos en la administración municipal de justicia – delegado del Frente Popular en el Tribunal especial de Alicante en febrero de 1937, miembro de la Comisión depuradora en marzo de 1937, fiscal municipal del Distrito Sur en abril de 1937 y fiscal del Tribunal popular en 1938-. También miembro de la comisión revisora de cuentas de la caja de enfermedades y jubilaciones de la Marítima Terrestre. Pese a todos estos cargos, renunció al sueldo que le correspondía, que pasó a la caja comunitaria de los portuarios, mientras él seguía cobrando su sueldo de trabajador portuario. Morales también tomó parte en el Pleno de la Industria del Transporte Marítimo, en el Pleno de Regionales celebrado en Alicante y representó a la Marítima-Terrestre en el congreso Regional Levantino de julio de 1937 donde expuso su idea de la socialización de la Marina Mercante; el mismo año en que comenzaría a ocupar la secretaría del Consejo provincial del SIA. Fue quizás por entonces, cuando la Federación Local de Sindicatos Únicos de Alicante le propuso como comisario político y se trasladó a vivir a Aspe. Exiliado al norte de África al final de la guerra, alcanzó Orán en una barca, sin documentación por habersela robado en Alicante, por lo cual fue internado durante tres meses en un barco-prisión anclado en el puerto, desarrollando tuberculosis. Luego padeció los campos de concentración hasta su liberación, en que ayudó a crear la Agrupación Local de Sidi-Bel-Abbes y trabajó en la agricultura. En 1945, enfermo, ganó Francia y militó en la CNT de Rouen, a la que representó en el Pleno de 1946. Murió a consecuencia de la malas prácticas médicas durante el post-operatorio tras una intervención de rodilla en un hospital religioso de la zona. Colaboraciones en La Raza Ibera, 1929, Acción, 1930, Redención, 1930, La Voz Libertaria, 1930, Inquitetudes, 1934, desde Madrid en CNT Marítima de Santander, 1936, Fragua Social, 1937, Liberación, 1937, Solidaridad Obrera, 1935 y 1946. Autor de Estructuración de la Marina Mercante. Utilizó el seudónimo de Fortunato de Tebar.

—————————————————————————

MORÁN BERNABÉ, VICENTE: Militante de JJLL de Elda en los años republicanos, conocido como El Moncho. Detenido en febrero de 1933, acusado de la colocación de artefactos explosivos en el transcurso de una huelga en la fábrica de Francisco Rivas, fue juzgado en septiembre de 1933; y de nuevo en marzo de 1935, siendo entonces condenado a un año de prisión por agresión a la fuerza armada durante la huelga de octubre de 1934. Según la causa general franquista, militante peligroso e implicado en varios asesinatos de guardias civiles de Elda durante la guerra. En paradero desconocido al finalizar la guerra.

—————————————————————————

MORATÓ, JOSE G: Polemizó en Liberación, 1937, con Muñoz Congost.

—————————————————————————

MORATÓ, PEDRO: Militante confederal de El Vergel durante la guerra, conocido como Nap. Según la documentación de la Causa General fechada en 1942, integrante de La Pepa de la localidad, y huido a Francia al acabar la guerra.

—————————————————————————

MOROTE LÓPEZ, JOSÉ: [Villafranqueza, ¿? / 25-12-1930]. Librepensador, racionalista, propietario agrícola y republicano de Villafranqueza. Fue el iniciador del primer grupo librepensador local, a principios de la década de los 90, socio protector de la banda de música La Amistad y padre del cementerio Civil. Detenido en septiembre de 1896 por un artículo con su firma en el semanario alicantino El Ciclón, y parece que fue un tiempo su director. Formó en la comisión organizadora de la visita de Belén Sárraga a Villafranqueza, a mediados de 1899, y mostró apoyo a la iniciativas pedagógicas aconfesionales como la de la Escuela Fraternidad de San Vicente, 1909-1912, llegando a ser concejal de Villafranqueza. Poco antes de morir figura en las filas de la formación política Alianza Republicana.

