Nascut el 1866, fou tèstic de les lluites dels internacionalistes alcoians i segons el seu fill Gerardo va començar a militar als primers anys de la dècada de 1880, com a fundador del grup àcrata La Benèfica i pot ser a la secció d’obrers teixidors del mateix nom; a més d’integrar en la seua primera joventut diversos grups teatrals i artístics.

Es probable que hi hagués après l’ofici de teixidor de la mà de l’internacionalista de Bocairent Juan Bautista Mira Pastor, mestre teixidor empresonat per la seua participació en els fets d’Alcoi el 1873 i que no va ser alliberat fins al 1879, quan va obrir a Alcoi una escola nocturna de teixidors al carrer de sant Miquel, 19, on també s’ensenyaven ..lecciones de química, conveniente a los directores de tejidos para conocer la solidez de los colores; la cantidad de algodón que pudiese haber mezclado entre la lana y para otras cosas que dicho señor Mira se reserva.

Força actiu al final d’eixa dècada, Bautista va signar des de València l’agost del 1889 un manifest lliurepensador i després de la sonada commemoració del primer 1 de maig de 1890 a Alcoi, també fou un dels animadors de la premsa obrera local [El Defensor del Obrero, El Clamor del Oprimit, de 1891]. A més, segons el Gerardo va fugir a Barcelona el 1891 amb l’anteriorment citat Bautista Mira i Josep Paya per formar part del Comité Revolucionari d’Alcoi, i a Barcelona va treballar en el seu ofici i milità intensament als anys següents, probablement com a delegat de l’Unió de Societats Obrers, entitat societaria que havia estat constituida en Barcelona el maig de 1893 i que continuava viua encara en març de 1905 en l’òrbita socialista.

El señor Gobernador tuvo a bien el no autorizar una reunión de los delegados de la Unión de Sociedades obreras (legalmente constituida) que debía celebrtarse el 15 del actual. ¡Viva el derecho de asociación y reunión y viva la ..Pepa! Vuestro y de la unión. B. SIRERA”1

Cap el 1906 marxà a Catarroja, València, però els problemes econòmics l’obligaren a traslladar-se a Valencià on va obrir un magatzem de queviures i les seues idees federalistes l’acostaren al republicanisme.

Tant es va integrar a la vida de la capital valenciana que al llarg de la dècada següent va ser president del Comité del districte de Ruzafa -Cercle Instructiu Republicà El Popular-, membre rellevant del sindicat de teixidors i passamaneria i destacat dirigent del partit republicà de València fins a la seua mort el 5 de gener de 1927 i, així, el seu retrat hi era a la galeria de personalitats del partit fins al 1939.

Unit amb Dolores Vilaplana des del 1891, treballadora de la fàbrica de mistos local que no va rebre instrucció però demostrà al llarg dels anys molta intel·ligència i fermesa, va seguir al seu company primer a Barcelona, on naixqueren Gerardo, 1896, i Liberto, 1906, després marxaren tots plegats a València i finalment cap a l’exili seguint als seus fills.

La trajectòria de Bautista Bernabeu ens parla d’aquells vincles originals que existiren entre el republicanisme i l’internacionalisme obrer, com a membre de la primera generació de lluitadors anarquistes alcoians que continuarien en certa manera els seus germans José i Rafael.

NOTES:

1El TRABAJO-Sabadell 31-03-1905. Constituida definitivament en desembre d’eixe any, l’Unión de Societats Obreres de Barcelona, també dit Cercle de Treballadors, va tenir la seua primera seu social al carrer de l’Olm, 10, 1er. 1a., en el districte cinquè; on es reunia el Comitè de la UGT i dirigents de les diverses societats obreres ugetistes. Veurer, GABRIEL: Classe obrera i sindicats a Catalunya (1903-1920). Aspectes organitzatius i laborals del sindicalisme a Catalunya. També, La Vanguardia 30-04-1893, 02-12-1898.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.