———————————————————————————-
ACCIÓN SOLIDARIA: Subtitulat periòdic quintzenal, òrgan de les societats obreres d’Alcoi -Filadors Mecánics, Flequers, Teixidors de punt inglés, Cardadors i Diablers, Ateneu Sindicalista Obrer-. Neix per ocupar el lloc deixat per El Selfactinero. Van treure probablemente dos nùmeros, un del 25 de març de 1913, i l’altre el 10 d’abril, que va ser denunciat per injuries a la autoritat. Figura com a responsable Rafael Soler. Hi ha noticies que ja es publicava un butlletí gratuit l’agost del 1911 amb este mateix nom, editat pel Grup Pro-Prensa sindicalista d’Alcoi.
———————————————————————————-
AGRARIO, El: [Dénia, 02-02-1926 / 1928]. Periódico Quincenal. Órgano de los Sindicatos Agrícolas de la Región de La Marina.
———————————————————————————-
ALICANTE ROJO: [Alicante, 15 de marzo, 1937 / 5 de enero, 1938]. Periódico antifascista órgano de la 71 Brigada Mixta durante la guerra civil, en la cual había una fuerte implantación de las JSU y con el batallón Alicante Rojo, integrante de la brigada. Editado desde el frente de Guadalajara, parece que su director fue Francisco Juan Albert y entre sus colaboradores figuran Guillermo Busquier, Tomás Galipienso, Antonio Barea, Ginés Alberola, Sebastián Gandía, etc… Casi todos ellos, delegados, comisarios, jefes y oficiales de la Brigada.
——————————————————————————-
AL MARGEN: [Elda, 30-09-1937 / 06-03-1938]. Titul d’una publicació quintzenal editada entre Barcelona [núm. 1-4] i Elda [núm. 5 y 6]. Publicació anarquista, òrgan de l’associació anarquista individualista, que no dubtava en criticar comunistes, anarquistes, socialistes i sindicalistes que no estaven a la alçada de les necessitats de la guerra i la revolució. Ramón Calpena, d’Elda i mort al front d’Aragó va ser un dels impulsors. Administrada per Vicente Galindo, duia col·laboracions de Juan Guerrero, Morales Guzman, Antonio Agraz, Manuel Vicedo, Ryner, Ramón Duval, Armand, Lacaze, Costa, Lacerda, Gonzalo Vidal, Mariano Gallardo, Giménez Igualada i altres.
———————————————————————————-
ANARQUÍA, LA: [Barri de Carolines, Alacant, 01-11-1937]. Titul d’un butlletí -cicloestilat- de cultura llibertaria editada a Alacant, per les JJLL del barri de Las Carolinas, amb el objectiu de ser.. “..el crisol donde se van forjando los hombres de un porvenir libre, humano y progresivo”. . Apareixen com a redactors Sebastián Ballesta, J. Ruiz, José Mira, José Muñoz Congost i Manuel García. Dibuixos de V. Moir.
———————————————————————————-
ANDE EL MOVIMIENTO: [Elche, 04-06-1908 / 13-05-1911]. Semanario radical y anticlerical, subtitulado Periódico Serio sin Licencia Eclesiástica. Se imprimía en Alicante y se editaron 13 números. Numerosas interrupciones por suspensiones y multas, ligadas sobre todo a su defensa de la educación racionalista y su talante antiautoritario. Primeros problemas en el verano de 1908,y estuvo suspendido otra vez entre el 10 de enero de 1909 y el 9 de abril de 1911. Dirección, Redacción y Administración: Elche, Castelar, 46 ppal. Barrio San Jerónimo. Director: Francisco G. Dalmau. Redactor Jefe: Fernando Fenoll. Redactores: Sebastián Carbonell, Antonio Ferrera, Julián López Burgos, J. Marín Martí y Joaquín S. Rabaza.
———————————————————————————
APARTE: [Alacant, 30-07-1916 / ¿Mayo, 1917?]. Periòdic antiflamenquista de vida efímera, amb poques pagines, sense publicitat i venut al preu de 5 cèntims. Fou òrgan del Centre Antiflamenquista Cultural d’Alacant i publicaren al menys 9 números [26-09]. Donava cabuda a escritors llibertaris con Carlos Botella o Vicente Gomis. Hi col·lavoren també José Dorado, Remedios Picó, Eugenio Noel, Carlos Esplá -Vicente Carrasco- i el seu director fou José Irles Negro.
———————————————————————————-
BIEN GENERAL, EL: [Elda, 8 de septiembre, 1886 / 14 de abril, 1887]. Periódico semanal órgano de la Sociedad Cooperativa de Obreros de la villa de Elda. Propiedad de la Cooperativa El Bien General, formada por trabajadores de taller y jornaleros, su administrador era José Antonio Aroca y su director Agustín Mª Tato. Firman habitualmente Manuel Payá, Ricardo Pérez Pomares -Haroldo-, Marcelino Z. Gutierrez y Eugenio Posada.
———————————————————————————-
BOLCHEVIQUE, EL: Según Vicente Ramos, se trata de un boletín interior editado en 1937 por comité Comarcal del PCE de Monòver para los radios de la comarca. Pudo haberse editado en Elda en algún momento.
