Juan Bautista va tenir dos germans xiquets, Rafael i José que seguiren les seus petjades, donat quan el germà gran va deixar Catalunya a mitjans del 1906 van ser ells qui prengueren el relleu, esdevenint gràcies a la seua capacitat d’organització, en dos peces claus dins de la Federació de l’Art Fabril i Tèxtil, i el que és més important, decisius en la continuïtat sindical establerta des de Solidaritat Obrera cap a la Confederació Nacional del Treball.

Com que no coneixem la seua activitat sindical abans del 1906, prendrem com a referència la trajectòria d’altres militants anarcosindicalistes i membres de la Federació de l’Art Fabril i Tèxtil alcoiana, creada el 1905, i que també van establir-se a Sabadell com per exemple Rafael Matarredona, qui hi era al capdavant del grup anarquista alcoià 11 de novembre en 1904 i fou l’administrador del periòdic local Humanidad el 1906; que recordem va ser assaltat pels militars de la caserna d’Alcoi després de treure el seu segon número amb un texte antimilitarista.

Com que Matarredona no arribaria a Sabadell fins ben entrat l’any 1908, hem de fixar-nos en Santiago Molina Botella, delegat pels teixidors mecànics alcoians a l’assemblea que va celebrar la Federació de Societats Obreres de Catalunya l’abril de 1906 i que sembla que fixà aleshores residència a Sabadell; i ben prop de la data en què apareix per primera volta un Bernabeu -a seques- fent un donatiu propresos al periòdic obrer de Sabadell, El Trabajo, al mateix abril de 19061.

No sabem ben segur si eixe era el nostre José Bernabeu, qui esdevingué membre de la Federació Obrera de Sabadell i director del periòdic local Trabajo entre el maig de 1907 i març del 1908; que és el moment en què comencem a trobar per la regió al seu germà Rafael, tal volta primer com delegat de la Col·lectivitat Obrera de Palafrugell l’assistent al I congrés de Solidaritat Obrera en 1908; però en qualsevol cas, de segur que al costat de Rafael Matarredona va estar present en nom dels teixidors alcoians de l’Art Tèxtil, a l’Assemblea regional de l’ofici celebrada a Barcelona el juny de 1909.

Gispert, Bernabeu y Ferrer, de Barcelona, recomendaron la unión, añadiendo que no se asusten si los patronos declaran al loc-out, pues cuentan ellos con la poderosa arma del boycott para luchar sin desventaja; afirmaron que tras de los metalúrgicos esta la Federación Obrera y después de ésta la internacional..”2

Sense poder esbrinar que va ser del publicista llibertari José Bernabeu, qui de ben segur havia jugat un paper fonamental durant la vaga del ram tèxtil d’Alcoi de l’agost de 1907 que comptà amb la solidaritat econòmica de les societats de Terrassa i Sabadell, seria el seu germà Rafael qui va assistir el 1910 al congrés confederal on es va constituir la CNT, i ho va fer en representació de la Unió de l’Art Fabril d’Alcoi, a més d’actuar com a membre de la comissió revisora d’actes i participar en una ponència sobre el treball de la dona; presència i protagonisme que va repetir al I Congrés de la CNT el 19113.

Exponent de la continuïtat sindical i revolucionaria des de l’antiga Federació Regional Espanyola a la nova CNT, tot i la seua il·legalització en setembre de 1911, Rafael militaria activament en la Federació de l’Art Fabril i Tèxtil de Barcelona en els anys següents, tot i que hagué de fugir de la policia l’estiu de 1913 per la seua permanència al comité de la vaga de l’ofici.

..(Sabadell) incoado sumario contra varios individuos que en los últimos mítines pronunciaron frases que pueden considerarse como excitación á la sedición y le da cuenta de haber sido detenido el propagandista Bernabeu..”4

Amb la clandestinitat i la crisi econòmica, aquells anys de fam i presó potser allunyaren definitivament a José de la primera línia de lluita sindical donat el que va passar amb Santiago Molina, qui va participar en els esdeveniments de la Setmana Tràgica a Sabadell juntament amb altres militants anarquistes que havien viscut a Alcoi com José Claramunt Creus; però davant les dificultats per trobar feina a les fàbriques de Sabadell per estar inclòs a les llistes negres després de la vaga de l’estiu de 1913, va decidir tornar a Alcoi i fins i tot va haver de canviar d’ofici.

En el cine Montaña se celebró ayer el mitin de obreras del arte textil para tratar del conflicto planteado [..] Hablaron Miguel Alonso, Luis Devail, Rafael Bernabeu, Margarita Matheus, Manuel Jurado, José Poras, Dolores Odriaz, María Iglesias, Mauricio Puig y el presidente..”5

Tampoc sabem massa d’en Rafael, qui fou un dels iniciadors de l’Ateneu Sindicalista de Barcelona, 1910, i continuaria lluitant per difondre el sindicalisme revolucionari al llarg d’eixa dècada, a més de participar en mítings proamnistia i escriure articles en Tierra y Libertad, defensant el paper dels Internacionalistes durant els fets d’Alcoi del juliol de 1873; i probablement fora ell mateix qui va ser detingut el setembre de 1918 en el marc d’una vaga de flequers a Barcelona.

Lo que entonces era una iniciativa, hoy es una realidad, como lo demuestran el incremento de las ideas y el desarrollo lento, pero persistente de los hechos. Basta para probar esta afirmación fijarse en los congresos obreros, y, en lo que acción se refiere, en los revolucionarios mejicanos que luchan al grito de ¡Tierra y Libertad!..”6.

Com podem veure en la foto que ens han cedit Eliane i Gerard, estava a l’exili francés i cap al 1955 adscrit a la Federació Local de Roanne, morint en data desconeguda.

NOTES:

1Santiago Molina s’afilià a Sabadell a la secció de Teixidors Mecànics i fou membre actiu de la Federació Obrera. Veurer, Trabajo-Sabadell 07-04-1906;

La VANGUARDIA 25-09-1910. Com assenyala Pere Gabriel, Rafael va integrar en 1908 la comissió d’arbitratge que obligava a l’ expulsió de Clarià i Palau de la impremta de El Progreso, font de l’enfrontament inicial entre anarquistes i lerrouxistes dins de Solidaritat Obrera. José Bernabeu Sirera es confundit amb el teixidor i sindicalista de Sabadell José Bernabeu Molinos, i aixó fa dificil esbrinar qui dels dos va signar aquell manifest pro-indult del juliol del 1907 en nom del l’Art Fabril de Barcelona. Veurer, La Vanguardia 28-07-1907.

Segons Pere Gabriel, el sindicalista José Bernabeu era membre destacat de l’Art Tèxtil de Barcelona en 1910. En la mateixa linea que la nota anterior, un José Bernabeu representà als teixidors mecànics de Sabadell al congrès fundacional de la CNT.

4La VANGUARDIA 06-08-1913. José Bernabeu va ser detingut a Sabadell el 4 d’agost de 1913 en el marc de la vaga del ram fabril i tèxtil; i per cert també ho fou Santiago Molina com d’altres dirigents de la Federació Obrera sabadellenca.

5La VANGUARDIA 13-03-1916.

6BERNABEU, Rafael: El 13 de julio de 1873 en Alcoy, Tierra y Libertad 08-07-1914. Tambè, La Vanguardia 18-12-1917.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.