30 d’ABRIL
El 30 d’abril de 1903 neix a Montataire la correctora d’impremta, antimilitarista i militant anarquista Rachel Willissek, més coneguda com Simone Larcher. Amb 22 anys va ser detinguda i condemnada el 19 d’agost a sis mesos de presó per haver distribuït un fullet antimilitarista. Alguns mesos després del seu alliberament, en 1926 engega amb son company Louis Louvet, com a membres de la Joventut Anarquista Autònoma, la publicació del periòdic L’Anarchie. Simone va esdevenir correctora d’impremta, des de 1928, i serà la primera dona a formar part del Comitè Sindical dels Correctors en 1941. Després de la guerra, de desembre 1944 a novembre 1948, Louvet i Larcher editaren una nova edició del periòdic de Sébastien Faure Ce Qu’il Faut Dire del qual sortiren 60 números, i va col·laborar també en Le Libertaire, L’Eveil des Jeunes Libertaires (1925-1926) i en la revista francoespanyola publicada pel MLE Universo (1946-1948). [+]
El 30 d’abril de 1911 neix a Alcoi l’anarquista Ricard Baldó García. Estudià a l’Escola d’Arts i Oficis d’Alcoi. Força aficionat a l’esport (ciclisme, futbol i boxa), practicà el naturisme. Es guanyà la vida com a tècnic metal·lúrgic. Atret pel món de la literatura, durant els anys republicans formà part de l’Agrupació Cultural d’Alcoi, amb Rafael Mengual, Antonio Montava, Tomás Ferrándiz i altres. En 1937 col·laborà en Esfuerzo. En 1939, amb el triomf franquista, s’exilià. En 1989 fou redactor i col·laborador de la revista Ateneo de Alcoy i a partir de 1991 i fins la seva mort de Siembra. També trobem col·laboracions en Ciudad del Serpis i Proa al sol. És autor d’Áspero amarre (sd), El don ensoñado (sd), Hermes el viejo (sd), Los impulsos venerados (sd), El largo monólogo (sd), El trazo inexcusable (sd), Un cuento escrito en la arena (1970), Del negro al amarillo. Relatos de exilio (1972), Exiliados españoles en el Sahara (1939-1943). Un punto negro en la historia (1977), etc. Ricard va morir el 29 d’octubre de 2000 en una residència d’ancians d’Alcoi.
El 30 d’abril de 1936 neix a Saragossa, en una família anarquista, l’assagista i cineasta llibertari Antonio Artero Coduras. És autor de –El tesoro del capitán Tornado (1967, fortament censurat), Yo creo que… (1975), Trágala, perro (1981, drama històric sobre Sor Patrocinio), Cartas desde Huesca (1993, sobre els últims dies d’un lluitar de la «Columna Durruti»)–, de pel·lícules per a la televisió –El hombre del aire (1985), Tres octubres (1985, sobre l’aixecament asturià de 1934), Vivir en el bosque (1985) i Miguel Labordeta. Una biografía interior (1988)– i de curt metratges i documentals –Contrapunto (1956), La Herradura (1957, sobre la Base Aèria Nord-americana), Lunes (1960, sobre l’especulació urbanística), Adolescentes (1963), Forzada (1964), Manzaneda (1964), El viaje de bodas (1964), Doña Rosita, la soltera (1965), Del tres al once (1968), Blanco sobre blanco (1969), Monegros (1969), Pediatria hospitalaria (1972), Significante-Significado (1973), Sobre la miseria de la pedagogía bajo cualquiera de sus disfraces (1974), Olavide (1976), Pleito a lo sol (1979), Caballos en Jerez (1984), Teatro Museo Dalí (1985) i Tenerife en fiestas de carnaval (1985). Artero va morir el 20 de novembre de 2004 a Madrid. [+]
El 30 de abril de 1972 muere en Suiza Clara Campoamor, exiliada, enferma de melancolía, casi ciega y olvidada de todos y por todos. Fue la diputada de izquierdas que luchó y por fin logró el voto femenino en España en 1931. Por ello, primero fue humillada por la izquierda republicana y después el régimen franquista que le prohibió su vuelta del exilio y la relegó al silencio por roja y masona.
El 30 de abril de 1977 se reúnen frente a la Casa Rosada de la plaza de Mayo de Buenos Aires 14 mujeres, madres de desaparecidos, torturados y asesinados por la dictadura militar. Ante la orden de no detenerse ni agruparse, sino circular, decidieron comenzar a caminar alrededor de la mencionada plaza.
————————————————————————————
29 de ABRIL
El 29 de abril de 1828 entró en vigor la abolición de la horca mediante una Real Cédula de Fernando VII, instalándose definitivamente el garrote como método de ajusticiamiento, y ‘humanizar’ así la pena de muerte siguiendo la moda liberal francesa. La diferencia entre el garrote vil y el noble obedecía a la posición social del condenado, y suponía por ejemplo llegar en burro, cuando eras un villano, y a caballo cuando pertenecía a la clase acomodada. Desde Santiago Salvador en 1894 hasta Salvador Puig Antich en 1976, muchos fueron los anarquistas a los que se aplicó esta técnica de ejecución.
El 29 de abril de 1900 se crea en Alcoy la sociedad librepensadora Los Amantes del Progreso, cuyo objetivo principal era la regeneración humana a través de la instrucción y la cultura. Estaba dirigida por Pablo Giner y actuaba de secretario Juan Ortiz, amalgamando a libertarios, socialistas, republicanos y espiritistas en un momento en que el movimiento obrero alcoyano no atravesaba por su mejor momento. Juan Ortíz Such, fue un destacado militante, maestro y librero socialista, que por entonces ejercía de tejedor alcoyano, aunque probablemente era de Muro de Alcoy. Proveniente del federalismo pero influido por el folleto de “Véritas”, Socialismo y anarquismo, evolucionó en los meses siguientes desde el anarquismo hasta el marxismo, y aparece entre los fundadores de la Agrupación Socialista de Alcoy en 1903. En 1907 sería el presidente de la Agrupación Socialista y dirigía el semanario Conciencia Obrera que abandona al perder el trabajo. Se desplaza entonces a Valencia, donde trabaja un tiempo, curso 1909/1910, como docente en una de las escuelas laicas de la sociedad Unión Obrera del Puerto, siendo además miembro de la Agrupación de Profesores Racionalistas. Parece que luego marcha a Madrid, donde llegó a formar parte del Comité Nacional del PSOE, como vocal. En el IX congreso del PSOE representó a la Agrupación Socialista de Cocentaina. En Madrid se convierte en un prolífico escritor, frecuentemente sobre temas pedagógicos, libros que firma con frecuencia como Juan Demuro, llegando a formar parte del Instituto Nacional del Libro y del Instituto de Estudios Madrileños. Mantuvo su oficio como maestro en Madrid, aunque fue también librero de viejo en los años de la dictadura y después funcionario del ministerio de Trabajo. Fallecido en noviembre de 1934.
El 29 d’abril de 1942 foren afusellats un grup d’antifascistes alacantins. Manuel Carrillo Mulet, naixcut a Dènia el 1910 i Mariner afecte a la CNT de Dènia; Antonio Candela Gallardo naixcut a Crevillent el 1908; Trinitario García López, jornaler d’Oriola naixcut el 1880 i Jose Vidal Deltell, viajant de Pinos amb 34 anys. El mateix día, un any desprès, fou afusellat l’agricultor antifascista d’Onil Salvador Belda Mataix, amb 36 anys.
El 29 d’abril de 1965 mor a Bordeus l’anarcosindicalista Agustín García Álvarez. En 1915 s’afilià a la CNT de La Felguera. En 1922 assistí a la Conferència de Saragossa. El febrer de 1932 fou delegat pel Sindicat d’Oficis Diversos de la CNT de La Felguera al Ple Regional confederal. Abans de la guerra milità en el sindicat «El Porvenir de la Humanidad» del barri de Bidebieta de Basauri. Durant el conflicte lluità en el «Batalló Isaac Puente». Greument ferit al final de la guerra, fou hospitalitzat a França. Després fou internat al camp d’Argelers. Amb l’Alliberament intentà emigrar als Estats Units, on son germà gran hi vivia, però li va ser denegat el visat. En 1946 era vocal de la Federació Local de la CNT d’Euskadi Nord de Bordeus. Contrari a les tesis de Martínez Prieto, fou partidari de la tendència reformista o col·laboracionista. Agustín va ser enterrat al cementiri de la Cartoixa d’aquesta ciutat al costat de sa companya.
El 29 d’abril de 1983 mor a Grenoble l’anarcosindicalista Juan Peñalver Fernández. Havia nascut en 1905 a Corvera Alta. Emigrà a Sant Feliu de Llobregat, on va fer de pagès i s’introduí en la literatura anarquista. Durant els anys de la II República participà activament en els cercles llibertaris i de la CNT del Baix Llobregat. El març de 1933 fou delegat del sindicat de Sant Feliu al Ple Regional de Catalunya de la CNT. El febrer de 1936 va ser membre del Comitè de Defensa de Barcelona i delegat per la Federació Local de la CNT de Sant Feliu al Congrés de Saragossa d’aquell any. El juliol de 1936 participà en les lluites de carrer i defensà de les col·lectivitats de Sant Feliu. El 21 de juliol de 1936 assistí al Ple Regional on els delegats del Baix Llobregat sol·licitaren la presa del poder per part de la CNT. Després marxà al front d’Aragó enrolat en la Columna Ortiz i formà part del Comitè Antifeixista que engegà el procés col·lectivista a Belchite. Amb la militarització, tornà a Sant Feliu. Durant la tardor de 1937 entrà en el Servei d’Investigació Militar. En 1938 s’encarregà de les col·lectivitats agrícoles del Baix Llobregat i les representà en el Congrés Econòmic de València. Amb el triomf feixista passà a França i fou internat al camp d’Argelers; després fou destinat a una Companyia de Treballadors Estrangers. El maig de 1940 marxà cap a Tolosa de Llenguadoc i es reuní amb sa companya a Montpellier. Després de l’Alliberament ocupà diversos càrrecs a la CNT i el MLE i sempre milità en la Federació Local de Grenoble.
El 29 de abril de 1989 se celebró en la Casa de Campo de Madrid el congreso extraordinario de la CNT escindida, con la única finalidad de decidir que hacer tras la pérdida de las siglas CNT en beneficio de CNT-AIT. Se abrió el congreso ante 632 delegados por 225 sindicatos, por 50.000 afiliados según sus cronistas, se leyeron comunicados de apoyo y saludos de muchas organizaciones libertarias (Mujeres libertarias, SAC, A Batalha, OSI, UTCL, CRT, FAF, FAI, FAU) o no. Reafirmó su proyecto anarcosindicalista, acordó denominarse CGT, presentar un recurso de amparo ante el Tribunal Constitucional y realizar otro congreso en diciembre.
—————————————————————————————
28 d’ABRIL
El 28 d’abril de 1889 neix a Palamós el militant anarcosindicalista i editor anarquista Hermós Plaja Saló. La seva feina editorial va comptar amb la inapreciable ajuda de sa companya, Carme Paredes Sans, realitzada a través d’una de les editorials més importants de l’anarquisme hispà: «Ediciones Vértice»; en aquesta editorial que va fundar es van publicar centenar de llibres i fullets, que sovint van assolir tirades de més de cent mil exemplars. També s’ha de ressenyar els 22 títols publicats en la seva col·lecció «La Novela Social», així com la seva intervenció en la història bibliogràfica de Lamberet i la seva participació en la projectada història de la CNT. Va ser director d’Acracia (Tarragona, 1918; i Reus, 1923), Fructidor (Reus, 1919-1920), Crisol (Sabadell, 1923), Productor (Tarragona, 1923), Vértice (Barcelona, 1923 i 1925), Solidaridad Obrera (Barcelona i Mèxic, 1955-1957), etc. Va cedir la seva biblioteca i arxiu personals a la Bibliteca Arús de Barcelona i va morir el 23 de març de 1982 a Palafrugell. [+]
El 28 d’abril de 1907 neix a Nueva Carteya l’anarcosindicalista Nemesio Oteros Polo, conegut com Nardo. Fill d’una família molt pobra, quan tenia sis anys ja recollia olives i l’any següent va anar unes poques setmanes a escola abans de ser expulsat per insultar el mestre; així i tot, aconseguí una important cultura autodidacta amb l’ajuda d’un dels seus germans. En 1930 s’afilià a la CNT i fou un dels defensors dels jornalers recollidors d’olives. Arran de l’aixecament feixista de 1936, formà part del grup que neutralitzà el feixisme local i fou un dels organitzadors del Comitè Revolucionari del poble, comitè que no es caracteritzà per cap acte violent –el capellà va ser reciclat a infermer–, i de la nova col·lectivitat. Sa companya fou Carmen Hernández Luna (1907-1994). Nemesio va morir el 5 de desembre de 1994 a Brageirac. [+]
El 28 de abril de 1920 se reunieron clandestinamente un grupo de 50 sindicalistas y anarquistas delegados de los sindicatos de la Casa del Pueblo de Alicante, entre ellos los deportados por el gobernador Dupuy de Lome a principios de año, quienes ante la imposibilidad de reunirse en asamblea pública y tomar acuerdos sobre la huelga de los almacenistas de La Defensa y secundar la huelga general en Zaragoza, hubieron de hacerlo en un edificio ferroviario abandonado en La Florida de Alicante. Fueron sorprendidos por la policía, pero lograron huir la mayor parte de ellos campo a través, siendo detenidos solo 4 de ellos.
El 28 d’abril de 1920 un grup d’acció va decidir atacar un bar a la plaça del Pes de la Palla barcelonina on se reunien els pistolers de la banda de Konig, al servei de la patronal per fer desapareixer els obrers rebels. El Baró de Konig fou el nom amb el qual fou conegut l’aventurer Rudolf Stallmann, qui relacionat amb la delinqüència de diferents països europeus, arribà a Barcelona el 1915, potser com a espia alemany, i s’uní a la banda de pistolers organitzada per Bravo Portillo; quan aquest fou mort (setembre del 1919), el substituí com a cap de la repressió contra el sindicalisme anarquista. Pretengué llavors d’extorquir alguns patrons, i, en decidir-se la patronal a fer costat al moviment dels sindicats lliures. Com a resultat de l’acció fou expulsat (maig 1920). Anà a París, es naturalitzà francès el 1926, i durant la II Guerra Mundial, com a Coronel Lemoine, actuà d’agent doble entre França i Alemanya, dónant cobertura a refugiats del nazisme, als que posteriorment extorsiona. En ser denunciat el Ministeri de l’Interior li dóna cobertura. Mor en un accident el 1945 a Alemanya, pocs dies abans havia estat detingut, però va escapar misteriosament. [+]
——————————————————————————————-
27 d’ABRIL
El 27 de abril de 1824, nació el eminente dirigente federal Francisco Pi y Margall quien afirmaba que “…Consideramos digna de atención la anarquía, y hasta creemos que puede ser un faro para que no se desvíe el progreso. A ella tienen hace tiempo las reformas económicas y las políticas, y a ella entendemos que se debe encaminarlas. El hombre, fuente y raíz de todo saber, de toda moral y de todo derecho, iniciador de todo adelanto, en los comienzos de toda revolución autoridad suprema contra la de todo su linaje, es ley de sí mismo y rebelde por naturaleza a todo poder extraño. A que no tenga ley sobre la suya se ha de dirigir principalmente todo esfuerzo”.
El 27 d’abril de 1912 neix al Grau de València el militant anarquista i anarcosindicalista Josep Pellicer Gandia. Fill d’una família de l’alta burgesia –el seu avi Vicente Gandia Pla va fundar les bodegues Castillo de Liria–, Josep Pellicer tenia una àmplia cultura, adquirida en part gràcies als seus estudis amb els jesuïtes; va ser poliglota (a part de català i de castellà, parlava francès, anglès i esperanto), dactilògraf, tipògraf i un expert comptable. Estudiant esperanto va conèixer la seva companya, Maruja Veloso, una de les primeres dones que va estudiar medicina a València. Als 17 anys ja participava en activitats anarquistes i en 1931 era el secretari de l’Ateneu de Divulgació Anarquista de València, dedicat al foment de les idees i a la formació dels treballadors. S’adhereix en 1932 a la CNT com a mecanògraf, en el Sindicat Mercantil, ja que treballava com a comptable a les bodegues familiars Castillo de Liria, i militarà en el grup de la FAI de Segarra i Roque Santamaría, destacant la seva vàlua en l’estratègia de vagues. Va representar el Comitè Regional de la Federació de Grups de Llevant en el Ple Peninsular celebrat a Barcelona a finals de juliol de 1932. L’any següent va ser cridat a files, però, en no presentar-se, va ser declarat pròfug. Partidari de l’acció directa, practica «expropiacions» per finançar el moviment. Marxà a París i després a Marroc, des d’on va tornar de bell nou a París, però va tornar a València, on va ser detingut i portat al penal de Lleida. L’octubre de 1934 es trobava a la caserna del Carme (Manresa), on havia organitzat un grup, i durant la vaga insurreccional d’octubre, Pellicer va aixecar la guarnició. Quan va fracassar la insurrecció va ser detingut i més tard jutjat per un tribunal militar a Castelló, que el va condemnar a la deportació. L’advocat Reina Gandía, un familiar influent, el va treure del vaixell que el portava a Villa Cisneros. Fins al 19 de juliol va passar el temps entrant i sortint de presó; una vegada, fins i tot, va aconseguir fugir-ne fent un túnel. També s’ha de dir que va militar en el grup «Nosotros» de la FAI i en els comitès de defensa de la CNT. Després del cop militar de juliol de 1936, prendrà part en la formació de la famosa Columna de Ferro, que partirà a lluitar al front de Teruel (batalles de Sarrión i Puerto Escandón). L’octubre de 1936 és ferit a València, durant els combats entre anarquistes i comunistes, després que aquests darrers assassinessin un cenetista. El desembre de 1936 signa la ponència de reorganització de la Columna de Ferro i el març de 1937 aquesta és militaritzada (83 Brigada Mixta) i Pellicer és nomenat comandant, però poc després serà ferit. Va ser empresonat a la txeca comunista barcelonina de Valmajor, després al vaixell presó Uruguai i finalment al castell de Montjuïc; després mesos «desaparegut», va aconseguir sortir de la presó Model de Barcelona el 31 d’agost de 1937. Cap d’un batalló fins a la desfeta republicana, durant els últims dies de la guerra, a València, va repartir mil dòlars que quedaven a la caixa dels sindicats entre els obrers presents per preparar la seva sortida del país, sense guardar-se’n cap cèntim. Serà detingut a Alacant en 1939 pels italians i empresonat al castell de Santa Bàrbara on fou salvatgement torturat. L’abril de 1942 Ramón Serrano Suñer es desplaçarà a la presó Model de València acompanyat de l’ambaixador alemany per proposar a Josep Pellicer la creació i l’organització de cèl·lules desestabilitzadores anticomunistes que actuarien a Alemanya i al nord d’Àfrica, a canvi se li va oferir la vida i altres coses; aquella mateixa tarda les autoritats franquistes van proposar Peiró, tancat a la mateixa presó, l’organització d’un sindicat vertical a canvi de la seva vida; ambdós van rebutjar l’oferta. El 26 de maig de 1942 va ser condemnat a mort pel Tribuna Militar de València i afusellat el 8 de juny de 1942 –després de 12 simulacres– al camp de tir de Paterna per les tropes franquistes, juntament amb el seu germà Pere, també cenetista, i altres militants llibertaris. Certs sectors del moviment llibertari l’anomenaven el Durruti valencià. La seva filla, l’actriu Coral Pellicer Veloso, s’ha encarregat de salvaguardar-ne la memòria.