———————————————————————————-
BOLETÍN CNT-OPOSICIÓN: [Alcoi, 29 de nov, 1935 / 10 de jul, 1936]. Recuperat a Alcoi com òrgan mensual del sindicat de l’industria tèxtil i fabril d’Alcoi. Oposició. AIT (amb el nùm. 5 desapareix CNT-Oposición-AIT). Tendencia anarcosindicalista. Sorgit després de l’escissió dels anarcosindicalistes de la CNT el 1933. Gratuit pels afiliats. El seu director era José Aparisi i col·laboraven Rafael Soler, R. Sempere, Emilio Payá i els membres de la comissió del sindicat (Miguel Peidró, Julio Cantó, Antonio Gisbert i Eduardo Cortés).
———————————————————————————-
BOLETÍN de la FRE-AIT: [16 de gener / 29 d’agost, 1873]. Primer texte periòdic de caire anarquista publicat al Llevant. Editat a Alcoi des del nº 1 fins al nº 26, quan degut a la insurrecció internacionalista es va traslladar l’admistració a Madrid per la persecució a que van estar sotmesos els membres de l’AIT. Amb orientació internacionalista i bakunista fou òrgan oficial de la Federaciò. La seua publicaciò es va acordar en el Congrès que s’havia celebrat a Còrdova l’any 1872 i d’acord amb aixo “…publicaba solamente comunicaciones oficiales, movimiento obrero, gestión administrativa, y anunciará las localidades donde haya falta o sobra de brazos y el tipo de jornaleros..”. Tots els artìculs sense rúbricar.
———————————————————————————-
BOLETÍN TIPOGRÁFICO, EL : [Alicante, 21 de enero / ¿mayo?, 1884]. Órgano de la Sociedad Tipográfica de Alicante, bajo la dirección de José Mª Santelices. Parece que editaron 5 números, era sufragado por los asociados y se editaba a dos columnas, con un número extraordinario dedicado a Gutemberg. Se apuntan como colaboradores a Bernardo Samper Navarro, José Moscat Oñate y Rafael Carratalá Ramos. El grupo editor, debe relacionarse con el núcleo original, la Asociación del Arte de Imprimir, que se constituye y desaparece tras participar en el I congreso de la Federación Tipográfica Española -1882-.
———————————————————————————-
CICLÓN, EL: Periòdic de la Juventud Republicana molt combatiu editat i publicat amb irregularitat a Alacant [1891-1897]. Donava cabuda també als plantejaments societaris i anarquistes, i va ser perseguit durament, sovint canviant de director i patint suspensions. Col·laboracions de Juan Carrasco, el coixo Sellés i Jaime Colomina.
———————————————————————————-
CLAMOR DEL OPRIMIT, EL: [Alcoi, 1 de desembre de 1891]. Setmanari anarquista editat a Alcoi, escrit en castellá i valencià. Nomès va pùblicar un nùmero.
———————————————————————————
CNT. SINDICATO DE LA INDUSTRIA TEXTIL Y FABRIL AIT: [Num. Únic 31-03-1937]. Editat per òrgan de propaganda de la Industria Tèxtil socialitzada alcoiana. Era una memoria de la Comissió Tècnica de Control. Inclou un reportatge fotogràfic molt complet; oficines, maquines, magatzens, etc.
———————————————————————————
COMUNISTA LIBERTARIO, EL: [Alcoi, 6 de novembre de 1920 / 22 de gener de 1921]. Òrgan de la Federació anarquista i portaveu dels sindicats unics de la provincia d’Alacant. Feia front al bolxevisme, el comunisme reformat i la burgesia. La seua tirada s’aproximava als mil dos-cents exemplars dels quals un terç es venien a Alcoi. Tot i el seu èxit editorial va deixar de publicar-se per tal de donar-li pas a Redención. Va estar dirigit per Enrique Gisbert. Col·laboren Diego Martínez (administrador), Juan Gomis, I. Rico, Vicente Santonja, José Nadal, Fernando Pastor, Vicente Ribelles, Vicente Lloret, Santiago Miralles.
———————————————————————————
CONCIENCIA OBRERA: [Alcoi, 12 de Gen – Jun, 1907/ Oct, 1912 – Gen, 1914]. Periòdic socialista-col·lectivista alcoià. Era l’òrgan de comunicació de l’Agrupació socialista local. Sembla que va tenir dues èpoques, la primera el 1907 [La Conciencia Obrera] directament vinculat a Juan Ortiz, Remigio Payá i Rafael Laliga. Fou quintzenal i va suspendre la publicació al juny de 1907. Duia polèmiques amb els anarquistes locals. Després una segona etapa entre 1912 i el 1914 quan s’edita setmanalment i anava subtitulat òrgan del partit Socialista i defensor de les societats de resistencia i de tots els treballadors en general. Va ser denunciat el maig de 1913 per injuries a la religió, i un altra volta el nº 19, de juliol del mateix any per amenaçes. Escrit en castellá, hi col·laboraren també Rogelio Cantó, Federico Silvestre, Salvador Palacios, J. Marhuenda, Oliver, E. Falcó, J. Miró, Francisco Montanva. Esporadicament aparegueren Armando Guerra, Joaquín Bueso, A. Fabra Ribas, Luis Villanueva i Ángel Dubán.