—————————————————————————

MOSCARDÓ SOLER, JOSÉ: Internacionalista de Alcoy, procesado por los sucesos de julio de 1873. Fue indultado en junio de 1881. Quizás marchara a Alicante, donde su hermano Ramón trabajaba de hostelero desde principios de la década de 1880, y que en 1886 regentaba la cafetería del célebre Círculo Obrero La Unión.

—————————————————————————

MOSCAT ALEMANY, JOSÉ: Tipógrafo, editor y socialista alicantino, que se gana aquí un hueco ya que fue elegido presidente del primer Centro Obrero de Alicante, abierto en el nº 15 de la calle Liorna, al calor de las primeras manifestaciones obreras de mayo de 1890, aunque lo fue por breve tiempo porque sus negocios editoriales con el Ayuntamiento, Imprenta de Moscat y Oñate, fue una de las causas de la división que se produce entre socialistas y libertarios en 1892. Quizás esta elección se debió a haber salido indemne en 1885, cuando era director de El Cullerot, de un procesamiento por delitos de imprenta; o tal vez por su participación en diferentes compañías teatrales de aficionados desde principios de la década de los 80 [Minerva, Ruiz-Alarcón, Echegaray…]. Siendo niño, debió de embarcarse con frecuencia, ya que su padre capitaneaba un laud -Neptuno- que hacía el trayecto Palma-Alicante- Marsella entre 1840 y 1855.

—————————————————————————

MOYA, MARIO: Teixidor alcoià. Secretari de l’Unió del Art Fabril d’Alcoi en 1908.

—————————————————————————

MOYA OLMOS, JUAN: También Mollá. Anarcosindicalista muerto por la guardia civil en Elda durante la huelga general de diciembre de 1933. Llegado el periodo revolucionario, se le puso su nombre a la plaza que antes había sido de Alcalá Zamora.

—————————————————————————

MOYA OLMOS, JUAN: Confederal, muerto por la guardia civil en Elda, diciembre de 1933.

—————————————————————————

MOYA PEIDRO, JOSÉ: [Alcoi, 1905]. Teixidor i militant anarquista a Alcoi. Membre de la CNT en els anys republicans. Després del 19 de juliol, va marxar a el front de Còrdova amb la columna alcoiana, d’on va regresar dos mesos desprès; prestant servei com a milicià al Cercle Industrial. A la fi de la guerra detingut, va ser posat en llibertat provisional el 07-03-1940. Aleshores va romandre uns anys amagat o absent d’Alcoi, i a l’ésser detingut el 21-01-1949 amb altres dos companys quan portava documentació falsa i armes. Va ser condemnat a 30 anys.

—————————————————————————

MOURE GÓMEZ, MANUEL: Mestre de les Escoles Graduades de Monòver des del 1935, càrrec on va continuar desprès del 18 de juliol. Secretari de propaganda del sindicat comarcal d’ensenyança, adscrit a la CNT. Col·laboracions a El Luchador, 1937, Nuevo Rumbo, 1937, Crisol, 1937, Liberación, 1937 i Acero, 1936.

—————————————————————————

MULLOR, CAMILO: Internacionalista en Alcoi. Procesado por los sucesos de julio de 1873.

—————————————————————————

MULLOR, MIGUEL: Internacionalista en Alcoi. Procesado por los sucesos de julio de 1873.

—————————————————————————

MULLOR CATALÁ, MANUEL: [Penáguila, 13-06-1913 / Campo de Concentración Nazi de Gusen, 27-01-1942].

—————————————————————————

MULLOR FERRANDO, JOSÉ: Paperer internacionalista de Cocentaina, secretari de la Secció local de Paperers en 1873. El 9 de juliol de 1873 se va sumar als dos centenars de obrers locals que se traslladaren a Alcoi a instancies de Fombuena. Fou procest pels fets d’Alcoi.