El 27 d’abril de 1937 va estar nomenat alcalde a Dénia Manuel Arbona Cuesta, militant anarquista que durant el primers mesos de revolució, destacà per la seva total oposició a la violència. Finalitzada la guerra, va marxar a l’exili des de Cartagena amb l’Esquadra “Roja”, desembarcant en Bicerta (Tunis).
El 27 de abril de 1940 fueron fusilados en Alicante los antifascistas de Benejuzar Manuel García Soriano, electricista de 32 años y Antonio López Tenza, jornalero también con 32 años.
El 27 d’abril de 1952 va ser capturat en la zona de Bunyol-Cofrents per la guardia civil el llaurador cenetista i guerriller antifranquista Basilio Serrano Valero, mes conegut com el Manco de la Pesquera o Fortuna. Descrit com indisciplinat i poc interessat per la política, va encapçalar la Agrupació Guerrillera del Llevant on va ser un dels últims en caure. Sembla que va ser afusellat a Paterna, amb 47 anys, el 10 de desembre de 1955.
El 27 d’abril de 1996 mor a Narbona el militant anarcosindicalista José Sánchez Conca. Havia nascut el 15 d’agost de 1908 a Villena. Sabater de professió, sempre va militar en la CNT. Arran de l’aixecament feixista de juliol de 1936, va ser nomenat responsable de compres de la Col·lectivitat del Ram de la Pell de Villena. Més tard va marxar voluntari al front, on fou nomenat comissari. En acabar la guerra es va refugiar a Algèria, però a Orà fou internat en un camp de concentració saharià, on va trobar nombrosos companys de lluita. Després fou portat de bell nou a Alger per treballar en una fàbrica de calçat militar que subministrava botes a l’exèrcit francès. En 1962, amb sa companya María García Carbonell, va aconseguir traslladar-se a la metròpoli, instal·lant-se definitivament a Narbona. Sempre en contacte amb el moviment llibertari exiliat, quan es van constituir els Grups de Presència Confederal, s’hi va adherir. La seva casa sempre va està oberta als companys que s’havien de traslladar a Narbona, lloc on els GPC solien reunir-se. En aquests anys es va encarregar de l’organització dels comicis dels GPC. En 1972 formà part de la Comissió de Relacions de les Agrupacions Confederals de la CNT de Narbona i Besiers. Durant els últims anys de sa vida quedà cec i patí grans sofriments físics. José Sánchez Conca va morir el 27 d’abril de 1996 a Narbona i fou incinerat tres dies després al crematori de Montpellier.
—————————————————————————————
26 de ABRIL
El 26 de abril de 1861 se realizan en la bahía de Alicante las pruebas técnicas del submarino Ictineu, o barco-pez como se le llamaba en la prensa, con la presencia de su inventor, Narcis Monturiol. Murió en 1885, arruinado y completamente olvidado, en San Martín de Provensals, una antigua población agregada a Barcelona, donde en los años 1846-1847 un grupo de cabetianos catalanes habían fundado una comunidad icariana.
El 26 de abril de 1900 nace el poeta Vicente Aleixandre. Pero otro día toco tu mano. Mano tibia./ Tu delicada mano silente. A veces cierro/ mis ojos y toco leve tu mano, leve toque/ que comprueba su forma, que tienta/ su estructura, sintiendo bajo la piel alada el duro hueso/ insobornable, el triste hueso adonde no llega nunca/ el amor. Oh carne dulce, que sí se empapa del amor hermoso. / Es por la piel secreta, secretamente abierta, invisiblemente entreabierta, / por donde el calor tibio propaga su voz, su afán dulce;/ por donde mi voz penetra hasta tus venas tibias,/ para rodar por ellas en tu escondida sangre,/ como otra sangre que sonara oscura, que dulcemente oscura te besara/ por dentro, recorriendo despacio como sonido puro/ ese cuerpo, que ahora resuena mío, mío poblado de mis voces profundas,/ oh resonado cuerpo de mi amor, oh poseído cuerpo, oh cuerpo sólo sonido de mi voz poseyéndole. /Por eso, cuando acaricio tu mano, sé que sólo el hueso rehúsa/ mi amor —el nunca incandescente hueso del hombre—./ Y que una zona triste de tu ser se rehúsa,/ mientras tu carne entera llega un instante lúcido/ en que total flamea, por virtud de ese lento contacto de tu mano,/ de tu porosa mano suavísima que gime,/ tu delicada mano silente, por donde entro/ despacio, despacísimo, secretamente en tu vida,/ hasta tus venas hondas totales donde bogo,/ donde te pueblo y canto completo entre tu carne.
El 26 d’abril de 1901 neix a Alhabia el militant anarcosindicalista Juan Navarro Pérez. Emigrat a Catalunya, s’afilià a la CNT de Terrassa. En acabar la guerra civil, s’exilià a França, on fou internat a diversos camps i després enviat formant part d’una Companyia de Treballadors Estrangers a les fortificacions de la Línia Maginot. Durant l’ocupació alemanya fou fet presoner i deportat, primer al camp de Moosburg, i després, el 6 d’agost de 1940, amb la matrícula 9.497, al camp de Mauthausen, per acabar tancat al de Gusen a partir del 24 de gener de 1941, on morí el 2 de juliol d’aquell any.
El 26 de abril de 1937, a la 4 y media de la tarde, aviones de guerra de la legión Condor alemana y de la Savoia italiana bombardean y ametrallan Guernica, que contaba con unos 5 mil habitantes y un considerable número de tropas republicanas en retirada para organizar la defensa de Bilbao. El 80% de las construcciones fueron destruidas y hubieron entre 600 y 1500 victimas mortales, quedando como testimonio sangriento de las nuevas estrategias bélicas fascistas, que ya habían practicado los italianos en Eritrea unos años antes, es decir, sembrar el terror entre la población atacando objetivos civiles desde el aire.
El 26 de abril de 1943 nace en Cocentaina la militante anarquista y sindicalista Salomé Moltó Moltó. Tras cursar estudios en un colegio de monjas (mal recuerdo), trabajó en una panadería, empresas textiles (paralelamente estudió comercio) y en una oficina. Con diecinueve años emigró a París, volvió en 1967 y de creerse comunista vio que lo suyo era el anarquismo. Se afilia a CNT en 1977, batalla tras 1979 por la reunificación y comprobada imposible se enrola en la CNT escindida de Alcoy hasta que vistos sus derroteros marxista-clericales retoma a CNT. Milita entre Alcoy y Alicante con Conrado Lizcano, dedica dos años a la investigación de las colectividades alcoyanas bélicas, interviene en la creación del Ateneo alicantino (de donde salió comprobada. su orientación neutro), En 1991 se integró en el CR de Levante de CNT (encargada de prensa). De nuevo en Alicante (1995) con Floreal Rodríguez prosigue activamente su militancia en ámbitos varios: FAI alicantina, grupo femenino Mujeres 8 de marzo, Mujeres Libres y grupo Naturista-vegetariano, participa en las labores pro-monolito de Albatera, acampada de Finestrat, da conferencias en Alicante (30-7-1995) y Lorca (mayo de 1996), colabora en la dirección y redacción de la revista Siembra, estudia Sociología y desempeña cargos orgánicos en CNT (secretaría de la FL en 1999). Artículos en Acción libertaria de Asturias, Adelfa, Albor, Ateneo de Alcoy (redactora en 1989), Cenit (1991-1999), Canfali, Ciudad de Alcoy, CNT, Evocación, Ideas-Orto, la Oveja Negra, Siembra de Alicante (redactora), Solidaridad Obrera, La Tira de Papel. Autora de: Una nueva economía. Socialización y colectivizaciones alcoyanas 1936-1939 (Valencia 1986).
El 26 de abril de 1985 fallece en París Horacio Martínez Prieto sindicalista español, que fue secretario General de la CNT en 1936, ministro de Obras Públicas del primer Gobierno republicano en el exilio, presidido por José Giral Pereira y también en el segundo. Incluido en las tendencias llamadas posibilistas. En 1948 fue uno de los signatarios de un llamamiento a la creación de un Partido Libertario. [+]
——————————————————————————————
25 d’ABRIL
El 25 d’abril de 1892, vigília del procés de Ravachol, una bomba esclata al restaurant Véry, al bulevard Magenta de París, lloc on va ser detingut Ravachol el 30 de març. El patró i un client moriren de les ferides. El mosso del cafè que va denunciar Ravachol, fugì a l’estranger i la premsa s’enfurismarà contra el «terror verd» –nom que donaven els diaris al terrorisme àcrata a causa del color de la pólvora. L’autor de l’atemptat, Théodule Meunier, serà detingut el 4 d’abril de 1894 a Londres; jutjat el juliol i condemnat a treballs forçats a perpetuïtat, morí al presidi de Caiena el 25 de juliol de 1907.
El 25 d’abril de 1902 neix a Madrid el periodista, escriptor i actor cinematogràfic anarquista Andrés Carranque de Ríos. La seva obra, de clars tons barojians, és marcadament antiretòrica i realista, dirigida i protagonitzada per a les classes menys afavorides i força revolucionària i crítica. Ándres va morir el 6 d’octubre de 1936 a Madrid a conseqüència d’un càncer d’estómac. Pòstumament, en 1998, es publicaren les seves obres completes editades per José Luis Fortea. En 2006 Asís Lazcano publicà La sombra del anarquista, biografia novel·lada de l’escriptor. [+]
El 25 de abril de 1905 nace en Barcelona Domingo Canela Schiaffino, quien en 1922 en el grupo artístico-teatral Verdad; y es ladrillero y militante desde 1924 en el sindicato de la construcción. Por la FL de CNT de Barcelona delegado al CR en septiembre de 1931. En 1932 en el grupo Afinidad con Peirats. Detenido tras los sucesos de Fígols, se le encerró en el Buenos Aires y envió a África.; vuelto a comienzos de 1934, fue nombrado secretario del CR de FAI (al poco detenido), Abandonó la FAI con Peirats al discrepar de su dinámica bolchevizante. Le gustaba más la teoría que el sindicalismo, Colaboraciones en Ética de Valencia (1935-1936). En 1989 vivía en Barcelona.
El 25 de abril de 1912 aparece El Rayo en Palma de Mallorca, subtitulado periódico sindicalista defensor de los oprimidos, órgano de la Federación Regional de las Baleares “Solidaridad Obrera”, iniciando los trabajos de reorganización del sindicalismo anarquista en la región y antecedente directo de la cabecera Cultura Obrera. El Rayo apareció como periódico sindicalista de carácter genérico: “Nuestro semanario, portavoz de los oprimidos, viene a la pelea para luchar y quitar los obstáculos puestos por privilegiados en el camino de la emancipación.”
El 25 de abril de 1935 aparece en Valencia el semanario Sindicalismo, órgano de la Federación Sindicalista Libertaria, cuyo lema era “Crítica-Ideas-Combate” y en el que aparecen firmas de Francisco Arín, Juan López, V. Mercader, Ricardo Fornells, Mercedes Maestre, J. Serra Demestre.
El 25 d’abril de 1959 mor a Pierres l’anarquista i militant del moviment okupa Georges Alexandre Cochon. Sos fills van reprendre la torxa i durant els anys setanta van participar activament en el sindicat de llogaters. Va escriure el petit tractat 39 manières de faire râler son concierge. Es van crear un gran nombre de cançons sobre Cochon i el seu moviment okupa, com ara La Cochonette; Donnez des logements; Papa Cochon; C’est Cochon; V’la Cochon qui démémage, de Montéhus; Le chant des locataires, de Robert Lanoff; o La marche des locataires, de Charles d’Avray. El famós dibuixant Steinlein va realitzat per a la seva lluita cartells i dibuixos. En 2000 Patrick Kamoun va publicar V’là Cochon qui déménage. Prélude au droit au logement, que explicar la història d’aquest personatge i la seva lluita. [+]
En la madrugada del 25 de abril de 1974, una parte del ejército portugués, bajo el mando de los oficiales del Movimiento de las Fuerzas Armadas, MFA, lanza una ope-ración destinada a derribar el gobierno post-salazarista de Caetano. Había comenzado la Revolución de los Claveles. [+]
El 25 d’abril de 2007 mor d’un càncer a la bufeta a l’Hospital Provincial de Logronyo el militant anarcosindicalista Fernando Carro Sáez: Havia nascut el 26 d’octubre de 1951 a La Rioja. En 1987 s’afilià al Sindicat de Transports de la CNT de Bilbao, on ocupà diversos càrrecs orgànics en el SOV i en la FL de Bilbao. En 1999 fou acomiadat de la seva feina en Transportes Danzas, fet que originà una activa campanya de solidaritat que no aconseguí la seva readmissió, però sí una important indemnització econòmica. En 2000 s’afilià al SOV de la CNT de Basauri, on ocupà diversos càrrecs (secretari general, secretari de Jurídica, secretari de Propaganda, tresorer, delegat de Prevenció, delegat a plens). Fou el màxim impulsor de la comparsa llibertària de Basauri «Langileak Martxan» (2005-2006, Treballadors en Acció), com abans ho havia estat de la de Bilbao «Hontzak» (Mussols). Va col·laborar en el periòdic CNT.
—————————————————————————————
24 de ABRIL
El 24 abril de 1598 Giordano Bruno es detenido y entregado a la Inquisición. Su tiempo le obligó a ser fraile, más al iluminarse con las luces del saber, aborreció al clero y al catolicismo. Fue perseguido y tuvo que huir de Italia. Recorrió todos los focos intelectuales, Francia, Inglaterra, Alemania, como un caballero andante de la Filosofía. Regresó en mal hora, atraído por su hermosa tierra napolitana. Encerrado en los calabozos del Santo Oficio, al cabo de dos años que duró el proceso, salió de ellos para ser quemado vivo en el Campo de las Flores de Roma el 17 de febrero de 1600.
El 24 de abril de 1891 nace en Galicia Juan Louzara, quién desde casi niño vive en Panamá (donde con otros editó la revista El Único), y luego Estados Unidos, al lado de Pedro Esteve en Cultura Obrera; en el país del norte fundó la Federación de grupos anarquistas. Relacionado con Mella, Quintanilla, Pedro Sierra, Netlau, Enrique Nido, José Torralvo. Animador del grupo Los Iconoclastas. Utilizó el seudónimo R. Lone en la prensa obrera. Fallece en los EEUU en febrero de 1973.
El 24 de abril de 1894 aparece en Madrid La Idea Libre, revista sociológica que aparece en un momento muy complicado para la propaganda anarquista, y más cuando se identificaban como continuadores del anterior La Anarquía. En su programa se aprecian reminiscencias colectivistas atenuadas en un anarquismo sin programa, afirmando carecer del mismo porque no eran ni profetas ni legisladores. Entre sus logros están el de servir de fermento aglutinador de los pocos núcleos anarquistas, sorteando como podía las denuncias que le caían o las suspensiones por causa de los atentados, hasta adquirir una vitalidad inesperada. Le cupo el triste honor de ser el único periódico anarquista que se publicó entre agosto de 1897 y enero de 1898.
El 24 d’abril de 1919 finalitzà la vaga de l’industría tèxtil alcoiana en solidaritat amb els treballadors barcelonesos. La vaga havia estat proclamada el dia 14, esdevinguè general el dia 17, implicant uns 14 mil obrers, i fins i tot provocà la declaració d’estat de guerra a la ciutat d’Alcoi. La situaciò a Alacant tampoc era gens tranquila, hi eren en peu de vaga telegrafistes, metalurgics, albanyils i tipógrafs, a mes de estar tancada la Casa del Poble des del dia 14 i la dimissio del gobernador civil el día 22, prenent possesió el tirá Dupuy de Lome [+].
El 24 d’abril de 1923, a la carretera que uneix Jambol i Sliven, els anarquistes Nicolai Dragnev, els germans Panayot i Ilia Kratounkov són afusellats pels militars sota el pretext de «temptativa de fuga». Són les darreres víctimes de la Tragèdia de Jambol (26 de març), quan l’exèrcit va disparar sobre una multitud d’obrers que sortien d’un míting anarquista; hi hagué una trentena de víctimes. Nicolai Dragnev, nascut a Jambol, va ser una de les figures més importants de l’anarquisme búlgar i molt acostat a Georges Sheitanov. Professor d’institut, era un propagandista i orador molt estimat per la població. El desembre de 1919 va ser empresonat per participar en la vaga general dels ferroviaris. No va participar en el míting del dia 26, perquè estava en desacord amb certes estratègies de l’organització, i no es va amagar durant la repressió subsegüent, fet que el costarà la vida ja que va ser un dels primers detinguts pels militars.
El 24 d’abril de 1937 apareixen dos setmanaris anarcosindicalistes de guerra. Un d’ells El Parapeto de Valencia, subtitulat setmanari confederal del front i òrgan del Comité Nacional (secció defensa CNT-AIT); i d’altre CNT de Toledo, òrgan de la Federació Provincial editat a Ocaña, que s’imprimia als Tallers socialitzats del SU d’industries Grafiques.
—————————————————————————————–
23 de ABRIL
El 23 de abril de 1521 tuvo lugar en Villalar la batalla decisiva de la Guerra de las Comunidades en la que se enfrentaron las fuerzas de Carlos I y las de la Junta Comunera. La batalla puso fin a la resistencia comunera en el norte de Castilla, fue toda una masacre, y desde el pueblo al anochecer, se oía gritar a los comuneros heridos en los campos mientras eran rematados. Murieron de 500 a 1.000 comuneros y se capturó a otros 6.000. Los capitanes Padilla, Bravo y Maldonado fueron apresados con vida, recluidos y decapitados un día después.