———————————————————————————
CONDENADO, EL: [Alcoi, 1 d’abril, 1890 / 1891]. Periòdic anarquista editat a Alcoi de forma gratuita amb motiu dels preparatius del primer de maig de 1890. El nùmero del 4 de maig va estar suspès i la imprenta i eines de treball incautades per ordre gubernativa.
———————————————————————————-
CRES: [Villena, 1 de mayo / 1 de agosto, 1937]. Boletín mensual del Consejo regulador Economía Socializada de Villena durante la guerra civil, que integraba a la Federación Local de Sindicatos Obreros de UGT y al Sindicato Único CNT de Villena, ejemplo de colaboración sindical en las colectivizaciones del municipio porque.. “la verdadera cuna para la unidad eonómica está en el taller, en la fábrica y en el campo”. En sus 4 números, lleva artículos generalmente sin firma, sobre asuntos administrativos, abundantes gráficos y balances económicos del proceso socializador en la localidad.
———————————————————————————-
CRISOL, EL: [Alacant, 4 d’agost, 1889 / 10 de maig, 1892]. Venìa subtitulat al principi com Organo oficial de la Liga Paz y Fraternidad i desprès Organo Librepensador. S’editaba a la planta baixa del nùmero 30 del carrer Bazán d’Alacant. Estava lligat al grup lliurepensador Paz. Col·laboracions de Juan Cabot -Director-, Antonio Aragonés, Ángel Viñas, Juan Barberá, Ricardo Yesares, Miguel Vinader i Ernesto Bark, que possava anuncis de la seua academia d’idiomes a Alacant.
———————————————————————————-
CRISOL: [Monòver, ¿10 d’abril?, 1937 / 3 de setembre, 1938]. Setmanari de CNT-FAI-JJLL, i se subtitulava defensor de la Federació d’industries, comerci i terres socialitzades. S’editaba des de la seu de les Joventuts Llibertaries al carrer Domingo Germinal, 6 (ara Luis Martí) i inclou bona informació del proces col·lectivitzador a la localitat. També donava cabuda a l’agrupació Mujeres Libres i polemitza amb socialistes i comunistes locals -Acero-. Col·laboren Evaristo Román, S. Busquier, Narciso Grau, Morales Guzmán, Juan Guerrero, Corbí, Antonio Bellot, Juan Cantó i gent de la columna Maroto. La coincidencia de dates, la tipografía de la capçelera, la mateixa que es va editar a Sant Sebastiá avns l’abril del 1937, i altres dades complementaries parlen d’una colonia de exiliats anarquistes vascos, radicats a Monòver fent la revolució des de la retaguardia.
———————————————————————————-
CULTURA y ACCIÓN: Tìtul característic de la premsa anarquista i cenetista. Editat a Elx [1930]. Fou subtitulat portavoz del Sindicato de Trabajadores de Elche y su radio. Defensor de los intereses generales proletarios. El primer i únic número conegut del periòdic quinzenal anarcosindicalista Cultura y Acción fou el del 7 de desembre de 1930. L’administrador fou Nicolás Sainz i el secretari Jacinto Alemán. Altres membres de la redacció en foren José de S. Garrido, Jaime Román, José Guilabert i Joaquín Lozano. Hi col·laboren Jaime Román, José Guilabert, Joaquín Lozano, Jacinto Alemán. El seu objectiu fonamental era el desenvolupament de la cultura en el poble, sense oblidar l’acció com a força creadora: «El saber i l’energia al servei del bé!».
———————————————————————————-
DEFENSOR DEL OBRERO, EL: [Alcoi, 7 de nov, 1891 / 13 de feb, 1892]. Periòdic anarquista. Tot i que s’esmenta que nomès varen pùblicar un nùmero, el mes fàcil es que fora de peridicitat irregular. Hi han dades que diuen que va ser suspès el 13 de febrer de 1892, arrán dels assesinats dels anarquistes de Jerez.
—————————————————————————————-
ESTUDIOS: Periòdic editat a Alcoi i Valencia [1923-1939]. Una de les més duraderes i valorades revistes anarquistes. Inicialment va començar editant-se a Alcoi, on al juny de 1923, va eixir baix el nom de Generación Consciente. Traslladat a València el juny de 1925, va mantenir este tìtul fins al 1928. Des del desembre de 1928 se va nomenar Estudios i va arrivar a tirar entre 65 y 75.000 exemplars, convertiont-se en una de les mes antigues i prestigioses revistes lligades al anarquisme d’aquells anys. Se subtitulava Revista Ecléctica i els seus fins declarats eren oferir coneixements bells i útils per a una vida racional i higiènica, lliure i feliç, donat que el fonament de totes les miseries era i es l’ignorancia. Va destacar especialment per les seues campanyes en pro de la educació sexual, el neomalthusianisme, l’eugenesia i l’alliberament femení. Entre els col·laboradors trobem Renau, Monleón, Noja, Puente, Maní, Remartínez, Alaudo, Orobón, Arias, Martínez Rizo, Abad de Santillán, Leval, Carsi, Rocker, García BirIán (que segurament va ser el director), Cano, Ryner, Pereira, BartlIe, J. M. Martínez. Este periòdic estava lligat amb una distribuidora de llibres (més de mil tìtuls) i una editorial (Biblioteca) amb diverses col·leccions [Ayer, Hoy y Mañana, Conocimientos útiles de medicina integral, Antología de la felicidad conyugal] on trobem treballs de Puente, Remartinez, Maro Ibáñez, Arias Vallejo i Fontanals. La revista sempre va girar al voltant de J.J. Pastor després del èxit aconseguit per Redención [1921-1923].