—————————————————————————

MUÑOZ, FELIPE: Mestre d’escola. Fundador de diferents Ateneus llibertaris a Madrid, per eixemple l’Ateneu Astrea, molt relacionat amb Feliciano Benito. El novembre de 1936, prenguè part a l’evacuació d’infants cap a Valencia. Autor de Los hombres del Mañana, representada per els alumnes de l’escola racionalista Nueva Humanidad d’Altea el 1937. Actiu militant, poeta i propagandista (Asp, Floreal del Raspeig, Alacant 1937 i 1938). Al març del 1938 se va fer carrec de l’escola Modelación Humana d’Alacant. Els seus anys valencians, estretament lligat a l’educador llibertari José Bernabé. El 1939 s’exilià i fou empresonat a Orá, on va escriure unes memories i organitzà una escola. Mort el 1980.

—————————————————————————

MUÑOZ CONGOST, JOSÉ: [Melilla, 21-06-1918 / Llemotges, 18-05-1996]. El 21 de juny de 1918 neix a Melilla l’anarquista, anarcosindicalista i mestre racionalista José Muñoz Congost, que va fer servir el pseudònim Xaume d’Ost. S’introduí en el moviment anarquista, amb Benjamín Cano Ruiz, a través de les Joventuts Llibertàries d’Alacant i després s’afilià a la Confederació Nacional del Treball. Estudiant de magisteri el juliol de 1936, fou nomenat contador del Comité Pro-Olimpiada Popular en representació de la Federació Universitaria Escolar i pot ser es trobava a Barcelona el mateix 19 de juliol. A principis de l’any 1937, quan estava a punt de obtenir el títol de mestre normal, després d’un any d’interinitat i de pràctiques en una escola estatal, fou cridat per exercir, desprès d’obtindre el titol de mestre-alumne, a l’Escola Racionalista d’Alacant situada al antiu colegi del carrer Chapalangarra, al barri de Carolines, aleshores força massificada, juntament amb Carmen Bernabeu, Matilde Forner i Modestro Izquierdo, entre d’altres. Fou responsable de les Missions Culturals de la Federació Universitària d’Estudiants i membre de la Federació Estudiantil de Consciències Lliures. Durant la guerra civil fou un dels promotors de la Federació Ibèrica d’Estudiants Revolucionaris, creada arran d’una conferència nacional portada a terme entre el 5 i el 12 de desembre de 1937 a València i patrocinada per la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries. Va ser un dels responsables del periòdic alacantí Liberación (1937-1939), òrgan de la CNT-FAI-FIJL, que dirigí i potencià fins al punt de donar-li periodicitat diària. També col·laborà en Anarquía (1937), butlletí de les Joventuts Llibertàries del barri alacantí de les Carolines i var ser actiu militant del Sindicat Unic d’Ensenyament. També va ser nomenat president del consell provincial de l’Aliança Juvenil Antifeixista, 1938. En acabar la guerra pogué embarcar amb l’últim vaixell («Stanbrook») que salpà des d’Alacant fins a Orà. Al nord d’Àfrica fou internat per les autoritats colonials franceses del govern de Vichy al camp de concentració saharià de Hadjerat M’Guil. Amb l’Alliberament s’establí a Alger, on en 1946 dirigí Solidaridad Obrera. Impulsor del Círculo García Lorca, en 1947 fou nomenat secretari de les Joventuts Llibertàries d’Àfrica. Aquest mateix any va fer mítings a Orà. El 13 de desembre de 1947 respongué durament des del periòdic Ruta l’article de l’exanarquista Serafín Aliaga Lledó «La descomposición del anarquismo y del anarcosindicalismo», publicat al periòdic comunista Nuestra Bandera. En els anys cinquanta s’instal·là a Marroc i durant els anys seixanta, a Casablanca, portà, amb Juan Jimeno Montalbán, Vallés, Fernández i Vizcaíno, l’associació cultural «Armonía» i dirigí el seu grup teatral. En 1958 publicà, amb Manuel Carmelo Eustiquiano, Horizontes. Boletin de divulgaciones, ciencia, sociologia, arte. En 1964 marxà a França i, després de tres anys a Péronne, establí definitivament en 1967 a Llemotges. A França començà de paleta, però es jubilà en 1981 com a enginyer. Al continent participà en la major part dels congressos i plens de la CNT de l’Exili i de l’Associació Internacional dels Treballadors. També va fer mítings i conferències tant a França com, després de mort Franco, a la Península. L’estiu de 1971, amb Frederica Montseny Mañé i Vicent Llansola Renau, representà el Moviment Llibertari Espanyol al Congrés Internacional de Federacions Anarquistes de París. En 1972 col·laborà en l’edició castellana de l’Enciclopedia Anarquista. Entre 1972 i 1979 fou secretari de l’AIT i director dels seus òrgans (AIT, Bulletin d’Information de l’AIT, Information AIT, Infos AIT). En aquests anys col·laborà en el butlletí de la Comissió de Relacions de la Internacional de Federacions Anarquistes. En 1986 fou nomenat director del setmanari Cenit i prologà el llibre de Cristóbal Vega Álvarez La libertad encadenada: fragmentos del diario de un poeta preso. Trobem textos seus en Adarga, Anarquía, Anarres, Boletín Interno CIR, Cenit, CNT, Le Combat Syndicaliste, Espoir, Fuego, Icaria, Ideas-Orto, Mar y Tierra, Nervio, Nosotros, La Protesta Obrera, Ruta, Siembra, Solidaridad Obrera, Tierra y Libertad, Umbral, etc. És autor d’AIT: La Internacional del sindicalismo revolucionario (1976, amb altres), Vigencia del anarcosindicalismo (1982), El anarquismo en Alicante (1868-1945) (1986, amb altres), Del cero a la revolución social. Reflexiones y ensayo (1988), La AIT a través de sus congresos. El debate anarcosindicalista (1988), Por tierras de moros. El exilio español en el Magreb (1989), etc. Sa companya, des de 1936, fou Rosa Pastor. José Muñoz Congost va morir el 18 de maig de 1996 a Llemotges.