El 23 d’abril de 1861 neix a la Gamboa l’intel·lectual i teòric de l’anarquisme Ricardo Mella Cea. Havia estat membre del Partit Republicà Federal, i el 1881 fundà a Vigo, el periòdic obrerista La Propaganda. El 1882 assistí al congrés de la Federació de Treballadors de la Regió Espanyola a Sevilla i hi fundà el diari La Solidaridad (1888-1889), des d’on defensà l’anarcocol·lectivisme. Per la seva participació en els certàmens socialistes de Reus (1885) i Barcelona (1889) i les col·laboracions a les revistes Acracia (1886-88) i El Productor (1887-1893), es convertí en el teòric anarquista espanyol més original. Influït successivament pel federalisme de Francesc Pi i Margall, el socialisme llibertari de Pierre-Joseph Proudhon, el positivisme de Herbert Spencer i l’individualisme de Max Stirner, intentà vincular l’anarquisme a la ciència experimental . Definí l’anarquisme sense adjectius (socialisme anarquista) per a intentar de superar la polèmica entre col·lectivistes i comunistes, adoptat en l’ideari de la primera CNT. Fou el pare de l’activista feminista Urania Mella Serrano, represaliada juntament amb el seu marit Humberto Solleiro Rivera pels militars insurrectes a l’inici de la Guerra Civil espanyola, i del polític Ricardo Mella Serrano. Va morir el 7 d’agost de 1925 a Vigo i el seu enterrament va ser una vertadera manifestació de dol popular. L’Ajuntament li va donar el nom d’Avinguda de Ricardo Mella a la que avui és diu La Florida. Asorey, l’escultor gallec més important d’aleshores, va realitzar el mausoleu que guarda les seves restes al cementiri civil de Pereiró. [+]
El 23 de abril de 1897 nace en Valls Pedro Mateu Cusidó, Desde muy joven en los grupos de acción y defensa confederal contra los atropellos patronales. Se hizo muy conocido al participar con Casanellas y Nicolau en el atentado que costó la vida a Dato (en represalia por la represión sobre el anarquismo: “Yo no maté a Dato sino al que autorizó la Ley de fugas,.”), mayo de 1921, que calificaba de “fatalidad humanitaria”, y por el que fue detenido y condenado a muerte. Indultado, se convirtió en la cárcel en hombre culto y santo laico. Penó en diferentes prisiones y en 1930 rechazó toda ayuda que no emanara de fuentes libertarias. Liberado con la República, trabajó en Barcelona y cumplió valiosas tareas en los ateneos, sobre todo en Gracia. Iniciada la guerra de 1936, luchó honrosamente, fue detenido tras mayo de 1937 acusado de guardar un arsenal, procesado y liberado, y tras la derrota marchó a Francia. Al menos desde octubre de 1940 en directísimo contacto, desde Toulouse, con los grupos de acción barceloneses. En el exilio desempeñó cargos de responsabilidad. En 1951 se le detuvo y se le torturó (famoso proceso de Lyon) y de nuevo en 1959 dentro de una campaña de la policía tendente a desprestigiar a CNT. Muy activo en Lyon y Grenoble, más tarde se estableció en Cordes, hacia 1958, forzado a trabajar de mecánico hasta pasados los setenta años. En sus últimos años, ya muy viejo, seguía interesado por el ideal anarquista, y enrolado en el cenetismo murió. Se ha dicho que no fue orador, ni escritor, ni líder, pero sí un símbolo de CNT.
El 23 d’abril de 1914 neix a Turre l’anarcosindicalista Juan Casado Belmonte. Instal·lat a Barcelona, amb la proclamació de la República en 1931 s’adherí a la CNT. Poc després participà en la insurrecció de gener de 1932 a Barcelona i, un cop fracassada, fou deportat amb altres companys a Villa Cisneros. En tornà a la metròpoli el juny d’aquell any fou inscrit en la llista negra de la patronal i no pogué trobar feina a Catalunya. Perseguit, fou tancat a la presó Model de Barcelona. Durant la guerra civil fou delegat de Defensa, cap de Milícies i capità de la II Companyia del Batalló d’Antonio Cheri en la 28 Divisió, amb la qual lluità al front de l’Ebre. En acabar la guerra en 1939 s’exilià a França, on fou internat en diversos camps i s’enrolà en una companyia de treballadors estrangers. Durant l’ocupació, fou capturat pels alemanys i obligat a treballar en la base de submarins de Lorient-Rochelle, però aconseguir escapar i s’integrà en el maquis. En aquesta època funda la CNT a Tours. Després de la guerra, s’establí a Bedarius i col·laborà en la Federació Local de la CNT. Després de patir un accident laboral, s’instal·là a Montbazin i milità en la Federació Local de Montpellier. Va morir el 8 d’octubre de 1974 a Montpellier.
El 23 de abril de 1916 continuaba en igual estado la huelga de zapateros de Novelda en paralelo a la que se desarrollaba en otras poblaciones cercanas -Elda, Monóvar,..-, en torno a la cuestión del clavo y la mejora salarial de los zapateros. Ese mismo día, domingo, La Emancipación, federación local de sociedades de resistencia, acordó que la jornada del 1º de mayo se celebraría sin música por la crisis de subsistencias y la guerra europea; y ese mismo día, se inauguró en aquella localidad un Centro Antiflamenquista Cultural, con la presencia de José Dorado, secretario del grupo homónimo en Alicante.
El 23 de abril de 1917 nace en Alicante la anarquista y antifascista Francisca Martínez Clement. Con la llegada de la república trabajaba en la fábrica de clasificadoras de almendras en Benalúa y participa en la acogida de niños asturianos tras la represión de octubre de 1934. Levantados ,os fascistas, fue miliciana enrolada en la Columna Maroto. Durante la guerra nace su hija Violeta. Exiliada toda su familia a Francia al acabar la guerra, decide quedarse con su abuela, y encarcelado su compañero hubo de hacer múltiples trabajos para sacar adelante la familia. Hija de la también anarquista Candelaria Clement. Su compañero Manuel Diaz Selva.
El 23 de abril de 1939 fue fusilado en Barcelona el confederal alicantino Francisco García Martí. Nacido en Pinoso en 1890, se trasladó a Barcelona donde trabajaba de maquinista, estableciendo su residencia en Sant Just Desvern, y destacando como militante de la CNT local.
——————————————————————————————
22 d’ABRIL
El 22 d’abril de 1891 neix a Torremaggiore el militant anarquista italoamericà Ferdinando Sacco, més conegut com Nicola Sacco. En 1908, va emigrar a Boston, on va trobar feina d’obrer metal·lúrgic i després de sabater. Primer socialista, a partir de 1913 va entrar en el Cercle Anarquista d’Estudis Socials, on va participar en activitats polítiques i culturals del grup -teatre-. En 1916, durant una manifestació va ser detingut amb els companys del CAES. Condemnat per «desordres públics», finalment serà alliberat. Quan en 1917 EUA van entrar en guerra, va refugiar-se a Mèxic amb una trentena d’insubmisos, entre ells Bartolomeo Vanzetti, amb qui farà amistat. Sacco va retornar amb nom fals tres mesos més tard. Entre 1918 i 1919 les noves lleis sobre immigració van suscitar la còlera dels anarquistes i es va desencadenar una ona d’atemptats, i poc desprès la repressió policíaca s’abat contra el moviment anarquista. El maig de 1920, Sacco i Vanzetti són detinguts per la policia, processats i executats, tot i la manca de proves formals i les manifestacions internacionals.
El 22 d’abril de 1902 neix a Badalona el cenetista i batlle de Badalona Joan Manent i Pesas. A partir de 1916 engega la seva activitat sindical i el novembre de 1920 és ja secretari de la CNT badalonina. En 1923, per no haver d’anar al servei militar, s’exilia a França i va i ve clandestinament. Entre 1927 i 1930 va intervenir en els plans d’enderrocar la Dictadura: conspiració de Prats de Molló. Molt actiu durant la República: director de La Colmena Obrera, Congrés Sindicalista de Badalona i secretari de la Federació Local. S’adherirà al trentisme, per la qual cosa serà expulsat de la CNT el setembre de 1933. Aquest mateix any, amb el triomf de les dretes en les eleccions, avisa del perill abstencionista, i és membre del comitè pro presos. Detingut, és deportat a Burgos fins al juny de 1935. Boicotejat per la patronal, es convertí en fabricant i venedor ambulant de lleixiu i articles de neteja. Reunificada la CNT, va asistír al congrés de Saragossa del 1936. Quan esclata la revolució és membre dels comitès de Milícies i de Salut Pública i nomenat conseller d’Assistència Social. Dimiteix el febrer de 1938 i l’octubre marxa al front, on és ferit. En 1939 passarà a França i pateix els camps de concentració. El setembre de 1941 viu a Huisseau, fent de carboner. En 1946 s’estableix a Prada de Conflent amb l’esperança de retornar a Catalunya, però marxarà a París en 1953, on residirà fins a 1975, quan es jubila i torna a Prada.
El 22 de abril de 1914 la comisión extramunicipal de delegados obreros constituida para estudiar y resolver sobre la crisis de subsistencias que vivían los obreros alicantinos, convocó a las juntas directivas de las sociedades de resistencia de Alicante, a una reunión magna en la Casa del Pueblo, que fue presidida por José Morales, actuando de secretario Segundo García. Este calificó duramente el desaire sufrido por la comisión frente a las autoridades, que rechazan de plano las bases presentadas. La presencia en el mitin se completó con la intervención del socialista Angel Martínez, y del republicano Pascual Ors, seguida de numerosos delegados obreros (Esquembre, Delgado..) pero sin llegar a ninguna conclusión desaparece esta comisión de corte reformista.
El 22 de abril de 1923 se celebró en el Salón España de Alicante un mitin en protesta contra el terrorismo y los asesinatos de sindicalistas organizado por el Ateneo Cultural Racionalista, que secundaba así una iniciativa del Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona. Presidido el acto por el republicano José Irlés, intervinieron los sindicalistas alicantinos Carlos Botella y Segundo García, y los catalanes José Arbós y Pablo Andarias, que dieron cuenta de la grave situación en Barcelona. Las adhesiones llegaron de toda la provincia, y generó bastante eco entre anarquistas, sindicalistas y republicanos locales, y entre las conclusiones la de respaldar la denuncia de Solidaridad Obrera a un comisario de policía de Alicante, Honorio Inglés, involucrado en crímenes sociales de la ciudad condal. El Ateneo Cultural Racionalista, creado tan solo unos meses antes, desarrollaría una intensa actividad cultural y llegaría a poner en marcha un Escuela Racionalista mantenida por suscrición popular, pero la llegada de la dictadura de Primo de Rivera le pondría fin.
El 22 d’abril de 1947 es afusellat a Pasaia l’anarquista, anarcosindicalista i resistent antifranquista Diego Franco Cazorla, més conegut com Amador Franco. Fill d’una humil família que vivia al barri de la Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat, a partir de 1932 compaginà la seva feina d’aprenent de torner de fusteria amb l’assistència a les classes nocturnes de l’Escola Racionalista. Quan tenia 13 anys s’afilià a les JJLL i en 1934 participà com a orador en el seu primer míting. Des de 1935 formà part, de la llibertària Federació Estudiantil de Consciències Lliures, que proposaren crear una Universitat Popular. Participà activament en l’assalt de la caserna de Pedralbes el juliol del 36. Després marxà al front d’Aragó amb la Columna «Roja i Negra», i participà en les col·lectivitzacions. Unit al grup de les JJLL contràries al col·laboracionisme, ingressà en el grup «Los Irreductibles». En 1938, assistí com a delegat del Comitè Regional al Congrés Peninsular de la FIJL celebrat a València. Amb el triomf franquista, creuà els Pirineus i durant la guerra va fer costat grups de la Resistència francesa i al MLE. S’integrà en grups d’acció antifranquistes en l’interior i creuà repetidament la frontera. El juliol de 1946, va ser detingut amb Antonio López Montes a l’estació d’Irun; portaven propaganda, un aparell transmissor i diners. Després de ser torturats durant mesos a la caserna d’Ondarreta, van ser condemnats a mort. Havien de ser executats el 30 d’abril, però portats amb camió a un camp obert de Pasaia i afusellats per un escamot de falangistes.
—————————————————————————————–
21 d’ABRIL
El 21 de abril de 1782 nace el pedagogo alemán Federico Froebel, fundador de los jardines de infancia (Kindergarden). Dos pedagogos desarrollaron estos planteamientos en la provincia de Alicante, por un lado Constancio Romeo que dirigió el Colegio Laico Froebel situado en la calle Bazán nº 30 de Alicante entre finales de 1900 y 1906, y por otro lado José Sanjuán, que posiblemente colaboró en labores auxiliares al anterior en los primeros años de siglo, y dirigió con el nombre de La Fraternidad, primero un colegio en Crevillente entre 1905 y 1908, y luego trasladado a San Vicente del Raspeig hasta 1912 [+].
El 21 de abril de 1813 queda extinguida la Comisaría del Tribunal de la Inquisición establecida en Alicante desde su creación en Valencia en 1482.
El 21 d’abril de 1841 neix a Toledo un dels intel·lectuals i militants més importants de l’anarquisme hispànic Anselmo Lorenzo Asperilla. Pionero del internacionalismo peninsular, se le considera el abuelo del anarquismo español por su contribución decisiva a la fundación de la CNT en 1910. Además de referencia indiscutible del anarquismo en versión española, su colaboración con la Escuela Moderna, las necesarias traducciones de obras fundamentales para la divulgación de estos ideales y sus propias obras (destacando El proletariado militante) completan su labor educativa. Por si fuera poco sus figura actuó de puente entre el anarquismo y el republicanismo, e incluso con la masonería.[+]
El 21 de abril de 1847 llega a Alicante custodiado por la guardia civil Eugenio de Aviraneta e Ibargoyen (Madrid, 1792 – 1872), político liberal español de origen vasco y que dominaba además el euskera y francés. Muy joven luchó en las guerrillas contra las tropas de Napoleón.Masón, estuvo envuelto en casi todas las intrigas contra los moderados, durante el reinado de Isabel II, y cualquier atisbo de vuelta al absolutismo. Especialmente activo contra el Estatuto Real de 1834 y apoyando el fin de la regencia de María Cristina de Borbón.
El 21 d’abril de 1921 mor a Barcelona l’anarcosindicalista Francisco Armando Ródenas Villlalba. Havia nascut cap al 1888. Afiliat al Sindicat Únic de la CNT, destacà en la seva tasca en el Comitè Pro Presos. Era cosí dels Ródenas Domínguez (Libertad, Progreso i Volney), que formaven un grup d’acció i de defensa confederal. El 16 de febrer patí un atemptat al carrer de Rocafort, cantonada amb el de Sepúlveda, a mans de pistolers del Lliure. Ferit de gravetat amb quatre trets al cos, Armando va morir dos mesos després al Clínic de Barcelona. Encara que les autoritats van dir que ell també formava part del grup d’acció dels seus cosins, la veritat és fou assassinat pel simple fet de pertànyer a aquesta destacada família anarcosindicalista.
El 21 d’abril de 1922 apareix a Zaragoza el setmanari anarquista Voluntad dirigit per José Torres Tribó, conegut com Sol de la Vida. Se va subtitular La llibertat per la cultura i afirmava que “… no es órgano de nada ni de nadie (…), es un periódico de ideas, un semanario de cultura (…) es libre y antes de caer en manos exclusivistas, caerá y será vencido, pero no prostituido”. A més, “Aún cuando no se publicará artículo alguno que no vaya firmado por su autor, estas firmas no aparecerán en el impreso (…). Así acabaremos con la petulancia de los que solo escriben con el afán de ver su nombre impreso y se acostumbraran los lectores a juzgar los escritos por su valor y no por la personalidad de los firmantes..”
El 21 d’abril de 1942 foren afusellats pel franquisme a Alacant un grup de militants confederals i antifascistes alacantins. José Femenía Ribot, naixcut a El Vergel, 1911, llaurador de la CNT i de la FAI de El Vergel i membre del Comité Revolucionari durant la guerra. Camilo Pascual Llopis, alcoiá naixcut el 1898, teixidor i militant de la CNT alcoiana. Juan Seguí Mullor, alcoiá naixcut el 1905, teixidor i militant de la CNT local. Jose Arnau Barbera jornaler d’Oriola de 33 anys. José Manzano Vicente, jornaler d’Oriola de 56 anys i Pascual Valero Sanchiz, paleta d’Ibi amb 35 anys.
—————————————————————————————-
20 de ABRIL
El 20 de abril de 1889 nace uno de los criminales más grandes de la historia, Adolf Hitler, y con la nariz pinzada es buen momento para refrescar la memoria. Se dice que procedía de una familia donde no había cariño, que fue un tipo errante, rechazado en su juventud en la academia de bellas Artes de Viena. Pintor de postales, durante la guerra, como todos, escurrió el bulto cuanto pudo, y recientes aportaciones de T. Weber – La 1ª Guerra de Hitler-, apuntan a que en realidad no fue cabo, ni que tampoco fue su ensalzada experiencia bélica la de un soldado de primera línea, sino que se mantuvo casi toda la guerra en un servicio menos arriesgado -correo-. El autor afirma: “No hizo nada excepcional, el heroísmo requiere más iniciativa, riesgo. ¿Valiente? Eso es más difícil de decir. Yo creo que sí. Mostró valor en su cometido. Pero había una distancia entre el hombre de las trincheras y él. No era el típico producto del regimiento, de hecho sus camaradas del frente lo evitaban, le veían como un Etappenschweine, un cerdo de la retaguardia. Pensaban que hacía un trabajo fácil, en la plana mayor. Hitler no es un soldado típico de la I Guerra Mundial, no conocía la vida de las trincheras, ni la hermandad de las armas como luego trató de hacer creer. Muchos viejos camaradas le criticaron luego por eso, por haber dicho que era uno de ellos“. Además, se dice que el momento fundacional de Hitler fue una visión histérica tras ser víctima de un ataque con gas mostaza en el río Lys en octubre de 1918, pero este mismo autor afirma: “Su ceguera no era física sino psicosomática y se le trató de histeria de guerra en psiquiatría y no en oftalmología, pero no está claro que ese trauma cambiara a Hitler, modificara su personalidad. Su antisemitismo, por ejemplo, no va entonces más allá de los clichés religiosos, no es para nada todavía el antisemitismo racial y radical nazi“. Por tanto, lejos de la imagen de héroe al que la guerra afirma en sus convicciones, muestra a un joven anónimo más, condecorado simplemente por sobrevivir, y porque un compañero de armas judio -H. Gutmann- le propuso para ello. Un joven, como tantos, que al finalizar la guerra participó en la efímera República Soviética de Babiera.