———————————————————————————-
FUERZA, LA: [Alcoi, 2 de desembre, 1916 / 17 de març, 1917]. Periòdic anarcosindicalista quintzenal editat a Alcoi. Fet a iniciativa d’un grup de companys de la Federació de l’Art tèxtil. Va haber de tancar a consecuencia de la repressió i va ser substituït per La Horda. Firmen Manuel Lloret, Rafael Soler, Juan Pastor, Antonio Tuy, Germina Alba, Ismael Rico, Sánchez Rosa, Cursivo Guasa, Jorge Quiles, J. Gisbert, M. Gimeno.
—————————————————————————
GENERACIÓN CONSCIENTE: Publicació mensual anarquista i eclèctica d’Alcoi [jun, 1923- nov,1928]. A partir de 1925 a València. Dirigida per J.J. Pastor. Publicació cultural avançada per al seu temps que duia un consultori mèdic-social on se parlava obertament de sexe, procreació, coneixement del cos, malalties i avenços cientifics, sempre adreçat a la millora social dels obrers i de les obreres. Editava almanaques. Va tenir una llarga i atzarosa vida, i per exemple l’administració o l’imprenta van haver de canviar diverses voltes de lloc, i al menys la seua redacció a Alcoi va estar clausurada un parell de mesos. Per tal d’evitar la ferria censura de la dictadura de Primo de Rivera, ja a València, va canviar la capçalera i va eixir amb el nom d’Estudios. Col·laboraven Isaac Puente, Teresa Claramunt, Jose Chueca, Gil de la Ria, J. Garcés o F. Saurén com a il·lustrador. Duia el nom d’una capçelera neomalthusiana francesa editada amb caràcter previ, 1908 i 1912.
—————————————————————————
GERMINAL: [Elx, 7 de novembre, 1936 / 18 de setembre, 1937]. Títul d’un periòdic anarquista que era òrgan de la federació local i comarcal de CNT d’Elx. El tìtul, clàsic a la premsa llibertaria, se va posar en honor a Domingo Germinal, afincat a Elx on va morir el 1936. L’iniciativa de la publicació la van portar Joaquín Lozano Charco i Manuel Puchol, i duia escrits de col·laboradors diversos com Armonía Miguel, José Navarro González, Rafael Arabid, Ginés Maciá, José Peral, J. Mª Galindo, M. AguIló, Vicente Galiana, Alorda, Martínez Ramírez.
—————————————————————————
GRITO DEL PUEBLO, EL: [Alacant, 21 de setembre, 1890 / 21 d’agost, 1897]. Títul d’un setmanari socialista alacantí subtitulat defensor de la clase treballadora, però la seua estreta vinculació amb la societat tipográfica alacantina i activistes com Rafael Carratalá l’acostava al lliurepensament. Polèmiques freqüents amb El Alicantino i El Nuevo Alicantino. Suspensións, judicis i canvis de director foren constants. Un dels seus directors va ser Federico Valero Arrach. Col·laboraven Miguel Pujalte, Justo Más, José Roca i José Moscat. Va ser denunciat i tancat definitivament desprès les denuncies que va fer contra el fets de La Serreta de Novelda, al desembre de 1896. Casi be no hi han exemplars.
—————————————————————————
GUERRA SOCIAL, LA: [Elda, 12 de desembre, 1915 / gen, 1916]. Periòdic anarquista i sindicalista. No hi han quedat exemplars. Possiblement va eixir per iniciativa de l’Antonio Loredo i sobre tot d’Eusebi Carbó a la seua arrivada a Elda la tardor de 1915 i per suposat, amb el recoltzament de la societat de sabaters i aparadores La Racional d’Elda. No hi han quedat exemplars. Possiblement va ser iniciativa de l’Antonio Loredo i sobre tot d’Eusebi Carbó a la seua arrivada a Elda la tardor de 1915 i va contar amb la col·laboració de la societat de sabaters La Racional. Apareix també a València [gen,1918 – gen,1920]. Setmanari anarquista dirigit molt probablement per Carbó. Va tenir una bona difussió nacional i internacional. Hi col·laboraren Gaston Leval, José Arranz, José Prat i d’altres. A la segona época, s’edità a Valencia, 1918-1920.
————————————————————————
HIJO DE LA VIUDA, EL: [Alacant, 29 de feb / ¿jun?, 1885]. El 29 de febrero de 1885 vio la luz en Alicante el periódico librepensador El Hijo de la Viuda, subtitulado Periódico librepensador, órgano de la masonería universal. Estuvo dirigido por el cura apostata José Peréz Martinón, que años después utilizaría el seudónimo de Cantaclaro en Valencia. El periódico, el primero que con este signo se editó en Alicante y su provincia, fue excomulgado y su responsable perseguido. Quedó entonces a cargo de Rafael Más Zaldivar.