—————————————————————————

MUÑOZ MANRIQUE, VICENTE: Militant del sindicat confederal de pintors d’Alcoi. Va lluitar a la Columna de Ferro (1936).

—————————————————————————

MUÑOZ MARTINEZ, ANICETA: [Villena, 1914 / ¿?]. Afiliada a la CNT y a las JJLL desde la preguerra. En el periodo revolucionario cumple tareas esenciales en la retaguardia. Terminada la guerra fue detenida y encarcelada.

—————————————————————————

MUÑOZ MARTINEZ, JOSÉ: [Orihuela, 02-12-1892 / ¿?]. Barbero, confederal y faista, detenido en Barcelona por posesión de armas y robo a mano armada.

—————————————————————————

MUÑOZ VERA, PEDRO: [Villena / Alicante, 07-08-1940]. Ugetista de Villena. Apodado Puntero, fue alumno de la Escuela del Centro Obrero de Villena en 1913. Fue detenido en noviembre de 1934 en Villena por su implicación en los sucesos de octubre, al parecer cuando era concejal socialista elegido en abril de 1931. Miembro del Comité Revolucionario de julio de 1936. Fue 2º teniente de alcalde, por UGT, en el Consejo Municipal de Villena, constituido en enero de 1937 y representante local de la delegación provincial de abastecimientos. Tras la debacle del final de la contienda, Pedro Muñoz fue detenido en Villena y fusilado meses después en Alicante

—————————————————————————

MUT RIBES, DOMINGO: Militant de la CNT de La Vila Joiosa en 1930.

—————————————————————————

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.