El 20 d’abril de 1897 neix a Haskovo, en una família de petits artesans, el poeta, escriptor, traductor i periodista, gran figura de l’anarquisme eslau, Gueorgui Getchev (o Georges Getchev). Després de fer estudis primaris i secundaris a Haskovo, als 16 anys va descobrir les idees llibertàries i va fer estudis superiors a l’Acadèmia de Belles Arts de Sofia. El seu primer recull de poesia va ser publicat en 1914. És el fundador dels primers grups llibertaris a Haskovo i quan Bulgària entra en guerra en 1916, es declara insubmís i s’incorpora amb Gueorgui Sheitanov en la lluita clandestina. En 1918 és un dels principals acusats en el procés militar contra els anarquistes. Després de la guerra, bé que fora de la llei, esdevé redactor en cap d’El Despertamenti d’Anarquista, i forma un primer grup de partisans contra la dictadura. De 1921 a 1923 forma part del grup de Vassil Ikonomov i comet nombrosos actes revolucionaris, alhora que col·labora en la revista Societat Lliure, òrgan de la Federació Anarquista Comunista Búlgara (FACB). Condemnat a mort per un article estigmatitzant el cop d’Estat del 9 de juny de 1923, s’exilia a França on es lliga amb el grup de Sébastien Faure, Jean Grave, el doctor Pierrot i els militants italians i espanyols exiliats com ell. Va col·laborar aleshores en Le Libertaire i en L’Idée Anarchiste. En 1924 retorna a Bulgària per continuar la lluita clandestina, però després de l’atemptat d’abril de 1925 a la catedral de Sofia i la ferotge repressió que s’engega, retorna a França. Només en 1928, després de l’amnistia general, tornarà al seu país, on es consagrarà a la propaganda d’una manera legal. En 1930 crea el seu propi setmanari literari Missal i Volia (Pensament i Voluntat) que aplega nombrosos autors progressistes, però que serà suprimit per la censura en 1935. L’activitat política no va frenar la seva immensa tasca literària, traduint i editant els grans noms de la literatura francesa i russa. Va publicar igualment els seus reculls poètics així com contes per a infants. Després de la presa del poder pels comunistes (1944), serà dels pocs que gosarà oposar-se obertament al règim i polemitzar sobre la llibertat artística. Víctima de l’ostracisme, és detingut finalment en 1949 i enviat al camp de concentració de Béléné. Alliberat gràcies a la intervenció de la Unió d’Escriptors, continuarà amb la seva militància anarquista. Després de la mort de Boris Yanev en 1957, va ser nomenat secretari de relacions internacionals de la FACB clandestina; però patirà pressions i vigilàncies contínues de les autoritats i serà novament detingut en 1963 per la seguretat de l’Estat, acusat de «sospitós de relacions amb l’estranger», i interrogat, sense resultats. Getchev va morir el 28 d’agost de 1965 a Sofia.
El 20 d’abril de 1915 arriva a la ciutat d’Alacant per compareixer en un judici pendent Josép Claramunt Creus, i de fet es l’ùltima noticia que trobem d’ell. Sabater ácrata i membre destacat de l’anarquisme alcoià als primers anys del segle XX, era natural de Barbastre, germá de Teresa, i va contribuir especialment a impulsar la segona etapa de l’anarquisme d’Alcoi i la comarca del Comptat. Sembla que arrivava des de Barcelona de tant en tant, per pasar temporades de agitació, i ja l’octubre de 1900, va representar als obrers alcoians al congrès fundacional de la FSORE a Madrid. Apareix per primera volta establert a Alcoi el 1903, alcapdavant de la vaga general en protesta per la repressió policial a Alcalá del Valle i demanant l’acció revolucionaria al front de la Federació Local, que li provocà un fort seguiment policial i escorcolls a la seua casa del carrer Barbacana. D’esta época son les seues col·laboracions a El Productor, de Barcelona. Altres de les seues activitats destacades a Alcoi foren col.laborar en la confecció del setmanari La Humanidad fundat por Miquel Martínez Bosch el 1906. Va participar en els esdeveniments de l’octubre arran de la visita de l’arquebisbe Guisasola d’aquell any. Intervingué en el míting de la vaga tèxtil d’Alcoi l’estiu de 1907, i constantment s’enfrontava amb els socialistes o els radicals de Botella Asensi, especialment l’octubre de 1908 amb motiu d’un homenatge a l’alcalde Agustí Albors, victima dels sucessos de la Revolució del Petroli de 1873. Va estar perseguit durant tots estos anys i després dels fets de la Setmana Trágica, se va amagar a un poble de Girona, on va ser detingut a mitjans de setembre i condemnat a pena de mort acussat de ser el cap de la Junta Revolucionaria de Sabadell. Li fou conmutada per la de cadena perpétua i despres per desterrament i conducció a la frontera francesa. Anmistiat, va tornar a Alcoi l’estiu del 1910, on de nou va ser detingut i empresonat al castell d’Alacant. Possiblement va ser condemnat a desterrament i com ja hem dit, va haber de tornar a Alacant un dia com este de l’any 1915, moment en que li perdem la pista definitivament.
El 20 de abril de 1977 es secuestrado el Ministro de Exteriores de El Salvador cuando viajaba en coche y sin escolta. El acto fue reivindicado por el Frente de Liberación Farabundo Martí, que exigían con ello la liberación de 37 presos políticos. El origen de lo que sería el FMLN de la guerra revolucionaria se remonta al 1 de abril de 1970, cuando Salvador Cayetano Carpio renunció como Secretario General del PCS y junto a otros seis militantes formó las Fuerzas Populares de Liberación “Farabundo Martí” (FPL). La razón con la que Carpio justificó sus acciones fue la decadencia del PCS mediante lo que llamó como “burocratización” o uso de métodos burocráticos de lucha. El burocratismo llevó al PCS a rechazar la vía armada para la toma del poder y a mantener la vía electoral. En realidad, en ese tiempo el PCS, así como la mayoría de los partidos comunistas prosoviéticos, estaba enfocado en la vieja y tradicional estrategia antifascista del Frente Popular diseñada por Stalin y el comunista búlgaro Dimitrov en la década de los años 30.
—————————————————————————————
19 d’ABRIL
El 19 de abril de 1824 muere en la ciudad de Missolonghi George Gordon Byron, poeta inglés considerado uno de los escritores más versátiles e importantes del Romanticismo. Se involucró en revoluciones en Italia y en Grecia, en donde murió de malaria. Su hija Ada Lovelace contribuyó en la invención de la máquina analítica junto con Charles Babbage. Reconocida es la influencia de Goldwin sobre su obra, y a su vez, la poesía de Byron fue ciertamente influyente en los círculos anarquistas, especialmente en los de cadencia individualista, y fue biografiado o reseñado en clave libertaria por activistas de la cultura como Benjamín Cano o Felipe Alaiz.
El 19 de abril de 1882 muere Darwin. La publicación de El origen de las especies representó uno de los mayores golpes asestados por la ciencia y la razón contra la religión, el mito y la fe desde que Copérnico demostrara que la Tierra no era el centro del universo. Los planteamientos de Darwin fueron valorados en clave social anarquista, y por ejemplo Kropotkin, reinterpreta la visión meramente competitiva de Darwin y señala la colaboración como factor determinante en la evolución. Según Kropotkin la lucha por la existencia puede ser dura pero no deben llevarla a cabo individuos aislados sino grupos de individuos cooperando entre sí, y la solución más viable para la civilización, así como para la lucha por la supervivencia, era la ayuda mutua entre pequeñas comunidades autónomas. [+]
El 19 d’abril de 1918 va naixer a Alcoi Vicente Segura Vallés, treballador del tèxtil alcoià que va tenir que começar a trevallar de pastor i jornaler als 6 anys, se va afiliar a la CNT el 1930 i prenguè part a la col·lectivització de l’industria de borres d’Enrique Sanús, membre de la comissió de control, avans d’anar al front el 1937, integrant-se a la 46 Divisió, 101 Brigada i fou triat comandament del Batalló 403. No va tornar a Alcoi fins el 1945. Vicente Segura es va jubilar a Carbonell Manufacturados.
———————————————————————————-
18 de ABRIL
El 18 d’abril de 1886 surt a Barcelona el primer número de La Justicia Humana, publicació de periodicitat irregular que serà el primer òrgan d’expressió anarcocomunista de la península. El gerent en va ser Francesc Pagès i altres responsables foren Victorià San José, Emili Hugas, Martí Borràs Jover i Jaume Clarà –l’anomenat «Grup de Gràcia», i presentaren els primers plantejaments teòrics sòlids d’allò que s’anomena «grups d’afinitat». “Somos anarquistas-comunistas y venimos por medio de la prensa a propagar estas ideas (…). No somos partidarios de organizar en sentido positivo a las clases trabajadoras, aspiramos a una organización negativa. Anarquistas en toda la extensión de la palabra sin formar un cuerpo manejable, que lo mismo pueda servir en beneficio que en prejuicio del objeto para que fue creado…” [..] “Somos comunistas anárquicos y por consiguiente enemigos de la propiedad individual que los colectivistas determinan en el producto íntegro del trabajo de cada uno (…) De la escuela colectivista nos separa el que santifica la propiedad individual que resulta del trabajo de cada uno…“
El 18 d’abril de 1937 al Poliorama de Barcelona, l’Agrupació «Los Amigos de Durruti» realitza el seu primer míting. Aquest començà l’acte recordant a Durruti per després parlar sobre el tema de les subsistències, i la necessitat de suprimir els especuladors. Prengué tambèla paraula Pablo Ruiz que enraonà sobre l’exèrcit revolucionari. Jaume Balius llegí unes quartilles sobre la guerra i la revolució, recordà Ascaso, reivindicà la socialització de les riqueses, criticà durament la classe que s’havia format de «nous rics» i polítics, i sobre l’obligació de depurar la reraguarda. Francisco Carreño parlà de la unitat sindical i la col·laboració política; també blasmà contra la propietat privada, rebutjada pel poble que lluitava per la socialització, i contra la premsa burgesa, defensora de la contrarevolució. Acabà el seu discurs reivindicant l’unitat sindical i proletària basada en la sinceritat i demanà la llibertat dels presos, especialment la de Maroto del Ojo. L’acte fou ressenyat per diversos periòdics, però fou silenciat per Solidaridad Obrera ja que la línia oficial de la CNT era oposada a l’Agrupació «Los Amigos de Durruti».
El 18 de abril de 1937 intervienen Julio Bravo y Manuel Campanero Ibarra en el mitin de clausura del Pleno de la Federación Regional de Grupos Anarquistas de Levante, celebrado en Alicante en el Monumental Cinema. El libertario y Faista Julio Bravo, según Bernardo López, intervino el 9 de mayo de 1933 en los choques con la policía durante la huelga del puerto de Alacant. Al estallar la revolución había tomado parte en uno de los primeros mítines de afirmación anarquista, 10 de agosto, al frente de la Federación regional de la FAI en Alicante y asumiendo responsabilidades en Comité de Orden Público del Frente Popular Antifascista, y por entonces destacó en la defensa de Maroto del Ojo. También hablaría por los anarquistas de Alicante, compartiendo tribuna con Rafael Millá, en el mitin de apoyo a Rusia y México de octubre de 1937 celebrado en el Teatro Principal. Tras la derrota en 1939, acabó exiliado a México, dejando colaboraciones en Liberación de Alicante, 1937 y Solidaridad Obrera de Alcoy, 1936. También habló aquel día, Manuel Ibarra, sastre autónomo y militante anarcosindicalista de Málaga. Como delegado del ramo del Vestir de Málaga y de Totalán había asistido al congreso confederal de 1931 y durante el bienio negro marchó a Marruecos, encartado en el proceso llamado Orán-Casablanca, en el que se condenó a varios confederales. Tras estallar la guerra, había formado parte del Comité Regional Andaluz elegido en el pleno de Baza de principios de 1937. Tras la caída de Málaga llega a Alicante, y colabora con asiduidad en Crisol de Monóvar, donde parece que se asienta, y donde fue miembro de la Comisión Comarcal de Propaganda Unificada CNT-FAI-JJLL, 1937. También había colaborado en La Revista Blanca (1927 y 1930), y fue el autor de Hombres y Mujeres, representada por el Grupo Cultural Luz de Villajoyosa, 1932. Parece que cumplió condena en Valencia después de la guerra y estaba ya libre en 1942 aunque en paradero desconocido.
El 18 d’abril de 1942 foren afusellats a Alacant els veins i militants antifascistes de La Encina, pedania de Villena, Matias Tortosa Penades, fuster de 21 anys i Francisco Valero Bellver, pagés de 31 anys.
———————————————————————————-
17 de ABRIL
El 17 abril de 1833 muere Federico Koenig, mecánico alemán. Siendo simple cajista de imprenta, ideó que se podía reemplazar la prensa a mano por una mecánica, y llegó a inventar primero la prensa mecánica horizontal, después la mecánica de cilindro y, al fin, una máquina para fabricar papel continuo. Trescientos sesenta años después del invento de la prensa de tipos móviles por Gutenberg, otro alemán dio el paso decisivo para incorporar la fuerza del vapor a la maquinaria de imprenta, inaugurando con ello la época moderna del periodismo. A pesar de este logro, Koenig es casi un desconocido fuera de los libros de la historia de los sistemas de impresión.
El 17 d’abril de 1854 neix a South Dartmouth l’editor, propagandista i principal teòric de l’anarquisme individualista nord-americà Benjamin Ricketson Tucker. En 1875 va viatjar a Europa i l’any següent va publicar la seva traducció a l’anglès de l’obra més coneguda de Proudhon, Qu’est-ce que la proprété? –més tard traduiria més obres de Proudhon, de Bakunin i d’Stirner.El 6 d’agost de 1881 va llançar el primer número del seu periòdic Liberty, que durant 25 anys serà el portaveu de l’anarquisme individualista, oposat al anarcocomunisme de Piotr Kropotkin i de Johann Most. En 1906 va obrir a Nova York la «Tucker’s Unique Book Shop», llibreria de distribució de les seves obres. Després de l’incendi que va destruir la rotativa, l’arxiu, els estocs editorials i la redacció de Liberty el gener de 1908, com que no tenia contractat cap assegurança conforme a les seves idees, la seva empresa editorial va fer fallida i aquest mateix any va abandonar els Estats Units i es va instal·lar a França fins a la Gran Guerra. A partir de 1913 va escriure en The New Freewoman. Els seus darrers anys els va passar a Mònaco, sota un pessimisme vital total, allunyat de la vida pública i de l’interès pel seu país, llevat de casos concrets, com el seu suport als aliats o pel «cas Sacco i Vanzetti». Tucker va morir el 22 de juny de 1939 a Mònaco.
El 17 d’abril de 1907 els membres del partit Solidaritat Catalana, que havien de parlar a un miting el·lectoral al Casino de Sans, a mig camí entre el federalisme de capa caiguda i l’emergencia regionalista, van patir un atemptat quan anaven de camí en carruatge. No es va trobar al culpable, que va disparar des de la foscor, pero se’l va relacionar amb els membres del Ateneu Obrer Autonomista de Hostafranchs, procesant al radical amb inclinacions anarquistes José Matamala, president d’aquell cercle obrer amb una llarga tradició pedagògica en la aplicació de metodologies racionalistes. Allá van ensenyar entre d’altres, l’alacantí Jesus Navarro entre 1903 i 1904, i en el moment dels fets, que va provocar el tancament de l’escola, la germana de Soledad Vilafranca.
El 17 de abril de 1910, tan solo unos días después de levantarse el boicot legislativo al funcionamiento de las escuelas racionalistas, se celebra en Alcoy un acto multitudinario en pro de la enseñanza Racionalista. Organizado por el grupo Los Rebeldes, su objetivo era conseguir fondos para re-inaugurar en clave libertaria la escuela obrera que había sido asaltada y clausurada tras los sucesos del verano anterior. Tomaron parte los miembros del grupo, Antonio Baudí, Enrique Catalá, Vicente Daroca y Rafael Soler frente a un público diverso y expectante -socialistas, radicales, librepensadores, espiritistas..-.
El 17 de abril de 1966 termina en París el primer Encuentro Europeo de Jóvenes Anarquistas, y que contó con la participación de jóvenes de 7 países. Había sido organizado por el Comitè de Liason des Jeuneses Anarchistes y apoyado por la CNT en el exilio de París y muy relacionado con la ilegalizada FIJL. El hito más destacado de esta organización de vida breve, extinguida de facto en 1968, se concreta en la adopción y difusión de uno de los símbolos por excelencia del anarquismo organizado: La A en un circulo, que había sido dada a conocer en la primera página del nº 48 (abril de 1964) del Bulletin des Jeuneses Libertaires, con el siguiente texto explicativo: “¿Porque esta sigla que proponemos al conjunto del movimiento anarquista…? Dos motivaciones principales nos han guiado: primero, facilitar y hacer más eficaces las actividades prácticas de inscripción en las paredes … y en segundo lugar asegurar una mayor presencia del movimiento anarquista… mediante un elemento común que acompañe a todas las expresiones del anarquismo en sus manifestaciones públicas… Se trata para nosotros de elegir un símbolo suficientemente general para poder ser adoptado por todos los anarquistas… Asociando constantemente (…este símbolo…) a la palabra anarquista terminará,mediante un mecanismo mental bien conocido, por evocar, por si solo, la idea del anarquismo en la mente de las personas..” [+]
————————————————————————————
16 d’ABRIL
El 16 de abril de 1866 nace en Dijon Gustave Henri Jossot, individualista, dibujante libertario, talentoso y acuarelista. Nacido en una familia burguesa, se aleja de su centro para dedicarse a la pintura y el dibujo. Toda su rebeldía a través de la línea de sus dibujos animados que se dirigen a las instituciones de la sociedad: familia, ejército, justicia, iglesias, escuelas, etc. Jossot profundamente libertario, sin embargo, rechaza la etiqueta de anarquista. “La tarea del dibujante no es para saltar en los vientres de risa en bruto, pero para sembrar en los cerebros que piensan que las ideas liberadoras” (en “El feto recalcitrante”). Desde 1907, abandonó este modo de expresión y, después de una larga depresión, se retiró en Túnez en 1911 incluso llegó a convertirse al Islam en 1913. Individualista y rebelde defendió, en los periódicos, las comunidades de matrimonios mixtos, una mayor libertad para los musulmanes, etc. Murió el 7 de abril de 1951, en Sidi Bou Said, habiendo renunciado a todas las religiones, y enterrado civilmente.
El 16 de abril de 1889 nace Charles Chaplin, Charlot, en un suburbio de Londres, taxonomista del cinematógrafo popular contemporáneo, quién recaló en la ciudad de Alicante en la primavera de 1916 para dar dos únicas representaciones “en persona” en el Salón Moderno, por supuesto con una expectación máxima, y sin que haya constancia que actuara en ningún otro punto de la península, ni siquiera que llegara a venir a España en alguna ocasión.