————————————————————————
HORDA, LA: [Alcoi, 10 de novembre / 1 de desembre, 1918]. Periòdic anarquista setmanal subtitulat …periódico independente ni tiranos ni esclavos, va substituïr a La Fuerza. Estava dirigit per Eduardo Martínez que signava com a responsable i s’imprimia a Monòver. Col·laboren també A. Llorens, Lucenti i molts amb pseudònims.
—————————————————————————
HUMANIDAD: [Alcoi, 7 de gener, / 27 de gener, 1906]. Setmanari anarquista editat a Alcoi. Estava dirigit per Miguel Martínez Bosch i com a responsable figurava Rafael Matarredona. El primer va ser processat després de ser asaltada la redacció pels militars de la caserna d’Alcoi el 27 de gener, segrestada la seua publicació i processat el seu director Miguel Martínez, que va pasar un any empressonat. Duía col·laboracions de Antonio Apolo, Antonio Sala, M. Martínez.
—————————————————————————
HUMANIDAD: [Alcoi, 1 de novembre, 1936 / 29 de març, 1939]. Va ser un dels principals òrgans d’informació municipal, de carácter unitari antifascista i subtitulat Diario de la Revolución. Es donava diariament informació militar i de supervivència social básica en temps de guerra, però tambè de les empreses socialitzades locals i el seu funcionament. Es va publicar fins que va acabar la guerra i aconseguí treure 731 nùmeros. El consell de redacció estava format per Camilo Bito, de la CNT, per Eugenio Balaguer, del PSOE, Juan Gisbert Botella en representació d’Esquerra Republicana, que era el director, i pel sindicat d’escritors i artistes Amando G. Monllor i Rafael Mengual. Col·laboraren de forma haitual destacats altres membres de l’esquerra local com Enrique Vañó, Luisa García, Luis Guillén, José Alcina i Copérnico Ballester.
—————————————————————————
IBERIA: [Vila Joiosa, ¿? / 31 de juliol, 1937]. Setmanari d’orientació sindical de la Vila Joiosa, que era òrgan de la federació local de sindicats CNT. Defensa l’unitat CNT-UGT i propaga la capacitació tècnica dels obrers i sindicats per administrar l’economía local en plena transformació col·lectivitzadora. Era la continuació d’un altre setmanari llibertari local, La Verdad. Molts articles, actes i convocatories sense firma. Col·laboradors habituals trobem a Pedro y José Soriano, Tomás Lloret, Carlos Llorca, José Climent, Josefa Martínez i gent del front de Teruel.
—————————————————————————
INQUIETUDES: [Alacant, 14 de jul / 28 de jul, 1934]. Periòdic setmanal subtitulat Tribuna Anárquica. Van treure 3 nùmeros, amb una estética acurada, i estava vinculat a les Juventuts Llibertaries, pero advertìen.. “Inquietudes, aun nacido al calor de las Juventudes Libertarias de Alicante, no es órgano exclusivo de ellas ni de ningún otro sector de las luchas anárquicas, porque tribuna del anarquismo en todas sus facetas pretenderá ser. Especial cuidado en no caer en las cubistas estridencias del demagogismo e interés vivo en no dormir en las regiones insulsas del platonismo..”. Col·labora Francisco Carretero. Editat als tallers de Gráfica Levantina.
—————————————————————————
JORNALERO, EL: [Alcoi, 22 de set, 1889 / 2 de maig, 1890]. Publicació anarquista que eixía els disabtes, subtitulat setmanari defensor dels interessos de l’obrer. De tendencia anarco-comunista sembla que va estar segrestat els mesos de maig i juliol de 1890 per les manifestacions del primer de maig. Va treure veintitrés números i posiblement va reapareixer més tard. Col·laboracions en valència -Chusticia Seca-.
—————————————————————————
LIBERACiÓN: [Elx, 1 de maig, 1912 – Gener, 1913]: Periódic anarquista i sindicalista fruit de la col·laboració dels tres grups llibertaris locals. “..Somos anarquistas en política, en economía socialistas y en religión ateos”. Dotze números amb col·laboracions de Anselmo Lorenzo, Soledad Gustavo, José Prat, Antonio García Birlán, Rafael Soler, Carlos Botella, Manuel Hernández (Burdeos), Manuel Pérez (SOV Sevilla), Angeles Martínez (La Carlota).
—————————————————————————
LIBERACiÓN: [Alacant, 1 de maig, 1937 / 28 de març, 1939]. Diari òrgan de CNT-FAI-JJLL a la provincia d’Alacant fins que les tropes fascistes italianes van entrar a la ciutat d’Alacant. En termes generals, va defensar l’unitat CNT-UGT, pero combatia als comunistes. Administrat per Benjamín López Cano i dirigit per Puyol Albéniz i Muñoz Congost. Segons altres fonts el director era Miguel Llopis, que pot ser utilitzava el pseudònim León Sutil, que va plegar acusat a la mort d’uns fascistes a Asp, i li va substituir Ramón Perelló. Textos de Agulló, Aliaga, Ballesta, V. Gomis, Morales Guzmán, Cano Ruiz, Cernadas, J. Esteve, Manuel Gisbert, Frato, Honorato Martínez, Acracia Sellango, Francisco Sempere, V. Lillo, José G. Morato i de molts d’altres. Tenia corresponsals a la majoria de les poblacions de la provincia i als fronts de guerra (Nord, Madrid, Aragó). En setembre de 1937 tenía una tirada de 4 mil exemplars, segons un informe intern del PCE.
—————————————————————————
MAR Y TIERRA: [Altea, ¿febrer?, 1937 / 22 de feb, 1938]. Publicació anarquista d’Altea amb periodicitat variable. Subtitulat periòdic circunstancial, setmanari de lluita, òrgan de la CNT-FAI-JJLL. Inclou redactors i col·laboradors com José Congost, Vicente Moltó, Salvador Gimeno, Bautista Lanuza, Joaquín Fernandez, Progreso Fuentes, Virtudes Gonzáles, Jose Llorens Soler, Francisco Galiana i d’altres. Duia grabats i fotograbats.
—————————————————————————
METALÚRGICO, EL: [Alicante, Octubre 1914]. Periódico mensual órgano del Comité Nacional de Obreros Metalúrgicos y similares editado en Alicante, según disposición adoptada en el Congreso celebrado en esta ciudad en junio de 1914, con el fin de tratar disposiciones del oficio.
—————————————————————————
MOVIMIENTO, EL: Semanario republicano-obrerista publicado irregularmente en Alcoy entre agosto de 1901 y noviembre de 1903. Estuvo dirigido por el medico republicano José Martínez. No se conocen ejemplares.
—————————————————————————
NUEVA ESTELA: [Elda, juny de 1930]. Periódic anarquista-individualista, que se declarava partidari de l’unitat anarquista dins de la diversitat individual. La seua adreça postal fou el carrer Mecánico Rada, 6. Fou continuador de La Voz del Pueblo.
—————————————————————————
NUEVO RUMBO: [Elda, 19 de feb / 31 de set, 1937]. Publicació anarcosindicalista d’Elda. Órgan de la Federació local de sindicats i agrupacions llibertarias d’Elda i portaveu de la comarca CNT-FAI. Col·laboracions mes habituals de Horacio Pineda, Martínez Moya, Manuel Moure, Pedro Soriano, J. Dalinde Díaz, Silvestre Picó, Dolores Juan-MMLL i molts pseudònims. Sembla que va teneir alguns problemes amb la censura i polemitzava amb el socialistes i atacava als comunistes. Bona acollida popular i tenía corresponsals a Novelda, Elx, Salinas, Villena, Castalla, Ibi, Banyeres, Hondón de la Libertad, Rojales, Verdegás, Asp, Calasparra, Monòver i Floreal del Raspeig.
—————————————————————————
OBRERO, EL: [La Vila Joiosa, 1905]. Setmanari societari de la Vila Joiosa que editaba la societat obrera La Fraternitat. Dirigit per Pedro Tomás. Anava subtitulat periodico independente, defensor de la clase obrera, pero de fet representá idees polítiques properes al republicanisme.
—————————————————————————
OBRERO INTRANSIGENTE, EL: [Oriola, Desembre 1914]. Setmanari de caire societari que començà a editarse a Oriola a finals del 1914. Sense més dades.
—————————————————————————
PINTOR, EL: Periòdic editat a Barcelona i després a Alacant [dic,1902- feb,1905]. Òrgan de la Federació nacional de obrers pintors. Subtitulat; Solidaritat. Art. Justicia. Es van treure tretze números. Quinzenal. Irregular. Gratuit. En un moment no concretat del 1903 es va traslladar a Alacant i va seguir editantse al Centre de Societats Obreres de l’avenida de Zorrilla. Tenía tendència sindicalista i col·laboraven només obrers pintors. Destacaren entre els socialistes, Antonio Pallars Yvars, i entre els anarquistes Carlos Botella.
—————————————————————————
PROA: [Elda, 13 de nov, 1931 / 28 de maig, 1932 – ¿maig / desembre?, 1935]. Capçalera anarquista publicada a Elda en dues èpoques, la primera entre 1931 i 1932, força irregular on només se conserven 2 números (nº 28 y 29); i una segona on sortiren com a mínim 17 números, l’últim el 14 de setembre de 1935, l’ùnic existent, encara que es probable que continués fins al desembre de 1935 quan hagué de suspendre la publicació per dificultats econòmiques. Fou sempre òrgan d’expressió del Sindicat Únic de Treballadors de la Confederació Nacional del Treball – Associació Internacional dels Treballadors, i el periòdic era propietat del Sindicat Únic de Treballadors d’Elda. Els administradors de la publicació foren Carlos Vera (1ª época) i Antonio Esteve o José Juan Romero (2ª época). Hi van col·laborar a la primera etapa, Juan Rovirosa i Antonio Rubio, Cristobal Parra, Antonio Martínez, Pedro Sánchez i Expedito Durán; i a la segona, dirigit per Fontaura i subtitulat Semanario de doctrina, crítica y combate, hi apareixen Acracio Progreso, Mingo, Miguel González Inestal, Manuel Fonfría i Gaston Leval.