El 16 d’abril de 1903 els locals del periòdic setmanal El Hijo del Ahuizote a la ciutat de Mèxic són violats per la policia per segona volta. Per la nit, la policia es presenta en la redacció d’El Hijo del Ahuizote i deté l’equip de redacció de la publicació (Ricardo i Enrique Flores Magón, Juan Sarabia, Alfonso Cravioto, Librado Rivera i cinc persones més) per haver «ridiculitzat els poders públics i ultratjat funcionaris públics»; el motiu va ser una caricatura al·lusiva al dictador Porfirio Díaz. En aquesta època el periòdic tirava 24.000 exemplars. El maig la redacció serà definitivament clausurada i la impremta i la litografia confiscats. El 9 de juny, el govern va decretar que cap periòdic o escrit dels Flores Magón podria ser publicat a Mèxic, sota pena de dos anys de presó, una multa de 5.000 pesos i el decomís de la impremta.
El 16 de abril de 1937, el Sindicato de Obreros Municipales “La Emancipación” de Alicante perteneciente a la U.G.T. en una reunión tomo el acuerdo de solicitar formalmente al Consejo Municipal que incautara el panteón de propiedad de Felipe Bergé, ya que pensaban que no era el Sindicato el que debía hacer la incautación y además indicaba que fuera utilizado como panteón de los héroes alicantinos caídos en las batallas libradas contra el fascismo. El día 10 de junio fue aprobado por el Consejo Municipal. El panteón se encuentra muy cerca de la entrada, en la calle san Miguel esquina con la calle de San Nicolás. Desconocemos si alguna vez dicho panteón fue utilizado para los fines solicitados por el Sindicato [+].
El 16 de abril de 1956 falleció en Sueca el militante socialista y revolucionario de Crevillente Jose Lledó Coves. Nacido hacia 1877, comenzó muy joven trabajando como hilador o alpargatero y fue miembro fundador de la Sociedad de Hiladores de Crevillente, creada en 1906, y por entonces en la órbita emergente del sindicalismo, muy cerca del maestro laico de esa villa, el republicano heterodoxo José Sanjuán -posiblemente su hijo José Lledó Quesada asistía a la escuela La Fraternidad-. En el mismo sentido toma parte en junio de 1908 del mitin en Alicante contra la proyectada ley del terrorismo, en la órbita de la emergente Solidaridad Obrera. Luego, ilegalizada la CNT, pasado a la UGT, aun como delegado de los hiladores de Crevillente en el X Congreso de la UGT en 1911. Seguramente boicoteado por la patronal crevillentina, se le localiza a continuación desplazado a Sueca, donde participó en la constitución de la Agrupación Socialista en enero de 1913. Allí seguía en febrero de 1918, cuando fue elegido secretario de la Juventud Socialista. Desde 1927 a 1930 presidió el Centro Obrero de la citada población. Representó a la Agrupación Socialista de Sueca en el Congreso Extraordinario del PSOE en 1931. Elegido concejal del ayuntamiento de Sueca en febrero de 1936 permaneciendo en el cargo hasta diciembre de 1937. Finalizada la guerra civil ingresó en prisión el 5 de diciembre de 1939. Falleció en Sueca el 16 de abril de 1956.
——————————————————————————————-
15 d’ABRIL
El 15 d’abril de 1900 neix a València el professor mercantil, comptable, publicista, maçó i anarcosindicalista Marí Civera Martínez. Fou fill d’una família de classe mitjà. Estudià comptabilitat i treballà en una empresa consignatària de fustes del Grau valencià, alhora que estudià economia, disciplina que considerava fonamental per al progrés social i el sindicalisme. Afiliat a la CNT, en 1919 representà el Sindicat Únic d’Empleats de Comerç de València en el Congrés Nacional de CNT; en aquest congrés la delegació de la qual formava part va ser l’encarregada de proposar la creació de Sindicats de Professions Liberals i Sindicats de Distribució per a enquadrar tècnics i intel·lectuals en la CNT, mesura que fou acceptada i que suposà un avanç en la direcció cap a les tesis del sindicalisme revolucionari. El 20 de gener de 1925 ingressà, sota el nom de Mario, en la francmaçoneria valenciana (Lògia «Patria Nueva»), de la qual aconseguí alts graus fins al final de la guerra civil. En 1930 fundà, edità i dirigí, fins al 1933, a València Cuadernos de Cultura, publicació quinzenal en forma de fulletó distribuïda per la revista anarquista Estudios, i després per Orto, i de la qual es publicaren gairebé un centenar de títols sobre diverses disciplines (economia, sindicalisme, sociologia, història, filosofia, etc.), sempre d’interès per al moviment obrer, i escrits per autors de diverses tendències polítiques (llibertaris, republicans, socialistes, comunistes, antimonàrquics, etc.). En 1931 publicà El sindicalismo. Historia, filosofía, economía, llibre del qual es publicaren 10.000 exemplars. Durant els anys republicans publicà articles en el periòdic El Luchador. Entre 1932 i 1934 dirigí la prestigiosa revista mensual valenciana Orto, on van publicar autors anarquistes, però també marxistes (Andreu Nin, Josep Renau, Ángel Pestaña, Valeriano Orobón Fernández, Émile Armand, etc.). En aquests anys intentà lligà els pensaments doctrinals marxista i liberal amb la pràctica anarcosindicalista i s’allunyà de l’anarquisme pur, en la línia d’Ángel Pestaña, Pierre Besnard i Christiaan Cornelissen, dels quals fou un dels seus divulgadors. En 1933 va treure una plaça per oposició a l’Institut del Vi i s’instal·là a Madrid. El març de 1934 participà en la fundació del Partit Sindicalista d’Ángel Pestaña, del qual fou un destacat teòric, i col·laborà en el seu òrgan d’expressió, El Sindicalista. L’estiu de 1936 dirigí Pueblo, antic diari blasquista valencià. En 1937 fou membre fundador de la Secció d’Estudis Econòmics de l’Institut d’Estudis Valencians. El 28 de novembre de 1937 substituí Pestaña al capdavant del barceloní Mañana, periòdic de la Federació Catalana del Partit Sindicalista. L’11 de desembre de 1937, després de la mort de Pestaña, assumí la presidència d’aquesta partit. En acabar la guerra creuà els Pirineus i fou tancat al camp de concentració d’Argelers. Després aconseguí embarcar cap a Mèxic, on s’establí. A partir de 1943 treballà com a gerent de producció de l’editorial mexicana Uteha, amb Estanislau Ruiz Ponseti i l’exmembre del Partit Sindicalista Agustí Cabruja Auguet. Al país asteca col·laborà en diverses publicacions, com ara CNT, Comunidad Ibérica, España Libre, Espoir, Horizontes, La Humanitat, Ilustración Ibérica, Mediterrani, Orfeó Català, Quaderns de l’Exili, etc. Entre les seves publicacions destaquen La política del porvenir (1928), Sindicalismo (1930), La formación de la economía política (1930), El marxismo. Origen, desarrollo y transformación (1930), El sindicalismo. Historia, filosofía, economía (1931), Socialismo (1931), El sindicalismo y la economía actual (1936), España contra el fascismo. La guerra civil desde el punto de vista internacional (1936), La sensibilidad en el mundo (1938), Rebelión del hombre (1948), Presencia del hombre (1957), La industrialización del espíritu: evolucion de las doctrinas sociales de vanguardia (1962) i El sindicalismo. Origen y doctrina (1963). Marí Civera Martínez va morir el 25 de maig de 1975 a Mèxic.
El 15 d’abril de 1907 surt a Barcelona el primer número del periòdic anarquista Páginas Libres. Filosofía. Ciencia. Sociología. Literatura y Crítica. D’antuvi quinzenal, a partir del número 12 (30 de novembre de 1907) passarà a tenir periodicitat mensual. El grup editor era el mateix d’El Productor i d’altres periòdics d’aquesta editorial i es tirava a l’impremta de F. Cuesta. Hi van col·laborar A. López Rodrigo, José Torralvo, Ramón Baños Martínez, Oibrony i Teresa Claramunt, entre d’altres. En sortiren 14 números, l’últim el 30 de gener de 1908, i deixà de publicar-se quan Leopoldo Bonafulla, responsable de l’edició, fou empresonat.
El 15 de abril de 1915 nació en Villajoyosa el militante confederal Antonio Díaz Sellés. Nacido en una familia obrera y liberal original de Villafranqueza, donde vuelven en 1925. Hace estudios en Alicante donde consigue el bachiller y se orienta, como tantos jóvenes de la época, hacia el magisterio de influencia ferrerista. Empieza a interesarse por el anarquismo en los años republicanos, se afilia al sindicato de oficios varios de Villajoyosa y colaboraba en la escuela confederal de la calle Maestro Marquez, nº 14, de Alicante. Iniciada la revolución compagina sus tareas docentes con un cargo en la delegación de hacienda del Consejo Municipal de Villajoyosa, hasta que el 10 de enero de 1937 se marcha voluntario al frente, encabezando un grupo de 150 milicianos locales que marcharon al frente de Teruel enrolados en la Columna Confederada (luego 82 brigada mista) tras pasar por Valencia. Herido en la última parte de la guerra, fue trasladado a un hospital de Villajoyosa, y luego integra un batallón de Defensa de Costas -Denia y Jávea- los 8 últimos meses de guerra. Con la debacle, junto a sus hermanos y gente conocida -mandos militares-, fletan en el último momento dos pequeñas embarcaciones de pesca con las que llegan a Orán. Pasó 7 años en África, donde sufrió los campos de concentración y trabajó en la construcción del ferrocarril trans-sahariano. Vuelto a Francia, se estableció por Burdeos en 1947, trabajó para ganarse la vida y colaboró dando clases un tiempo en la Casa de España. Regresó a España en 1980.
El 15 de abril de 1937 tuvo lugar en el Salón Moderno de Alicante, la última sesión del Pleno Regional de grupos de la FAI, iniciado el día 11, en el que se abordaron los problemas derivados de la reestructuración económica, optando por la municipalización de las tierras y dar facilidades a las colectividades rurales. También se abordó la formalización del Comité Regional, acordando se nombrase un delegado por provincia y un secretario que residirá en Valencia, sede del CR, que estaría compuesto por 6 personas, para los que se asignaba un sueldo de 400 pts. La cuota se fijaba para los afiliados en un día de haber mensual que se distribuía en un 25% para el grupo al que pertenecía, otro tanto para la Federación local o comarcal, un 35% para el CR, y un 15% para el provincial.
La madrugada del 15 de abril de 1949 un grupo de anarquistas y antifascistas coge un pequeño bote frente a las costas del Mediterráneo en Torrevieja, huyendo de las garras del franquismo. Dos de ellos, el onubense José Sánchez Daza de 48 años y el madrileño Manuel Lázaro Gil de 49 años, militantes confederales condenados a 30 años y evadidos de la prisión de Benicarló el 30 de marzo anterior, a los que acompañaban los jóvenes libertarios barceloneses Platón Doménech Tort de 22 años y Juan Bometón Massip, de 24, y finalmente Ignacio Fernández García, bilbaino de 24 años. Con apenas unas cuantas frutas y escasa agua como únicos víveres, lograrían llegar a las costas de Sicilia el 2 de mayo, siendo ayudados por las gentes del lugar, que los alimentaron y vistieron; aunque cuando se trasladaban andando a Palermo, fueron detenidos por la policía y deportados sin ningún tipo de justificación legal a la Isla de Lipari, que según denunciaban los medios libertarios italianos de Milán, Il Libertario, se había convertido de nuevo en lugar de reclusión de antifascistas, como ya lo había sido en tiempos de Mussolini.
——————————————————————————————-
14 de ABRIL
El 14 d’abril de 1881 neix a Bastia el militant anarcosindicalista i francmaçó Jean Biso, també conegut com Jean Morni, periodista, escriptor de novel·les populars i corrector d’impremta francès. En 1936 representà els correctors d’impremta en el Congrés Internacional de la Pau celebrat a Brussel·les. A partir de 1936 va fer costat la Revolució espanyola i participà en diverses iniciatives de suport, i per eixemple, ajudà l’anarcopacifista Louis Lecoin en la edició del pamflet Paix immédiate llançat el dia que esclatà la II Guerra Mundial.
El 14 de abril de 1889 tiene lugar en Barcelona el solemne mitin llamado de la Libertad y la Paz, evento internacional que reunía en torno a la filosofía humanista y antimilitarista a amplios sectores progresistas europeos -espiritistas, socialistas, anarquistas, republicanos, masones..-. Intervinieron, entre otros, Litrán, Tarrida de Marmol o Arús, quién habló en catalán. De nuestra provincia se adhirieron El grupo de librepensadores de Alcoy, El Priego, y de Alicante, la logia Constante Alona y el grupo anticlerical de librepensadores Paz, que sostenía el periódico El Crisol, que se subtituló inicialmente Órgano oficial de la Liga Paz y Fraternidad; y además en Elche, existía otra agrupación llamada La Fraternidad desde abril de 1887, que se formalizó poco después que lo hubiera hecho el alicantino y con su colaboración directa, y que editaron durante un tiempo el periódico La Libertad.
El 14 de abril de 1892 se inauguró en las calles del centro urbano de Alicante el alumbrado eléctrico, mientras que los obreros y las sociedades de la ciudad dirimían en sede conjunta que compartían en el Centro Obrero de la calle Liorna, sus diferencias entre aquellos que mostraban posturas reformistas y propicias a encauzar políticamente la fiesta del Trabajo, y aquellxs con posiciones revolucionarias resueltas a franquear las trabas que interponían las autoridades a la conmemoración del 1º de mayo. Ese mismo día, de gran regocijo popular, circuló por las calles de Alicante una hoja de propaganda librepensadora con el título “Los hijos de la Sombra” con un claro contenido anticlerical, laicista y proclive a la igualdad política y social de los sexos, que sacó de sus casillas a los reaccionarios. Era la estrategia mediática seguida por los responsables del periódico El Alicantino Masón, que presentaban así su programa editorial, al frente del cual estaban el maestro laico, editor anticlerical y alma del grupo librepensador Paz, Juan Cabot Cahue, y el socialista heterodoxo, menestral dirigente de la sociedad de albañiles y candidato socialista a las elecciones municipales, Francisco Jaen Alfonsea, mas conocido como El Mellat.
El 14 de abril de 1914 nació en Villena José Martínez Ugeda. Inválido con 14 años, atropellado por un tranvía, alpargatero de oficio y de estimable cultura, se unió muy joven a la CNT en la que desempeñó cargos. Durante el periodo revolucionario hizo gran labor en las JJLL locales así como en el terreno social, como secretario de la Comisión de Asistencia y ayuda el Refugiado en julio de 1938, y concejal hasta el final de la contienda. Torturado y encarcelado al final de la guerra en Alicante y Canarias, no fue liberado hasta 1945, trasladándose a Barcelona y más tarde a Hospitalet del Llobregat, donde montó un kiosco de prensa, que fue punto de reunión de confederales durante la dictadura y foco de extensión de las ideas libertarias durante la transición. Murió afiliado a la CNT de Hospitalet, tal vez en 1981.
El 14 abril de 1977 Marruecos y Mauritania, ante la mirada pasiva del estado español, firman un acuerdo que delimita sus fronteras en el Sahara, condenando a los españoles-saharauis que allí vivían a perder sus derechos sobre lo que había sido su territorio durante generaciones, y quitaban legitimidad al Frente Polisario que había proclamado la República Árabe Saharaui Democrática y emprendido una guerra de liberación del territorio contra estos dos países. Hay que recordar que todos los habitantes nativos del Sahara recibían el Documento Nacional de Identidad y el pasaporte españoles, junto con el libro de familia, y todos lo demás. Por ejemplo, la matrícula de la provincia era “SH”, y a partir de 1971 funcionó con sistema alfanumérico, a semejanza del resto de España.
El 14 i 15 d’abril de 1979 a Marsella, al local del Centre International de Recherches sur l’Anarchisme (CIRA), situat al carrer dels Convalescents, s’organitza una trobada amb delegats representants de centres de documentació llibertaris d’Holanda, d’Alemanya, de Suïssa, d’Itàlia, de França i de l’Estat espanyol. D’aquesta trobada naixerà la Federació Internacional de Centres d’Estudi i de Documentació Llibertaris. Actualment, a més dels centres citats, estan federats centres americans (Canadà, EUA, Mèxic, Argentina, Brasil), del Regne Unit i d’Europa del Nord (Noruega, Suècia, Finlàndia, Dinamarca). Avui dia el local del CIRA està al nùmero 50 del carrer Consolat.
—————————————————————————————-
13 d’ABRIL
El 13 d’abril de 1877 neix a Teotitlán del Camino el revolucionari i propagandista anarquista Enrique Flores Magón, considerat un dels pares de la Revolució mexicana, i que va participar en la fundació del Partit Liberal Mexicà i en el periòdic Regeneración. Va morir el 28 d’octubre de 1954 a la ciutat de Mèxic. L’historiador Samuel Kaplan Uransky, que va conèixer personalment Enrique Flores Magón, en va publicar en 2006 una biografia, Peleamos contra la injusticia. La vida de Enrique Flores Magón contada por el mismo.
El 13 d’abril de 1913, l’anarquista Rafael Sancho Alegre atempta contra infructuosament contra el rei Alfons XIII d’Espanya. Alfons XIII, a cavall, avança tot sol, avançat lleugerament del seu Estat Major. Després de passar la plaça de les Cibeles i quan entra al carrer d’Alcalà, Rafael Sancho s’acosta al monarca i li dispara. Les dues primeres bales erren l’objectiu i el rei encabrita la cavalleria i llança a terra l’agressor. Un tercer tret fereix la cavalcadura reial al coll. Durant el judici al·legà que el rei era culpable de la guerra africana i dels afusellaments de 1909. El 9 de juliol Sancho, que fou defensat per Eduardo Barriobero y Herrán, fou condemnat a mort, però el 3 de setembre d’aquell any va ser indultat i la pena commutada per cadena perpètua. L’anarcosindicalista Mauro Bajatierra fou també fou jutjat com a còmplice, però fou absolt per manca de proves. Aquest acte retardà la legalització de la CNT.
El 13 d’abril de 1933, s’havien organitzat nombrosos actes laics per desacralitzar el dijous sant a tot l’estat, i a Monóver, el ex-alcalde marxista Luis Corbí, es dirigí amb altres membres de la Casa del Poble a les afores de la ciutat per disparar cohets d’artifici, amb la mala sort que un d’ells va esclatar a la seua má dreta i li va causar greus ferides i l’amputació de dos dits. Pot ser el mateix Luis Corbi que va estar present al congrès provincial de la CNT d’Alacant el 1919, el que voldría dir que en la seua joventud va ser sindicalista revolucionari. El 1930 va ser president de la Casa del Poble de Monòver i detingut al castell de Sta. Barbara a consequència de la vaga del desembre. Escollit primer alcalde socialista desprès d’instaurada la República, març de 1931. L’octubre del mateix 1933 any de nou pres per la publicació d’una fulla clandestina cridant a la rebelió. Esclatada la revolució al poble, va formar als organismes obrers UGT-CNT que es feren amb el control de la població, fins que el març del 1937, va ser nomenat el primer Consell Municipal, on va ocupar un càrrec per l’UGT. Redactor del periòdic Trabajo [1928-1934], i col·laboracions a Acero, 1936-1937.