—————————————————————————
REBELIÓN: [Elda, 18 de setembre, 1931 / 14 de gener, 1939]. Periòdic socialista editat a Elda en tres époques, en la primera, 1931-1932, se subtitulava òrgan de les Juventuts Socialistes, en la segona, 1935-1936, Setmanari Socialista i a la tercera, 1937-39, órgan de la Casa del Poble. Al consell de redacció hi eren Pascual Sánchez, Antonio Saez, Indalecio Deltell, Francisco Rico, Enrique Crespo i Antonio Escrivano. Un bon exemple de la evolució ideológica de socialisme alacantí als anys trenta i dels enfrontaments amb cenetistes locals. Tenía bona aceptació en altres poblacions de la comarca com Pinós.
—————————————————————————
REBELIÓN: [Alcoi, 1 de desembre, 1932 / abril?, 1933]. Periòdic de cultura llibertaria editat a Alcoi. Se subtitulava Tribuna de las Juventudes Libertarias de Alcoy. Conegut per altres publicacions de l’época. Teníen la seu al nº 13 del carrer Pablo Iglesias.
—————————————————————————
REDENCiÓN: Periòdic anarcosindicalista editat a Alcoi en varies époques [feb, 1921 – oct, 1923/ 1924-1926]. El 26 de febrer de 1921 surt a Alcoi el primer número del setmanari anarcosindicalista Redención. Órgan del Sindicat Únic de Treballadors d’Alcoi i portaveu de la CNT. Dirigit per Juan J. Pastor, fou l’òrgan oficial de la Confederació Regional Llevantina de la Confederació Nacional del Treball (CNT) i de la Federació de Grups Anarquistes de Llevant. Va tenir un difussió molt forta i arribava a tota Espanya i s’enviava a l’estranger. Hi van col·laborar Agustín Gibanel (que després va ser el director), Nicolás Rodríguez, Liberad Ruíz, Mauro Bajatierra, F. Caro Crespo, Albà Rosell, Federico Urales, Manuel Rey, Enrique Nido, J. Vidal, Gastón Leval, Rafael Vidiella, Alfredo C. Florel, Matías Calabuig, Juan Gallego Crespo, Juaquín Maurín, Lanzarote, Pepe Sanchis, Juan del Arco, etc. El periòdic pretenia potenciar el nivell cultural del proletari, sota els principis ferms i amples del sindicalisme revolucionari i l’anarcocomunisme. Tingueren especial atenció les notícies sindicals i pro presos, especialments les col·laboracions d’empressonats a València. Mantingué una línia anarquista en la polèmica sorgida arran de la delegació cenetista a Rússia, elegida en el Ple de Barcelona de 1921, fortament criticada per alguns sectors de la CNT. En sortiren 131 números, l’últim el 26 de setembre de 1923, pocs dies després de la instauració de la dictadura de Primo de Rivera. Fou continuat a Alcoi per Generación Consciente. A la segona etapa, [Alcoi, 5 d’Abril / 27 de Setembre, 1930], anava subtitulat Setmanari de doctrina anarquista i temática universal. Fou vehicle de difussió de l’AIT i la majoria dels seus articles estan signats per autors estrangers o residents a França. Col·laboradors habituals F. Alaiz, Pedro Besnard, Jaime Aragó, Antonia Maymón, David Miranda i Manuel Ugarte.
—————————————————————————
REIVINDICACIÓN: [Alacant, ¿13? de juliol / 21 de desembre, 1919]. Periòdic anarcosindicalista que fou òrgan de la Federació Local d’Alacant. Administrat per José Llopis, el seu objectiu era “..hacerse eco de mítines, huelgas y reivindicaciones promovidas por el Comité de la FL de CNT, y al mismo tiempo denunciar públicamente cualquier injusticia cometida contra cualquier trabajador, venga de donde venga”.. Col·laboren Miguel Pastor, Vicente Gil, Justo Donoso, José Pagán.
—————————————————————————
REFLEJOS: [Marzo, 1928 / agosto, 1936 – mayo, 1938]. Publicación socialista antifascista de Novelda subtitulada semanario obrero, órgano de la Casa del Pueblo (UGT). Defensava l’unitat CNT-UGT i es mostrava crítica amb els sectarismes. Posiblement el seu director era José Vidal i col·laboren Mira, Ricardo, Francisco Antón, José Hurtado, F. Crespo Navarro, J. Iniesta, J. Navadié, Renato Ibañez, Pascual garcía i d’altres.
—————————————————————————
RESISTENCIA: Según una nota que aparece en el Archivo Municipal de Dénia, e Consell Municipal recibe, en agosto de 1938, una comunicación del Gobierno Civil para proceder a suspender la publicación de un semanario titulado Resistencia, que allí editaba la 22 Brigada Mixta, 88 Batallón, por no tener autorización ni haber pasado por la censura.
—————————————————————————
RUTA CONFEDERAL: [Alcoi, 31 de juliol, 1937 / 19 de novembre, 1938]. Periódic setmanal anarquista d’Alcoi. Òrgan de la Federació Local i Comarcal de sindicats industrials de CNT-AIT. Visat per la censura. Polemitza amb Humanidad d’Alcoi i ataca als comunistes. Col·laboren Jorge Quiles, Camilo Bito, Felipe Coloma, Fabio Gil, Jandro Ortiz, José García Ventura, Francisco Verdú o Julio Pascual Mira.
————————————————————————————————–
SELFACTINERO, EL: [Alcoi, 7 de set / 15 de dec, 1912]. Òrgan quinzenal de la societat de “Hiladores mecánicos y a mano” i subtitulat defensor dels oprimits. Estava dirigit per Rafael Soler i mantenía una orientació sindicalista i anarquista. Polemitza amb Conciencia Obrera i promou les campanyes pro-presos. Col·laboren Antonio Ivorra, Evaristo Vidal, Rafael Baeza, Joaquín Sánchez, Santiago Miralles, Manuel Santonja, Evaristo Balaguer, J. Jaurès.
————————————————————————————————–
SOLIDARIDAD OBRERA: [Alcoi, 23 d’abril / 17 de Juliol, 1936]. Emblemática setmanari anarcosindicalista (1907) que es va imprimir un temps a Alcoi com òrgan de la Confederació regional levantina i portaveu de la CNT. Tenía corresponsals a bona part del llevant i col·laboradors com Fontaura, Luisa García, Jacobo Ortiz, Maymón i Camilo Bito.
————————————————————————————————–
SPARTACUS: [Alacant, ¿juny?, 1937 / Octubre, 1938]. Revista mensual d’afirmació socialista que s’edità a Alacant durant la guerra civil. Va estar vinculada a la Federació Provincial Socialista, propera a Largo Caballero, i el seu administrador fou Luis Lizón i desprès Francisco Ferrandiz. Col·laboraren Ginés Ganga, Antonio Escribano, Rodolfo Llopis i d’altres. Polemitza amb els comunistes i va tener una bona distribució. Pareix que va patir la censura diverses voltes , i va estar 3 mesos sense eixir a consequencia d’un bombardeig que va afectar als tallers on s’imprimia -Paseig dels Martirs, 2-.
————————————————————————————————–
VANGUARDÍA, LA: [Juny, 1902-Agost, 1903]. Inicialment era l’órgan oficial de la societat tipogràfica alicantina. Va estar fundat i dirigit per Federico Valero. D’orientació socialista, obrerista, lliurepensador i combatiu, només admitia a obrers associats, duia un regim autogestionari i no estava sotmès a les directrius de l’Agrupació socialista local controlada per Verdes Montenegro. Eixia cada vesprada des del Centre Obrer del carrer Liorna i les decisions econòmiques i administratives claus es prenien en assamblea. Quan La Vanguardia, que havía entrat en perdudes, va tornar al seu propietari, aquet va plantejar un canvi a la linea editorial que va provocar la dimissió en bloc del consell de redacció que va deixar el periòdic per fundar un altra publicació, El Pueblo.
—————————————————————————————–
VERDAD, LA: [Vila-Joiosa, 1 de Maig, 1932 / 17 de Juny, 1933]. Quintzenal anarquista escrit en castellá que anava subtitulat Doctrina, Crítica y Combate. La seu de la redacció era la mateixa que la del grup Cultural Luz, al carrer Sant Telmo, 22. Caire literari i propagandistic, sembla que habitualment duia informació del Angel Pestaña.
——————————————————————————————-
VILLENA OBRERA: [Villena, 20 d’octubre, 1912 / 3 de maig, 1913]. Setmanari òrgan de la Federació local de Societats Obreres. Editat des del Centre Obrer del carrer Hernán Cortés, a les seues pàgines se fomenta una tendencia obrerista, pro-sindicalista, on eixen a la llum les controversies entre anarquistes i socialistes locals en aquells anys. Va haver d’imprimirse a Alacant davant el boicot dels tallers de la localitat, i duia sempre una plana de publicitat. Formaven la redacció al menys Vicente Fuentes i Eliso Verdú Sala, i al nº 10 l’administrador i director fou José López. Van treure 29 nùmeros.
——————————————————————————————-
VOZ DEL PUEBLO, LA: [Elda, ¿9? de setembre / 27 d’octubre, 1928]. Periòdic editat a Elda dirigit per Eduardo Busquier i després per Fontaura, estava administrat per Díaz Jover. Van treure sis números. Col·laboracions de Manuel Bellot, José Pérez Silvestre, Miguel Carpio, Ventura Pastor, Elias Jover, Farré, Alba, Domingo. Molts d’ells amb un caire apolitic, humanista, racionalista i procultural, entre el socialisme i l’anarquisme, i molt d’ells col·laboraríen desprès en Rebelión o Proa a la mateixa ciutat.
——————————————————————————————-
VOZ FEMENINA, La: [Elx, 1 de maig, 1912]. Periòdic feminista, obrerista i lliurepensador dirigit per la mestra laica Adelfa Blasco. Va treure no més un nùmero. Col·laboraren entre d’altres Francisca Amorós i Adelfa Blasco.
——————————————————————————————
VOZ LIBERTARIA, LA: [Alacant, ¿1? de desembre, 1931]. Periòdic anarquista i sindicalista editat a Alacant, subtitulat setmanari de doctrina i combat: Organ de la Federació Local i Portaveu de CNT, Només se conserva el nº 3 del 13 de desembre, amb interesant informació orgánica de Confederació Regional Levantina. La seu del periódic estava el primer pis del nº4 del carrer Zaragoza. Col·laboren Francisco M. Dávila, Antonia Maymon, Mauro Bajatierra, Gallego Crespo, Jose Morales Tebar i Roldán Cortada. El Luchador de Barcelona del 18 de desembre, esmenta que ha rebut el segón nùmero.
——————————————————————————————