El 13 d’abril de 1966 mor a Milà d’una malaltia fulminant el pintor, crític artístic i escriptor, d’antuvi anarquista i després feixista Carlo Dalmazzo Carrà. L’11 de febrer de 1910, amb Giacomo Balla, Umberto Boccioni, Luigi Russolo i Gino Severini, signà el «Manifest dels pintors futuristes», que feia costat el «Manifest del Futurisme», signat el febrer de l’any anterior per Filippo Tommaso Marinetti. Ben igual que altres futuristes (Marinetti, Giorgio Morandi, etc.), desprès de la desfeta de la guerra europea, restà seduït pel feixisme de Mussolini i adoptà opinions reaccionàries, ultranacionalistes i irredemptistes.
El 13 de abril de 1978 muere en su pueblo en Cheste José Martínez Sánchez. En los años veinte salió a correr mundo más allá de los Pirineos y pronto vuelve a Valencia. Mis tarde en La Habana, de donde retornó a España años más tarde. Trabajó en los Altos Hornos de Sagunto corno mecánico electricista y militó en CNT. Residió después en Igualada y allí se encontraba en julio de 1936; colaboró en las laceas revolucionarias: al frente de una central eléctrica, director de una granja avícola, concejal del Ayuntamiento. Preso al final de la contienda, salió al cabo de unos años, vivió como pudo, marchó a Valencia y finalmente a Cheste hasta su muerte, muy decepcionado y escéptico tras la muerte de mujer e hijo.
————————————————————————————-
12 de ABRIL
El 12 d’abril de 1904 Joaquim Miquel Artal, impressionat pels relats de tortures d’Alcalá del Valle, apunyala Antoni Maura a Barcelona, president del Consell de Ministres, amb un ganivet de cuina i ferint-lo lleument. En el moment de l’atemptat tenia 19 anys d’edat. Alguns autors afirmen que Artal va estar treballant en Elda a principis de segle, i nomes uns dies abans de l’atentat a Barcelona, havia estat acomiadat a pedrades i a trets de arma de foc, el tren on Maura eixia d’Alacant desprès d’una accidentada visita oficial. Artal fou condemnat a 17 anys de presó que va passar tancat a la penitenciaria de Ceuta, on va morir en 1910.
El 12 de abril de 1909 se reúnen en un café de la calle Colón de Elda las agrupaciones de zapateros de Elda, Petrer y Monòver, en la que se aprueba un reglamento para una nueva sociedad obrera, que con el nombre de La Fraternidad, supone un paso adelante en la definición del sindicalismo moderno en la comarca del medio Vinalopó, y antecedente directo de la sociedad de constructores de calzado La Racional. Una vez constituido el sindicato con alcance comarcal, otro punto de inflexión lo encontramos un 12 de abril, pero de 1915 , cuando La Racional celebra junta de delegados en la que se aprobó su adhesión al Congreso Internacional de El Ferrol, que se preveía celebrar en breve, con el fin de definir la postura libertaria respecto a la guerra. Poco después suscribieron la adhesión La Armonía, sociedad de oficios varios, y poco la sociedad de aparadoras, aunque la lista se extiende a varios sindicatos alicantinos, no pocos alcoyanos y algunos ilicitanos. Además el sindicato eldense acordó en aquella asamblea que, con el objetivo de construir la Casa Obrera, nueva sede social, se arrendaría el local del Cine Recreo Eldense para programar actos culturales. La representación de los obreros anarquistas y sindicalistas eldenses en este Congreso, llamado de La Paz, la ostentarían el prestigioso militante libertario Antonio Loredo, apoyado por Eusebio Carbó, que ya habían estado por la comarca del medio Vinalopó los meses anteriores [+].
El 12 de abril de 1931 tienen lugar las elecciones municipales que precipitan la llegada de la II República. Los resultados electorales en la provincia son aplastantes para los republicanos, como en la mayor parte del estado, evidenciando en muchos casos el apoyo de una parte del movimiento libertario a las candidaturas progresistas. Por ejemplo en Elda, el bloque antidinástico consigue 15 de los 18 concejales, y es elegido ese mismo día presidente del Ateneo Republicano, el veterano sindicalista y cofundador de La Racional, pero ligado por entonces a la izquierda republicana, Vicente Gil, que pocos días después sería proclamado alcalde. Al día siguiente, la gente se lanzó a la calle, la alegría se desbordó con cada repetición de los compases de La Marsellesa, y muchos anarquistas dieron gritos de “Viva la República”.
El 12 de abril de 1940 fueron fusilados en Alicante un grupo de antifascistas de diferentes localidades alicantinas detenidos al final de la guerra. Los nombres de la saca de aquel día eran Miguel Jover Crespo, nacido en Salinas en 1898, industrial y presidente del Frente Popular en la localidad; Pedro Rico Cerdán, zapatero eldense nacido en 1902, militante de la CNT desde su juventud, y conocido como el Bartolo, que ya en febrero de 1933 su casa había sido objeto de un atentado de los sicarios de la patronal eldense, y fue detenido en Petrer y procesado en junio de ese mismo año, por atentado contra la fuerza pública durante la huelga general de mayo. Alcalde de Elda en el periodo bélico, se le atribuyeron responsabilidades en justicia municipal en Petrer. De Petrer también era Vicente Rodríguez San Bartolome, zapatero de 36 años, miembro del Comité Revolucionario local, que combatió al fascismo en la localidad tras el levantamiento militar, siendo acusado de la quema y saqueo de las iglesias y ermitas de la localidad y de haber dado cuenta de varios fascistas. Finalmente, de la Vega baja era Antonio Cubi Fons, oriolano afincado en Torrevieja y tipógrafo socialista que allí dirigió la Imprenta ‘Moderna’ entre 1929 y el final de la guerra, cuando el establecimiento situado en el cruce de las calles Quiroga, hoy Ramón Gallud, y Joaquín Chapaprieta fue requisado.
——————————————————————————————
11 de ABRIL
L’11 d’abril de 1908 neix a Alcoi l’anarquista i anarcosindicalista Enric Barberà Tomàs, conegut com Carrasca. Després de fer els estudis primaris a Agres, on havien nascut sos pares, entrà a treballar en una fàbrica de barrets a Alcoi i, quan aquesta tancà, com a cambrer en un cafè, moment en qual s’afilià a la Confederació Nacional del Treball, arribant a ser delegat sindical en la seva empresa. Anarquista de la tendència naturista i vegetariana, creà una societat anarconaturista que disposava d’una petita biblioteca i on s’organitzaven excursions, cursos, conferències, audicions musicals, etc. En un indret alcoià anomenat Els Canalons, els membres de la societat, a cop de pic, van fer una explanada, construïren una presa al rierol i muntaren un trampolí a la roca, a més de plantar arbres fruitals i flors, convertint el paratge en un idíl·lic verger on practicar el naturisme. També fou un entusiasta de la gimnàstica i de l’esport, exercint de professor d’educació física i aconseguint una extraordinària resistència física, comparable a la resistència d’una carrasca, d’aquí el malnom. Va ser íntim amic del militant anarconaturista i escriptor alcoià Agustí Belda Carbonell. El juliol de 1931 participà en un míting amb Àngel Ferrer, Mira i altres. Durant els anys republicans, amb Rafael Martí, va ser l’animador del Sindicat d’Oficis Diversos de la CNT alcoiana. El gener de 1932 fou delegat pel SOD d’Alcoi al Ple Regional confederal i el juliol de 1934 al Ple Nacional de la Federació Sindicalista Llibertària. Arran de l’aixecament feixista de juliol de 1936, es va fer milicià de la Columna Alcoiana que partí el 7 d’agost de 1936 cap al front de Còrdova, per lluitar a les zones de Pedro Abad, Espejo, Castro del Río i Cerro Muriano. Quan retornà a Alcoi, va ser nomenat vicepresident de la Conselleria d’Avituallament de l’Ajuntament, càrrec que exercí fins a la seva mobilització per combatre al front de Llevant. Després de fer un curs a l’Acadèmia Militar de Bètera, va ser nomenat tinent de l’Exèrcit republicà i el 15 de gener de 1939 capità de la 82 Brigada Mixta. El març de 1939, amb el triomf feixista, es trobava de permís a Alcoi on sa companya Francisca Llorens, davant el perill d’una detenció, l’animà a fugir, cosa que refusà argumentant que no havia fet res de dolent i que l’únic que se li podia reprotxar era haver anat al front. Després d’uns dies a València a casa d’un amic, retornà a Alcoi, on va ser reconegut, detingut i tancat a la presó valenciana de la cartoixa de Porta Coeli. Més tard va ser traslladat a Alcoi i després a Alacant. El 6 de juny de 1941 va ser jutjat en consell de guerra acusat de diversos delictes (participació en l’atac de la caserna d’Alcoi, simulacre d’execució d’una persona, organització de la Columna Alcoiana confederal i haver donat conformitat a l’execució de sis persones de dretes a la població cordovesa de Pedro Abad) i, malgrat diversos testimonis favorables, condemnat a mort. Després d’un nou judici d’apel·lació el 5 de setembre de 1942 a Alacant, on testimonis l’exculparen –com el del seminarista Antonio García Sánchez, al qual Barberà havia salvat la vida–, la seva condemna de mort va ser refermada. Entre el 5 de juny de 1941 i el 14 de setembre de 1942 va escriure clandestinament, fent servir paper higiènic, un diari a la seva cel·la de la presó de Banalua d’Alacant, on descriu amb cruesa les saques, l’angoixa de les famílies dels presos, el patiment dels condemnats, etc. Enric Barberà Tomàs va ser afusellat el 16 de setembre de 1942 a Alacant i enterrat al cementeri d’aquesta ciutat –vint anys més tard les seves restes van ser traslladades al Cementiri Municipal d’Alcoi. El diari va arribar a sa vídua dissimulat al farcell del seu company i l’amagà en una ampolla hermèticament tancada que enterrà per por a represàlies. En 1994 aquest diari va ser transcrit i publicat modestament a Alcoi per sa filla Marcela i en 2003, gràcies l’interès de l’escriptora Rosa Montero, publicat a Barcelona per l’editorial RBA sota el títol Estampas de luz. Diario de un condenado a muerte (1941-1942).
L’11 d’abril de 1917 neix a Santander l’anarquista Matilde Saiz Alonso. Durant l’estiu de 1936 participà en la defensa de Sant Sebastià i quan caigué la ciutat a mans de les tropes feixistes creuà els Pirineus. Retornà a Barcelona i s’enrolà en la «Columna Roja i Negra», on s’uní sentimentalment a l’anarquista alacantí Francisco Sansano Navarro. Quan estava a punt d’acabar la guerra, es dirigí amb son company i son fill Helios cap a Alacant amb l’esperança de pujar a un vaixell cap a Orà. Frustrada la fugida, fou detinguda i internada al camp de concentració de «Los Almendros». Sansano va ser condemnat a 30 anys de presó i tancat a Belchite, on el va seguí sa companya. Matilde Saiz Alonso va morir l’11 de juny de 1984 a Sabadell.
L’11 d’abril de 1931 mor a Barcelona Teresa Claramunt i Creus, militant anarcofeminista de Sabadell, amb un forta activitat a tota la penìnsula. Coneguda com La virgen roja, va ser una de les primeres dones revolucionàries, participant en les protestes obreres del seu temps i escribint nombrosos articles en defensa dels drets de la dona i dels obrers (Fraternidad, Los desheredados, Humanidad Libre, Solidaridad Obrera, El Productor, La Revista Blanca, etc…). Va participar en mítings, com a oradora, a diferents regions, amb una especial presencia a terres alacantines, on els nivells d’incorporació de la dona al treball foren dels més alts de l’estat. Les seues gires documentades a Alacant, Alcoi i Elda, els anys 1900, 1901 i 1906 van tenir forta incidència en les societats obreres locals; i a mes, en el cas d’Alcoi, el seu germá Josep va encapçalar la reorganització anarquista entre el 1903 i el 1909, quan va ser durament represaliat. Tampoc va tenir sort Teresa, perseguida de forma permanent per les autoritats i empresonada després d’atemptats anarquistes (1893 i 1896), després de la Setmana Tràgica (1909) moment en que va agafar una greu malaltia (paràlisi). Es va exiliar i no va tornar fins l’any 1924 a Barcelona, però es va mantenir apartada de la vida pública.
El 11 de abril de 1940 fueron fusilados en Alicante un grupo de antifascistas de diferentes localidades alicantinas detenidos al final de la guerra. Los nombres de aquel día fueron José Alarcón Herrero, funcionario de Pego con 67 años y Amadeo Asensi Galiana, barbero de Alicante con 47 años.
L’11 d’abril de 1937 se celebra a la Monumental de Barcelona un míting de clausura de la «Setmana d’agitació pro Hospitals de Sang no subvencionats oficialment», organitzat per la CNT i la FAI. Presidí l’acte Roberto Alonso, secretari de la Federació Local de Sindicats Únics, i hi van intervenir Soler, de la Comissió Pro Hospitals de Sang; Miguel Espinar, del Sindicat Únic d’Espectacles Públics; el doctor Félix Martí Ibáñez, director general de Sanitat; Joaquín Cortés, del Comitè Regional de Catalunya de la CNT; i Frederica Montseny, que intervingué no com a ministra de Sanitat sinó en representació del Comitè Peninsular de la FAI. Frederica justificà la presència de la CNT i de la FAI en els governs de la II República i de la Generalitat i digué que no es podia dissociar la guerra de la revolució, «encara que calia donar a aquesta un sentit de responsabilitat»; també va fer una crida a la unió sindical entre la CNT i la UGT. Una nodrida representació de l’agrupació «Los Amigos de Durruti» portà una gran pancarta on demanava la llibertat de l’anarquista Francisco Maroto del Ojo i de «tots els presos antifeixistes víctimes de l’estalinisme» i durant tota la intervenció de la Montseny l’esbroncà amb xiulades, cridant «Fora política! Fora Govern!», tot provocant un gran escàndol.
L’11 d’abril de 1949 neix a Bocairent l’escriptora, fotògrafa, documentalista i investigadora històrica anarcofeminista Pilar Molina Beneyto. Va estudiar a l’escola pública, al Col·legi Nacional Lluis Vives, però quan tenia 14 anys va haver d’abandonar els estudis per treballar i ajudar sa família. Tota la seva formació posterior serà autodidacta. A la seva localitat es va implicar en associacions culturals, però ofegada per l’ambient, marxà a Madrid. Després emigrà a França i a Anglaterra, fet que li va possibilitar aprendre idiomes i fer cursos de secretariat. En tornar a la Península, va treballar com a intèrpret a «Ferrer Puerto Assegurances» de Bocairent i més tard a l’empresa «Manuel Mas» de València. En aquests anys començà la seva militància anarcosindicalista i feminista i s’afilià a la CNT, alhora que freqüentà grups de dones. Quan l’escissió de la CNT es decantà per la nova organització, la CGT. També començà a treballar en la Fundació d’Estudis Llibertaris Salvador Seguí de València. Com a documentalista, enregistrà, primer en cintes i després en pel·lícula, el testimoni de bona part dels militants valencians confederals. Va vèncer el càncer i va patir diverses operacions als canells a causa del seu treball com a mecanògrafa. Entre l’1 i el 4 de desembre de 1999 participà en el congrés internacional «L’exili cultural de 1939. Seixanta anys després», organitzat per la Universitat de València. Com a historiadora, publicà nombroses biografies de dones anònimes en la premsa anarcosindicalista (Al Margen, El Noi, Noticia Confederal, Rojo y Negro, etc.). Va portar el programa feminista «Mujeres Libres» en Radio Klara i prologà diversos llibres (Sara Berenguer, etc.). Va organitzar molts dels actes de la FELSS i xerrades i debats feministes a València, com les «Trobades dels Grups de Dones de CGT». Participà a jornades sobre les guerrilles i el maquis a Santa Cruz de Moya (Conca), Jerte (Càceres) i Catalunya. També assistí a les reunions de la Federació Internacional dels Centres d’Estudis i de Documentació Llibertaris (FICEDL). Com a fotògrafa va realitzar excel·lents reportatges sobre les campanyes per salvar El Cabanyal, el barri del Carme, el Botànic, etc. Entre els seus documentals podem destacar El siglo XX en femenino. Ellas ponen la voz y la palabra (2000), Dues Mirades, un camí. Manuel Monleon, un crit pegat a la paret (2004), Sempre serà la Pastora (2004) i SOS Papa (2005, amb altres). Pilar Molina Beneyto es va suïcidar el 7 de febrer de 2008 a València i va ser incinerada dos dies després al Cementiri de València amb l’homenatge de familiars, amics i companys. Deixà un nombrós material documental inèdit i deixà per escrit que formés part d’una associació nova que portés el nom de «Dones i Homes Lliures».
——————————————————————————————————-
10 d’ABRIL
El 10 de abril de 1893 finalizó en Tarragona el XXI congreso de la Federación de oficiales toneleros de la Región Española. Esta sociedad internacionalista había sido creada en la misma ciudad en 1871, y contaba desde el principio con la participación de la sección de Alicante, constituida en aquellas mismas fechas. Con el despegue económico alicantino vinculado a las exportaciones comerciales vía marítima, 1881, la sociedad vivirá un momento de crecimiento, reafirmando sus vínculos con la Federación nacional en ese mismo año, declarando su primera huelga de resistencia el año siguiente, y convirtiéndose en la sociedad más importante de la ciudad hasta bien entrado el siglo XX, ya con el nombre de La Defensa, y en la que republicanos y anarquistas convivirían a lo largo de las generaciones.
El 10 d’abril de 1911 neix l’anarquista i anarcosindicalista Diego Jimémez Moreno a Jumilla, qui desprès d’una vida de treball mìser, agitació, revolució, guerra, pressò i resistencia antifranquista, va decidir, un altre 10 d’abril de 1952, martxar cap al Brasil. Entrà en contacte amb la «Sociedade Naturista Amigos de Nossa Chácara», i amb el Centre de Cultura Social, participant en les seves activitats. En 1975 publicà, amb son germà Roberto, el llibre Mauthausen. Campo de concentración y de exterminio. En aquests anys realitzà diverses conferències sobre la Revolució espanyola a l’Estat de São Paulo, especialment al Centre de Cultura Social de São Paulo. Va morir el 2 de juny de 2010 a São Bernardo do Campo. Existeix un «Ateneu Diego Giménez» vinculat a la Confederació Obrera Brasilera.
El viernes 10 de abril de 1931, solo 2 días antes de las elecciones municipales que precipitarían la llegada de la II República, se celebró un multitudinario mitin en el Monumental en favor de la amnistía de los presos políticos y la legalización de la CNT. A su conclusión y sin permiso de la autoridad, se organizó una multitudinaria manifestación que recorrió las principales calles de la ciudad que acabó frente al ayuntamiento, con algunos incidentes entre los manifestantes y la policía. Dos días después cerca del 80 por ciento del censo electoral en Alicante votó republicano.
El 10 d’abril de 1937 eix el primer número de Crisol, periòdic editat a Monòver y setmanari de CNT-FAI-JJLL, que se subtitulava defensor de la Federació d’industries, comerci i terres socialitzades. També donava cabuda a l’agrupació Mujeres Libres i polemitza amb socialistes i comunistes. Col·laboren Evaristo Román, S. Busquier, Narciso Grau, Morales Guzmán, Juan Guerrero, Corbí, Antonio Bellot, Juan Cantó i gent de la columna Maroto. La coincidencia de dates, la tipografía de la capçelera, la mateixa, o molt semblant, que es va editar a Sant Sebastiá abans l’abril del 1937, i altres dades complementaries parlen d’una colonia de exiliats anarquistes vascos, radicats a Monòver fent la revolució des de la retaguardia.
——————————————————————————–
9 d’ABRIL
El 9 de abril de 1533 muere el escritor, médico y humanista François Rabelais en París, considerado uno de los precursores del anarquismo. Así lo afirma Rudolf Rocker respecto a la descripción que hace de la Abadía de Thelema, una especie de comunidad ideal cuya única regla era “fay çe que vouldras” (“Fais ce que tu voudras,” o, “Haz tu Voluntad” o “haz aquello que deseas”; y que puede considerarse una crítica mordaz a las prácticas reaccionarias, una llamada a la libre escolarización, e incluso un cuadro vital, libre de toda autoridad.
El 9 d’abril de 1609 s’ordenà l’expulsió de uns tres-cent mil moriscos, bona part d’ells arrelats al Llevant de la península, fen fora tota una cultura construïda al llarg de generacions. No era la primera volta que l’unió Exercit-Esglesia feia de les seues sota el nom de Estat, Nació…, Cent mil jueus havien estat deportats en 1492. També en 1823 se va fer un altra purga amb milers de liberals i, l’ultima fins ara, el 1939, amb mitj milió de roigos expulsats. Atesa la continuïtat de les dades, el cicle de retorn es d’uns 150 anys i, si no ho parem abans, el èxode vinent de prop d’un milió d’antisistemes, suposem més enllà de Plutón, toca el 2075.
El 9 de abril de 1834 comenzó la Insurrección de los “Canuts” en Lyon, como reacción al fracaso de las huelgas de febrero, los procesamientos, y por la ley contra las asociaciones obreras y el salario mínimo de los trabajadores de la seda -Canuts-. Esta primera gran insurrección obrera francesa contemporánea, sofocada en diciembre a sangre y fuego, marcó el inicio de una aproximación entre obreros y republicanos que perduraría hasta los acontecimientos revolucionarios de 1848.
El 9 d’abril de 1905 te lloc al teatre de Sax un dels primers mitins socialistes a la localitat, amb la presencia dels dirigents del socialisme alacantí -el pintor Juan Sellés, el sabater Juan Sierra i el ferrer Emilio Lledó- i un representant de Villena, José Diaz. Tot i l’expectació creada, el societarisme va romandre amb estructures gremials fins que un dècada desprès neix la societat d’oficis varis La Guía del Obrero, organització sindicalista i revolucionaria dirigida pel Pere Amat.
El 9 d’abril de 1931 te lloc una conferència de l’anarquista d’Alcoi José Mira Martínez al teatre Nou d’Alacant, amb el tema La Inutilitat de l’Estat. Mira treballava aleshores en la reorganització de la CNT des de Barcelona, al sindicat de la construcció, desprès d’anys a la pressó; primer acusat de activitats propagandístiques, desprès per aconseguir fugir, i finalment per no aceptar el maltractaments del cap del destacament del batalló disciplinari on va ser enviat, a quí va matar. Va ser condemnat a mort, i amnistiat un any desprès, mantenint-se actiu en la revolució i en la guerra.
El 9 de abril de 1945 tiene lugar la última de la incursiones de la Agrupación Guerrillera del Levante de la que se tenga constancia en nuestra provincia, concretamente en Quatretondeta. Bartolomé Amorós Amorós, tipógrafo comunista vecino de Quatretondeta de 25 años, al que acompañaba Miguel Moragues Verdú, militante comunista de Elche y un tercero no identificado, fueron detenidos por la Guardia Civil y los tres inmediatamente asesinados en los alrededores de la población por un grupo de falangistas en aplicación de la ley de Fugas.
——————————————————————————————
8 d’ABRIL
El 8 d’abril de 1798 neix a la Corunya el científic naturalista, sociòleg, economista, pedagog, escriptor, polític, maçó i intel·lectual protoanarquista Ramón Dionisio José de la Sagra y Peris –també citat Périz. Fundà en 1845 El Porvenir, considerat per molts com el primer periòdic anarquista de la Península i que fou suprimit per un decret del general Ramón María Narváez. Trobem articles seus en infinitat de publicacions (El Azucarero, Boletín de Empresa, El corresponsal, La Democratie Pacifique, El Eco Hispanoamericano, Guía de Comercio, Journal des Économistes, Le Peuple, La Phalange, etc.) i és autor de centenars d’obres.
El 8 abril de 1892, unos doscientos deportados en la isla de Lipari se sublevaron contra sus carceleros. Reuniéronse en la plaza pública, siendo acometidos a sablazos y tiros de revólver por los agentes y carabineri. Los sublevados, que tuvieron sesenta heridos, se defendieron con bravura. Hasta la década de 1940 este archipiélago no fue conocidos sino como cárcel para exiliados políticos.
El 8 de abril de 1940 nace Chicho Sanchez Ferlosio. Fue un inclasificable e ingobernable cantautor español, autor prolífico que, muchas veces, no llegó a grabar él mismo pero que sí lo hicieron otros intérpretes. Al igual que su amigo el filósofo Agustín García Calvo, de quien musicó con acierto muchos poemas, optó por permanecer al margen de la cultura oficial, actuando donde quiera se les llamara o les apeteciera, pero sin mostrar el menor interés por la promoción comercial. Para Chicho, “las ideas son para los hombres, y no los hombres para las ideas”.
El 8 d’abril de 1945 en Toulouse, començà el I Congres General de la federació Ibérica de Juventuts Llibertaries en el exili. Benito Milla Navarro es designat secretari general i director de Ruta. Benito, era naixcut a Villena, i va ser un destacat militant i editor anarquista que, deçabut, en 1949 va abandonar França rumb a Amèrica. En 1951 s’instal·là a Montevideo, on va començar amb una parada de llibres a la plaça Libertad de la capital. Després, i fins al 1954, va ser promotor de publicacions de la UNESCO. En 1977 va retornar a la Península, convertit en un notable editor, i a la fi es va instal·lar a Barcelona, on va dirigir l’editorial Laia. A més de les citades va col·laborar en nombroses publicacions, com ara Açao Directa, Cenit, Hora de Poesía, Nueva Senda, Ruta, Solidaridad Obrera, Tierra y Libertad, Umbral, etc. .
El 8 d’abril de 1957 mor Felipe Aláiz de Pablo, periodista i anarquista aragonès, militant de la CNT i de la FAI. Membre rellevant del moviment llibertari, redactor de El Sol, fundador de la Revista de Aragón, director de les publicacions Aragón, Los Galeotes, Tierra y Libertad, Solidaridad Obrera, Acracia, també va ser el primer director de C.N.T., òrgan del Comité Nacional del M.L.E.-C.N.T. a França, aparegut a Tolosa després de l’alliberament, escriptor molt llegit en els anys anteriors a la guerra espanyola, autor d’una gran quantitat d’articles en múltiples publicacions i de nombrosos llibres, i amb una important labor com a traductor. És autor d’una biografia de Buenaventura Durruti.
El 8 de abril de 1978 muere Gaston Leval, de nombre original Robert Pillar, un anarquista francés de militancia sindicalista, combatiente e historiador de la revolución española. Hijo de un comunardo francés, Leval huyó a España en 1915 para evadir el servicio militar. Una vez allí ingresó al sindicato anarquista CNT. Leval se retiró a Argentina durante la dictadura de Primo de Rivera, donde viviría de 1923 a 1936, retornando a España para documentar la revolución y las colectividades anarquistas urbanas y rurales, entre las cuales las de la provincia de Alicante fueron de las más longevas y diversas. Propone una “interpretación libertaria de la historia” herramienta propia del anarquista, que para él debía hacer contrapeso al materialismo histórico marxista. Leval plantea el hecho de que la revolución es algo serio y que no se puede seguir improvisando la reconstrucción social con romanticismo; es necesario entonces un plan constructivo partiendo de las realidades sociales.
————————————————————————-
7 de ABRIL
El 7 de abril de 1904 tiene lugar en Alicante la última de las sesiones de la Asamblea Regional del partido Federal en el que entre otros acuerdos se aprueba un texto constitucional en el que se daba carta de naturaleza política al futuro gobierno del estado valenciano, y se decía que dentro del cuarto año de proclamación de la República las mujeres tendrían derecho al voto. Así mismo se dictaron algunas disposiciones sobre el apoyo a la escuela laica, y al respecto, se leyó una carta de Constancio Romeo, que ponía de manifiesto la precariedad de la escuela laico-racionalista que dirigía y solicitaba apoyo para ella al partido federal, que accede [+].
El 7 de abril de 1907 tiene lugar la inauguración oficial de la sociedad Democracia en la partida rural de La Canalosa, en Hondón de las Nieves, y al acto estuvieron invitados representantes de la Juventud Republicana y el maestro laico de Crevillente, Pedro Candela y José Sanjuán, quién acompañado de sus alumnos, fue el iniciador de la idea tras una serie de mítines de controversia y cultura política que se celebraron en esa población.
El 7 de abril de 1912 es detenido por la policía en París Raymond Callemin, apodado Raymond la Science, anarquista francés que en la segunda década del siglo XX formó parte de la banda de Jules Bonnot, una organización anarquista ilegalista que tuvo actuación en hechos de violencia contra las elites francesas durante los años de 1911 a 1913. Asume sus acciones con orgullo, frente a los jueces y una muchedumbre que transforma la sala de audiencia en una kermesse, y su ejecución se efectúa en abril de 1913, al mismo tiempo que la de Monier y André Soudy.
El 7 d’abril de 1919 els Consells d’obrers i de soldats, influïts per les revolucions russa i hongaresa, declaren la República dels Consell de Baviera a Munic. En l’entusiasme revolucionari, els anarquistes són convidats a prendre part activa en les instàncies dirigents, malgrat l’oposició del Kommunistische Partei Deutschlands (KPD). Però les decisions radicals seran boicotejades ràpidament pels comunistes que es faran amb el poder el 13 d’abril, instaurant la República Soviètica de Baviera. Finalment, 30.000 membres dels Freikorps (forces militars estatals reaccionàries) reprendran violentament la ciutat entre el 29 d’abril i el 2 de maig de 1919, amb un resultat sagnant de més de 700 víctimes.
El 7 d’abril de 1937 apareix Revolución, setmanari anarquista de la Federació Local de Juventuts Llibertaries de Madrid, imprès als tallers socializats del Sindicat Unic d’Industries Gràfiques, CNT. La portada a dos tintes, roiga i negra.
El 7 de abril de 1962 estalla en Asturias una de las huelgas más importantes de la postguerra, ese día los mineros del pozo La Nicolasa no entraron en la mina, una pequeña explotación por un conflicto sobre los cambios de horario que da como resultado sanciones a siete picadores. La solidaridad se convierte en el principal motor de la respuesta obrera, primero a los compañeros del propio pozo, luego a otros próximos, para alcanzar seguidamente al conjunto de la empresa (incluida su factoría siderúrgica), y acabando de afectar a toda la Cuenca del Caudal y saltar seguidamente a la del Nalón, La Camocha,.. También afectó a la práctica totalidad de las cuencas mineras del resto de España, a la industria vizcaína y guipuzcoana y a numerosas empresas más dispersas en otras 25 provincias. El papel de las mujeres fue fundamental en la huelga.
El 7 de abril de 1982 falleció en Elche Antonio Maciá Irles, militante de la CNT local y que durante la Guerra Civil fue representante de la CNT en el Comité Local de Refugiados.
—————————————————————————————-
6 d’ABRIL
El 6 de abril de 1857 muere José María de Reart y de Copons, supuesto autor del himno de Riego que entonaron los liberales durante la I Guerra Carlista y luego los republicanos, adaptándose a lo largo del tiempo. Sobre la autoría hay serias dudas, hasta el punto que cuando se adoptó como himno nacional en 1931 no se menciona al compositor, como había sucedido en 1822.
El 6 d’abril de 1871, durant la Comuna de París, un batalló de la Guàrdia Nacional arrossega dues guillotines que havien descobert encarregades per Adolphe Crémieux, ministre de Justícia, des del carrer Folie-Régnault, a prop de la Roquette, fins a la plaça de l’ajuntament del XI districte, i sota l’estàtua de Voltaire. Les guillotines són cremades davant d’una gentada joiosa i amb els crits d’«A baix la pena de mort». Henri Rochefort va declarar en aquesta ocasió que ja no era hora de «tallar els caps sinó d’obrir les intel·ligències». Caldrà esperar més d’un segle perquè François Mitterrand, com a president de la República, aboleixi la pena de mort en 1981.
El 6 de abril de 1873 aparece El Obrero de Granada, periódico dominical internacionalista que dirigía Mariano Rodríguez, cuyo lema era Igualdad – Verdad – Justicia, y que estaba compuesto en la imprenta de “La Idea”, órgano de los republicanos federales.
El 6 d’abril de 1878 neix a Joigny l’anarquista, investigador i escritor André Mounier, també conegut com Jean Prolo o L’Agrònom. Fill d’un brigadier, fet que va intentar amagar sempre, en 1904 s’instal·la a la colònia llibertària «L’Essai», més coneguda com a Colònia d’Aiglemont, a les Ardenes, com a enginyer hortícola titulat. L’Agrònom passà en pràctica el desenvolupament agrícola en gran escala. És autor de En communisme: la colonie libertaire d’Aiglemont (1906).
El 6 de abril de 1912 es la fecha más probable de la aparición de El Sindicalista, quincenal órgano de los sindicalistas obreros de Villanueva y Geltrú, en el que firman Acracio Progreso, J.J. Morato, J.E. Martí, R. Mella, Anselmo Lorenzo, Luis Fabbri, etc.
El 6 de abril de 1940 fueron fusilados en Alicante Enrique Martínez García, carpintero de 29 años original de Alguazas, y José María Molina Costa, agricultor de Orihuela con 27 años.
El 6 de abril de 1943 sale a la calle la primera edición de El Principito, cuya dedicatoria es para León Werth, libertario, antimilitarista, poeta surrealista y observador. Dice así: Pido perdón a los niños por haber dedicado este libro a una persona mayor. Tengo una seria excusa: esta persona mayor es el mejor amigo que tengo en el mundo. Pero tengo otra excusa: esta persona mayor es capaz de comprenderlo todo, incluso los libros para niños. Tengo una tercera excusa todavía: esta persona mayor vive en Francia, donde pasa hambre y frío. Tiene, por consiguiente, una gran necesidad de ser consolada. Si no fueran suficientes todas esas razones, quiero entonces dedicar este libro al niño que fue hace tiempo esta persona mayor. Todas las personas mayores antes han sido niños. (Pero pocas de ellas lo recuerdan). Corrijo, por consiguiente, mi dedicatoria: A LEÓN WERTH, cuando era niño.
—————————————————————————————-
5 de ABRIL
El 5 abril de 1821 exaltados por las noticias que llegaban de Nápoles, donde el ejército austriaco había repuesto el absolutismo, los revolucionarios barceloneses forzaron a las autoridades con un motín popular la expulsión de la ciudad del obispo, el Barón de Eroles, los generales Saarfiel, Fournas y varios más hacía Mallorca.
El 5 abril de 1872 se celebra en Zaragoza el II Congreso de la Internacional en España. Entre los varios temas que se discutieron en dicho Congreso, el séptimo fue : «Si la propiedad tal cual está constituida es injusta, y si es una de las causas que más contribuyen a la explotación del hombre por el hombre: modo o manera de verificar su transformación, para conformarla con la justicia, y de evitar que la tierra y los instrumentos de trabajo puedan en el porvenir servir de base y medio de explotación, de miseria y de ignorancia».
El 5 d’abril de 1877, al massís del Matese, al nord de Nàpols, un grup d’una quarantena d’internacionalistes –entre ells Carlo Cafiero, Errico Malatesta, Pietro Cesare Ceccerelli i el rus Serge Krafchinsky–. Coneguts amb el nom de «Banda del Matese», l’objectiu era fer una acte de «propaganda pel fet» davant una població presta a l’aixecament, alliberament de municipis i viles muntanyenques entre Benevento i Campobasso, tot proclamant el comunisme llibertari. Calaren foc als arxius municipals, als documents de propietat i als retrats del rei. El fred i les privacions van anar abatent els insurgents fins que la nit de l’11 al 12 d’abril els 23 revolucionaris que quedaven refugiats a la masia Concetta van ser encerclats, per un grup dels 12.000 soldats que s’havien desplaçat al Matese. Aquests fets aconseguiren guanyar les simpaties de les classes populars.
El 5 d’abril de 1915 neix a Pliego l’anarquista i anarcosindicalista Miguel Molina Vivo. A finals de 1933 fou un dels fundadors de l’Ateneu Llibertari, i en 1934 secretari de la CNT. Després de la caiguda de Màlaga s’enrolà i marxà al front d’Aragó, lluitant a Puerto Escandón. Refusà la militarització de les milícies i rebutjà l’ascens a tinent. El desembre de 1937 intervingué en la presa de Terol i poc després va ser agafat pels tropes franquistes i tancat a Pamplona. Entre empressonaments i treballs forçats fins al 1947, quan pogué fugir del pantà d’Oliana i via Andorra creuàr els Pirineus, s’establí a Carmauç i durant 24 anys treballà a les mines, i milita a la CNT de Carmauç. A partir de 2006 ha col·laborat amb el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera.
El 5 de abril de 1922 llega al muelle de la Paz del puerto de Barcelona, en medio de una espesa niebla, el barco que traía de regreso al primer grupo de los sindicalistas que habían sido deportados al castillo de la Mola en Mahón el noviembre anterior. Más de 500 personas, entre ellos los albañiles de las obras cercanas, esperaban el desembarco de sus hermanos: Barrera, Abós, Rueda, Botella, Narciso Vidal, Francés, López, Pascual, Roger, Albaricias, Piñol, Diadiu, Antonio y Luis Solé, Ocaña, Vega, Arolas, Saturnino, Meca, Mañas y Manzanares.
El 5 de abril de 1938 se constituyó el que sería último Gobierno de la República, en el que Negrín repitió como presidente, ganaban terreno los socialistas, y quizás lo más novedoso era el retorno de la CNT, ya que tan solo unos días antes la CNT había ingresado en el frente popular, siendo nombrado para la cartera de instrucción publica y sanidad a Segundo Blanco.
La gélida madrugada del 5 de abril de 1941, fueron fusilados en Alicante un grupo de antifascistas alicantinos de diferentes lugares que habían sido detenidos al final de la guerra. La orden de ejecución se había cursado unos días antes, tras producirse una serie de sabotajes en Elche, donde varios incendios habían arrasado algunas instalaciones industriales. Entre los que no podemos rescatar más que sus nombres, edad, oficio y procedencia están: Antonio Barrionuevo Parrón, jornalero de Santa Pola con 26 años, Francisco Cerda Esteve, jornalero de Castalla de 35 años, Jose Esteban Mataix, carpintero de Sax con 52 años, Pascual Fabra Esclapez comerciante de Elche con 38, Salvador Lledó Pastor, panadero de Crevillente con 25 años, Tomás Sellés Sellés, jornalero de Villajoyosa con 29 años, Manuel Terol Alberola, machacador de Monforte del Cid con 28 años, Haroldo Villa Bello, policía municipal de Aspe con 40 años y Juan Vivancos Moya, jornalero de Monforte del Cid de 35 años. El grupo los completaban el militante confederal Luis Pérez Quinto, chófer y faista en Aspe durante la guerra, aunque era original de Madrid, donde había nacido en 1902, Vicente Martí Carbonell, zapatero confederal de Cocentaina nacido en 1901 y Vicente Soriano Moltó, zapatero colectivista y socialista de Cocentaina conocido como Minerico, miembro durante la guerra del Comité Revolucionario de Defensa y consejero del Comité Municipal a Cocentaina. Vicente, había trabajado de encargado en la fábrica nº9 y fue detenido por destacarse en la colectivización del oficio y acusado de integrar la Checa de Cocentaina. Antes de ser trasladado a Alicante había pasado por la prisión de Alcoy, conocida como El Sueco. Vicente tenía 36 años.
El 5 de abril de 1976 se produce la Fuga de Segovia, que es como se le conoce a la huida de la cárcel de Segovia de 29 presos políticos (24 de ellos militantes de ETA y cinco catalanes del FRAP, FAC, MIL y PCE) por el colector de aguas fecales después de haber cavado un túnel durante meses, y que acabó con el arresto de 24 de los fugados, la muerte en un encuentro con la Guardia Civil en Burguete de Oriol Solé Sugranyes y la huida a Francia de cuatro de ellos. Existe una película de Manuel Uribe, 1981.
—————————————————————————————-
4 d’ABRIL
El 4 abril de 1307 es quemado vivo en Vercelli Fray Dolcino, famoso heresiarca perseguido y acorralado en los montes de Novara con sus seguidores. De la doctrina de Dulcino, director de la secta de los apostólicos, no se tiene conocimiento detallado, aunque de las noticias que de ella dan los escritores de aquella época, puede deducirse que estaban en franca oposición a la jerarquía eclesiástica y proponían el retorno de la iglesia a sus ideales originales de pobreza y humildad; su oposición al sistema feudal, y sobre todo, la organización de una sociedad igualitaria, de ayuda y respeto mutuos, basada en la propiedad comunitaria y en la igualdad de sexos. Esta considerado uno de los fundadores de los ideales de la revolución francesa, e incluso del anarquismo y del socialismo.
El 4 d’abril de 1873 Charles Alerini, Paul Brousse i Camille Camet, anarquistes francesos exiliats a Barcelona des d’uns anys abans, funden en aquesta ciutat el «Comité de propagande révolutionnaire socialiste de la France méridionale». En el seu manifest, publicat el mateix dia, anuncien l’aparició del periòdic La Solidarité Révolutionnaire i explica que la seva finalitat serà difondre l’anarquisme al sud de França, i informar sobre la naixent revolució espanyola.
El 4 abril de 1883 se inicia en las provincias de Sevilla, Cádiz y Málaga una gran persecución contra los afiliados a la Federación Regional con pretexto de un crimen vulgar y que la burguesía andaluza atribuyó a los afiliados a una sociedad secreta, que fue bautizada por la prensa burguesa como La Mano Negra. Las detenciones se hacían en masa y cuerdas de trabajadores de Arcos, Arahal, Marchena, Alcalá del Valle, Puerto de Santa María, Málaga, Velez, Alcalá de los Gazules y de toda la Serranía de Ronda,.., eran conducidos a Jerez.
El 4 d’abril de 1919 és assassinat a Barcelona l’anarcosindicalista Miguel Burgos. Afiliat a la CNT, fou nomenat secretari del Sindicat d’Obrers Assaonadors, i ocupava aquest càrrec quan, en plena segona part de la Vaga de la Canadenca, un escamot de la Guàrdia Civil assaltà el seu domicili a la barriada d’Horta amb la intenció de detenir-lo i va ser tirotejat quan intentava escapar en aplicació de la «Llei de Fugues». Ferit greu al cap, fou traslladat al Clínic de Barcelona, on agonitzà durant tres dies.
El 4 de abril de 1930 tiene lugar una reunión secreta entre el director general de seguridad, el general Mola, y Angel Pestaña, en representación de la CNT aun ilegalizada. El lider sindicalista aseguró a Mola que la CNT no suponía una amenaza revolucionaria y que, aunque no podía colaborar abiertamente con el estado, mantendría una actitud de neutralidad benevolente. [+]
El 4 de abril de 1940 son fusilados en Alicante José Lledo Llorente Chofer de 27 años de Crevillente, Antonio López Martínez Albañil de Orihuela nacido en 1911, Juan Miralles Escalante Electricista de 21 años original de Monforte del Cid y Florencio Pintado De La Torre Procurador de Toledo con 54 años
El 4 d’abril de 1979 la ràdio lliure, popular, autogestionada i independent Ona Lliure (també «Onda Lliure»), de Barcelona, comença a emetre des de l’Ateneu Llibertari del Poble Sec i des de la freqüència 91.5 FM i una potència de 20 W, de 9 a 12 del vespre. Va ser la segona ràdio lliure que va existir, la primera fou Ràdio Maduixa, de Granollers, en 1977. L’1 d’octubre de 1980 sortirà la primera sentència de tancament d’Ona Lliure, acusada de «desacatament a l’autoritat i gravíssima alteració de l’ordre públic». [+]
El 4 d’abril de 1980 mor a l’exili de Champigny José Agulló, més conegut com el manco de Cocentaina. Present a totes les lluites per la llibertat, en una d’elles va perdre un bras i ajudat pels companys treballà de mestre racionalista a Cocentaina. Va poder exil·liarse, pasant per Orán, a Argelia i desprès a França. Textos a Liberación d’Alacant.
—————————————————————————————-
3 de ABRIL
El 3 d’abril de 1837 neix a Toló en una família burgesa, catòlica i patriòtica, el pedagog anarquista i difusor de les idees neomaltusianes Paul Robin. Va exercir com a professor en la dècada de 1860, participant activament en la AIT. Les seves idees en favor de l’alliberament de la dona es plasmen en la creació del primer centre d’informació sobre productes anticonceptius, la defensa del dret a l’avortament, el plantejament d’un sindicat de prostitutes, una agència d’unions lliures, etc. Va fundar en 1896 la Lliga per a la Regeneració Humana, d’orientació neomaltusiana i amb una forta difussió internacional, però en 1908 es va produir una aguda crisi en l’organització. Robin es va suïcidar el 31 d’agost de 1912 a Ginebra. Els seus principis pedagògics van influir en l’Escola Moderna de Ferrer i Guàrdia.
El 3 de abril de 1869 apareció en Madrid el periódico La Anarquía, semanario popular individualista -el primero que utilizó este sustantivo- en el que escribieron Tejada y Huelbes. En su primer número se escribe contra el servicio militar obligatorio y las quintas, y muy vagamente de una “anarquía” que “..lejos de ser la muerte de las instituciones, es su expresión más genuina, porque es el objeto de la Libertad…Pedimos plaza para el partido anárquico… El hombre es solo ser capaz de derechos y deberes… Defendemos … la libertad individual omnímoda, la propiedad ilimitada [es decir no en manos de una sola clase] … y no patrocinamos forma alguna de gobierno, porque todas las ensayadas hasta el día son injustas y caras..”
El 3 abril de 1871 muere, asesinado por los gendarmes, Gustavo Flourens, célebre revolucionario francés. Al estallar La Commune recibió la orden de marchar a Versalles con una columna, para lo cual fué nombrado coronel del ejército del pueblo. Púsose en marcha, y en Rueil, después de haber sostenido un combate y asegurado la retirada de los suyos, fue vendido por el dueño de la casa en que se ocultaba y asesinado por los gendarmes en el jardín de la citada casa.
El 3 abril de 1896 se reparte clandestinamente por la ciudad de Alicante, e incluso en los zaguanes del Centro Católico, una hoja firmada por el grupo librepensador La Araña Negra, que ponía en solfa el sentido social de la semana santa y atacaba duramente la hipocresía católica desde posiciones anarco-racionalistas; provocando la reacción conservadora generalizada que no dudo en calificarla de anarquista, y que incluso se tradujo en protección militar para las procesiones de ese año. El caso es, que la prensa integrista le dedicó varios especiales y pidió la promulgación de una nueva ley antiterrorista para los que obraran violentamente por los hechos, pero también por usar palabras que los indujeran a ello. El estado les obedecería y legislaría al respecto en pocos meses. A alguien le sueno todo eso.
El 3 d’abril de 1909 neix a l’Olleria el pintor i cartellista anarquista Joan Borràs Casanova. Durant els anys de la guerra formà part de l’associació cultural Libre-Studio i realitzà dibuixos i cartells per a la revolució, per a la Delegació de Propaganda i Premsa del Consell Executiu Popular de València i per a la premsa llibertària (Estudios, Libre-Studio, etc.). En 1936 va ser un dels artistes de l’Exposició d’Artistes Ibèrics parisenca i l’any següent participà en el Pavelló de la II República. Amb el triomf feixista sobrevisqué com pogué a la Península i en 1950 s’instal·là a Montevideo. Va morir en 1987 a València, i el pintor naïf Juan Borrás II és son fill.
El 3 abril de 1919 el conde de Romanones firma, presionado por las convulsiones de la huelga en la La Canadiense de Barcelona encabezada por la CNT, la aprobación de una norma de calado social: el «decreto de la jornada de 8 horas», al que se llegó a través de un largo camino de reivindicaciones, que tiene algunos de sus jalones principales en 1890, con la huelga del 1º de mayo que reivindicaba la jornada de 8 horas para todos los trabajadores del mundo, o con la aprobación en 1904 de la ley del descanso dominical en España. Con ello se fue adquiriendo el tiempo imprescindible para que el trabajador se educara, y reforzara con ello, sus posiciones y convicciones sobre la base de una sólida conciencia de clase.
—————————————————————————————-
2 d’ABRIL
El 2 abril de 1869 la Dirección central de Sociedades Obreras de Barcelona, encabezada por Farga Pellicer, como habían hecho los tipógrafos de Madrid, pidieron a los obreros de Barcelona que votasen la candidatura republicana Federal en las elecciones a diputados a Cortes, “..porque la indiferencia [política] sería un crimen, porque daríamos lugar a que el despotismo y demás plagas anexas a él, se entronizasen en nuestra pobre patria..”
El 2 abril de 1898 nace Francisco Elizalde Martínez en Allo, famoso albañil anarquista que murió en Estella el 9 de octubre de 1936, asesinado por el fascismo, y según se dice, llevándose a dos guardias civiles por delante. Se le conocía con el seudónimo de El Roña, asiduo de las prisiones de la dictadura, y adscrito a las facciones más duras y activas de CNT.
El 2 de abril de 1905 tiene lugar en Alicante un mitin de controversia en el que toman parte el socialista Severino García y el libertario Constancio Romeo, director del colegio racionalista Froebel desde 1900, quién muy experimentado en estas lides, vapuléa a su contrincante en uno de aquellos actos de improvisación y debate público que tanto gustaban en esos años. Romeo ya lo había hecho en Játiva en 1892, dejando en evidencia al mismísimo Pablo Iglesias, y ya en nuestra provincia lo hizo en sede socialista ilicitana en 1901 -Círculo Obrero-, o en 1904 con el leader del socialismo alicantino del momento, Verdes Montenegro, y lo volvería a repetir, tras su salida de Alicante en mayo de 1906, en La Coruña, y otra vez retando a Pablo Iglesias.
El 2 de abril de 1908 neix a Peguera Ramón Vila Capdevila, conegut també com Caracremada, Passos llargs i Capità Raymond, va ser un anarcosindicalista de la CNT durant la Segona República Espanyola, col·laborador de la resistència francesa durant la segona guerra mundial i el darrer maquis català que lluità contra el franquisme. Va demostrar un gran valor, atreviment i coneixement del medi que li van permetre una llarga vida de clandestinitat i sabotatge al règim franquista. El 7 d’agost de 1963, a les 12:30 de la nit, va caure mort en una emboscada prop de la masia de la Creu del Perelló. No va tenir ni temps de disparar. Fou enterrat a l’exterior del cementiri de Castellnou de Bages.
El 2 de abril de 1920 la prensa anuncia el regreso a Alicante de la mayor parte de los deportados por el gobernador Dupuy, todos ellos delegados de los sindicatos únicos y significados activistas anarquistas que habían sido detenidos en los primeros y agitados días de enero de 1920. Este día regresó el primer grupo que venía desde Cuenca: Juan Gomis, Francisco Aguado, Juan Villa y Miguel Muñoz. Fueron recibidos por una multitud silenciosa y respaldados por sus compañeros como muestra la foto. En el centro aparece Juan Gomis (a) El Abuelo, y muy probablemente quien sostiene el periódico Solidaridad Obrera es Francisco Aguado, conocido como el pequeño Trotski.
El 2 d’abril de 1929 va morir Juan Asensi García, obrer fuster i lliurepensador del barri de San Antón d’Alacant naixcut el 1849.
—————————————————————————————-
1 d’ABRIL
El de 1 abril de 1886 se desarrollan gravísimos sucesos en Bélgica provocados por el hambre y la crisis industrial, que repercuten sobre todo en Lieja, pero también en Verviers, Charleroi, Mons y por casi toda Bélgica con carácter de revolución social. Más de treinta trabajadores muertos, muchos más heridos y numerosos arrestos dan cuenta de la contundencia con la que se emplearon las fuerzas del orden para sofocar un conflicto que conmocionó a la opinión pública del país. [+]
El 1 de abril de 1888 celebra el grupo de librepensadores Paz de Alicante, un banquete de promiscuación fraternal en plenas fiestas de semana santa, brindando por la prensa libre y por la más pronta emancipación del proletariado, pasando a continuación a cantar el himno proletario Los Hijos del Pueblo, que había presentado pocos años antes, en el Certámen Socialista de Reus, y cuya letra había escrito Rafael Carratalá Ramos, tipógrafo socialista y por entonces secretario del grupo librepensador alicantino. Otros de los rpresentantes de esta corriente roja dentro del librepensamiento alicantino fue Vicente Pascual Blasco, internacionalista alicantino perteneciente a la sociedad de toneleros. Participaría en las movilizaciones del primero de mayo de los años noventa del siglo XIX y en las huelgas que esta sociedad obrera, ya con el nombre de la Defensa mantenía en los meses del cambio de siglo, llegando a encabezar el comité de huelga y ser presidente de la sociedad, a la que representaría en el congreso fundacional de la FSORE en 1900. Fuer un elocuente y brillante orador, que no obstante se mantuvo alejado de las estructuras de los partidos políticos y no consta que frecuentara la prensa local [+].
El 1 de abril de 1890 aparece de forma semanal y gratuita en Alcoy El Condenado, periódico anarquista del que no se conocen ejemplares y tuvo una vida breve, pero que jugó un papel relevante en la organización del agitado primer 1º de Mayo en la ciudad y según la prensa de la época, el número del 4 de mayo fue suspendido y la imprenta e instrumentos de trabajo incautados por orden gubernativa“… Ha sido denunciado con motivo de los sucesos del 1º de mayo, según leemos en la prensa burguesa…”.
L’1 d’abril –alguns citen el 30 de març– de 1916 neix a Sestao l’anarcosindicalista i resistent antifranquista Julia Hermosilla Sagredo. Son pare, Juan Hermosilla, era militant de la CNT i ella, quan tenia 14 anys, s’afilià a aquest sindicat. Prestà suport al moviment revolucionari i quan esclatà la Guerra s’enrolà com a miliciana en un batalló confederal i fou destinada al front d’Otxandio. Se li va confiar la missió de internar-se en territori enemic per rescatar el doctor Isaac Puente, però finalment aquest fou detingut i afusellat. Durant el bombardeig d’Otxandio li van esclatar els timpans i restà sorda durant molt de temps. En 1937 va fer d’actriu en el Grup Artístic Confederal de Santurtzi. Quan la zona nord peninsular fou ocupada per les tropes feixistes, aconseguiren embarcar-se amb sa família cap a França. També participà activament en la lluita antifranquista, fent d’enllaç amb l’Interior amb missions orgàniques a la Península i, fins i tot, participà en, com a mínim, dos intents d’atemptats contra el dictador Francisco Franco: l’«atemptat aeri» de setembre de 1948 i el del Palau d’Ayete de Sant Sebastià de 1962.Un cop mort Franco, ajudà a la reconstrucció de la CNT al País Basc. El 18 de juny de 2006 va rebre un homenatge a Artxanda amb altres lluitadors antifranquistes. Va morir el 10 de gener de 2009 a Baiona.
L’1 d’abril de 1958 neix a Spanga, (Suècia), l’anarcosindicalista Björn Mikael Söderberg. Va dirigir d’una campanya de la SAC (Organització Central de Treballadors Suecs) en contra d’un substitut làctic que havia causat la mort de centenars d’infants. El 12 d’octubre de 1999 va ser assassinat de tres trets al cap, en sortir de ca seva, a Satra, suburbi d’Estocolm. La suea mort esta lligada a la seva feina. Söderberg havia denunciat en la premsa les relacions entre Rober Vesterlund, delegat de personal en l’empresa Svanströms de repartiment on treballava, i el grup neonazi Ariska Broderskapet.